Faz-3 de tamam... İşte Çin aşısı hakkında merak edilen her şey

koronavirüs
Faz-3 de tamam... İşte Çin aşısı hakkında merak edilen her şey

Sinovac aşısının Türkiye'deki Faz-3 sonuçları, hastaneye yatışı engelleme oranının ise yüzde 100 olduğunu ortaya koydu. Peki kimler ne zaman bu aşıyı olabilir? Türkiye'de Covid-19'a karşı olunabilecek başka bir aşı var mı? İşte tüm merak edilenler...

Derleme: Haberglobal.com.tr

Çinli Sinovac şirketinin ürettiği Covid-19 aşısının Türkiye'de yaygın kullanımı sürüyor. Bu aşıya yönelik Hacettepe Üniversitesi'nin 24 merkezde yürütülen Faz-3 çalışmasının sonucuna göre, aşının etkinlik oranı yüzde 83.5 olduğu açıklandı. Hastaneye yatışı engelleme oranı ise yüzde 100.

Peki bu aşının yan etkileri neler? Koruma süresi ne kadar? Covid-19'a karşı Türkiye'de başka hangi aşı olunabilir? Çin aşısı hakkında merak edilenleri Haberglobal.com.tr okurları için derledik.

Türkiye neden Çin aşısını tercih etti? 

Çin aşısına yönelik tereddütlere ilişkin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bu aşının ucuz değil pahalı olduğunu ve güvenilir buldukları için tercih ettiklerini söylemişti. Koca, neden güvenilir olduğuna ilişkin de aşının geleneksel ve doğal bir yöntemle elde edildiğine işaret etmişti.

Sağlık Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan bilgilerde de, Türkiye'nin aşı tercihinde aşının güvenli ve etkin olmasının en önemli kriter olduğu belirtiliyor. 

Faz-3 de tamam... İşte Çin aşısı hakkında merak edilen her şey - Resim : 1Sinovac aşısını olabilecek ilk grup şöyle: Sağlık çalışanları, 65 yaş üstü vatandaşlar ile yaşlı, engelli, koruma evlerinde kalanlar gibi toplu ve kalabalık yerlerde yaşayan yetişkinler.

Çin aşısının etkinlik oranı ne? 

Sinovac aşısının Faz-3 çalışmaları sonuçları dün kamuoyu ile paylaşıldı. Türkiye’de yapılan testlere göre, aşının etkinlik oranı yüzde 83.5, hastaneye yatışı engelleme oranı ise yüzde 100.

Brezilya’da aşı denemelerini yürüten Butantan Enstitüsü’nden araştırmacılar ise, Çin aşısının “orta veya ağır” Covid-19 vakalarında aşının etkisinin yüzde 78 olduğunu açıklamıştı. Bu oranının hesaplanmasında, tedavi gerektirmeyen ama aşı olan “çok hafif vakaların” hesaba katılmadığı açıklanmıştı. Araştırmacılar, bu vakalar da hesaba katıldığında aşının etki oranının yüzde 50.4 olduğunu duyurmuştu.

Endonezya’da ise bu oran yüzde 65.3 olarak açıklandı.

Çin aşısının yan etkileri ne? 

Her aşının belli miktarda birey üzerinde hafif-orta yan etkileri görülebiliyor. Türkiye’de 10 bin 250 kişi üzerinde yapılan testlere göre (plasebo dahil rakam) aşı olduktan sonra kişilerin yüzde 9.8’inde yorgunluk, 7.6’sında baş ağrısı, 3.8’inde kas ağrısı, 2.5’inde ateş, 2.4’ünde titreme, 1.6’sında ise enfeksiyon yerinde ağrı görüldü..

Bu aşı beni virüse karşı ne kadar süre korur?

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, inaktif Covid-19 aşılarının koruyuculuk süresi henüz bilinmiyor. Aşının Faz-3 çalışmalarının açıklandığı toplantıda konuşan Bilim Kurulu Üyesi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal, “Gerçek hastalığı geçirenlere baktığınız zaman 9-10 ay antikorları devam eden, koruyuculuğu devam edenler var. Bu aşıların da öyle olması bekleniyor; ama zaman içerisinde ortaya çıkacak bu” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de Çin aşısı dışında olunabilecek aşı var mı?

Henüz risk gruplarına yapılabilen tek aşı Sinovac aşısı. Fakat ilerleyen dönemde Almanya’dan ilk etapta 800 bin bu ayın sonuna kadar ise 4.5 milyon doz Biontech-Pfizer aşısı gelecek. 

Çin aşısını hangi ülkeler kullanıyor? 

Brezilya, Endonezya, Filipinler, Şili, Bangladeş de Çin aşısı kullanıyor. 

Çin aşısı hangi tip?

Çin aşısı inaktif aşı. İnaktif Covid-19 aşısı, Covid-19’a neden olan Yeni Koronavirüs’ün (SARS-CoV-2) kimyasal ve fiziksel uygulamalardan geçirilerek hastalık yapıcı özelliğinin ortadan kaldırılmasıyla elde edilen, vücutta bağışıklık yanıtı oluşturabilen cansız virüs aşısı.

Çin aşısını ne zaman olabilirim?

1. Grup: Sağlık çalışanları, 65 yaş üstü vatandaşlar ile yaşlı, engelli, koruma evlerinde kalanlar gibi toplu ve kalabalık yerlerde yaşayan yetişkinler.

2. Grup: Toplumun işleyişi için gerekli sektörlerde ve yüksek riskli ortamlarda bulunan ve kritik işlerde çalışan kişiler, 50 yaş ve üzeri en az bir kronik hastalığı bulunan kişiler.

3. Grup: 50 yaş altı en az bir kronik hastalığı bulunan vatandaşlar, genç yetişkinler, ilk iki grupta yer almayan sektör ve mesleklerde çalışanlar.

4. Grup: İlk üç grubun dışında kalan tüm bireyler.

Sağlık çalışanları ve 65 yaş üstünün aşılanmasına devam ediliyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Mayıs sonuna kadar 52.5 milyon kişinin aşılanmasının güvencede olduğunu söyledi. 18 yaşın altındaki kişiler ise aşılanmayacak. Henüz hangi yaş grubunun ne zaman aşılanacağı net değil fakat bu yaz aylarına kadar aşılama kaynaklı bir gevşeme olması bekleniyor.

Kaynaklar: Sağlık Bakanlığı, AA, DHA

çin aşısı Covid türkiye aşı sinovac aşısı koronavirüs