Ceyhun Bayramov'dan Brüksel'de 'mayın temizleme' çalışmalarına daha fazla destek çağrısı

Azerbaycan
Ceyhun Bayramov'dan Brüksel'de 'mayın temizleme' çalışmalarına daha fazla destek çağrısı

Brüksel'de AB-Azerbaycan arasındaki 18'nci İş Birliği Konseyi Toplantısı'na katılan Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, mayın temizleme çalışmalarına daha fazla destek çağrısında bulundu.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Brüksel'de Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile bir araya geldi.

İkili toplantı sonrası basına açıklama yaptı.

Ermenistan ile ilişkilerde normalleşme dışında bir alternatif bulunmadığının altını çizen Bayramov açıklamasında, Avrupa Birliği'ne mayın temizleme operasyonlarına verdikleri destek için teşekkür etti.

Bayramov, "Kasım 2020'de savaşın sona ermesinden bu yana, mayın patlamaları sonucunda 93'ü sivil, 225 Azerbaycan vatandaşı hayatını kaybetti ya da yaralandı. Azerbaycan, mayın temizleme çalışmaları için daha fazla uluslararası ilgi ve yardıma ihtiyaç duyuyor. AB'ye en son 40 milyon euro'luk paket de dahil olmak üzere bu çalışmalara yardımları için teşekkür ediyoruz. Tüm kurumların mayın temizleme çalışmalarına destek vermesini umuyuoruz. AB'nin Azerbaycan'da savaş sonrası yeniden yapılanmaya katkıda bulunma çabalarını takdir ediyoruz" diye konuştu.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı ayrıca AB'nin ülkesinin en büyük ticari ortağı ve en büyük yatırımcısı olduğuna işaret ederek, Avrupa pazarlarına alternatif doğal gaz sağlamak için Avrupa'daki en büyük altyapı ve enerji projesini geliştirdiklerini dile getirdi.

BORRELL'İN AÇIKLAMALARI

Borrell, AB'nin Azerbaycan ile yeni kapsamlı iş birliği ve ortaklık anlaşması müzakere edeceğini söyledi.

Ermenistan ile diyalog sürecine değinen Borrell, geçen cumartesi iki ülke arasında Gürcistan'da yapılan toplantıyı memnuniyetle karşıladığını ifade etti.

Borrell, AB'nin bu çabaları desteklemeye, farklılıklar arasında köprü kurmaya ve baskı yaratan diğer konularda çözüm bulmaya hazır olduğunu vurguladı.

AB, AZERBAYCAN'DAN GAZ TEDARİKİNİ ARTIRACAK

Toplantı sonrasında AB Konseyinden yapılan yazılı açıklamada da şunlar kaydedildi:

"Azerbaycan, AB'nin önemli bir ortağı ve Avrupa'ya doğal gaz ve petrol sağlayan, dolayısıyla AB'nin enerji kaynaklarını çeşitlendirme çabalarına katkıda bulunan stratejik bir enerji ortağıdır. Bu nedenle enerji, dün AB ile Azerbaycan arasında imzalanan Enerji Alanında Stratejik Ortaklık hakkında yeni Mutabakat Zaptı üzerine bina edilen görüşmelerimizde önemli bir konuydu."

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, dün, Azerbaycan'da temaslarda bulunmuş, AB'nin Rus doğal gazına alternatif olarak Azerbaycan'dan tedariki birkaç yıl içinde iki kat artırmak istediğini duyurmuştu.

 

 

 

Kaynak: Diğer

Ceyhun Bayramov Azerbaycan