Cep yakan zam, 'Et'e fırsatçılık mı doğranıyor!

Gündem haberleri Ekonomi haberleri Zam Enflasyon abd doları Türk lirası Tarım ve Orman Bakanlığı Enflasyon Raporu Et ve Süt Kurumu Ocak zammı Brent petrol Borsa İstanbul Borsa Gram altın Altın
Cep yakan zam, 'Et'e fırsatçılık mı doğranıyor!

Hem büyükbaş, hem küçükbaş hayvan sayısı azalan Türkiye'de; kırmızı et ürünlerine gelen yüksek zamlar merak konusu. Bir kalemde 30 TL'lik artış için "rekor" zam" tanımı yapılırken, kasaplar ise Ramazan Ayı öncesi fırsatçılara dikkat çekiyor.

Et fiyatları cep yakmaya devam ederken, büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığı da gün geçtikçe azalıyor. TÜİK'in verilerine göre son bir yılda, Türkiye’nin büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığı toplam 73 milyon 472 bin'den, 69 milyon 106 bine geriledi. Türkiye'nin kırmızı et ihtiyacını karşılayan hayvan sayısı bir yılda 4 milyon 365 bin azalırken, et fiyatları ise son 40 günde 50, 60 lira birden arttı. Yaşanan tablo merak konusu olurken, kasaplar ise üretici, aracı, tüccar üçgeninde fırsatçılık yapıldığını gündeme taşıdı. 

Cep yakan zam, 'Et'e fırsatçılık mı doğranıyor! - Resim : 1
Ortaya çıkan son tabloya göre 2018 yılında 17 milyon 220 bin büyükbaş hayvan varlığı olan Türkiye’nin, 2023 yılında bu rakamın da altı olan 16 milyon 583 bin bandına gerilemesinden sonra  neler yapılabileceği tartışılıyor. 

"SPEKÜLASYON YAPIYORLAR"

Türkiye Kasaplar Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, yaklaşan Ramazan ayına dikkat çekerken, fırsatçılara karşı ciddi yaptırımların uygulanması gerektiğini belirtti. "Et fiyatlarındaki artışın yegane nedeni, her Ramazan öncesini fırsat bilen tekelleşmiş üreticiler" diyen Yardımcı, "Ramazan'a 20, 30 gün kaldığında bir takım üreticiler spekülasyona başlar. Tesisi ve hayvanı çok olan bazı kişiler spekülatörlük yaparken, piyasayı yükseltir" dedi.

AİLE YETİŞTİRİCİLİĞİ ŞART

Fiyatlardaki artışın bir nedeninin maliyetler olduğunu sözlerine ekleyen Yardımcı, "Aile yetiştiriciliği veya köy üretimi dediğimiz modele dönülmeden hayvan sayısı artmayacağı gibi, et ürünlerindeki fiyat artışını önüne geçilemez. Tıpkı geçmişte olduğu gibi her köylünün ahırında 7, 8 büyükbaş ile 30, 40 tane küçükbaş hayvanı olursa, sorun aşılır. Bunun için devlet desteği  gerekiyor. Hayvancılık üç, beş kartelin eline kaldığında piyasadaki dengeler şaşıyor" diye konuştu.  

KAZANÇ MALİYETE GİDİYOR 

Türkiye'de 35 bin kasabın hizmet verdiğini sözlerine ekleyen Yardımcı, şunları söyledi:  "Vatandaşla karşı karşıya gelmek zorunda kalıyoruz. Satın aldığınız bir kilogram etin yüzde 65'i masraf. Bir kg etin yüzde 25'i kemik ve fire. Ayrıca 25 bin liraya işçi bulamıyoruz. Maliyetlerimiz çok yüksek. SGK ve Bağ-Kur primlerinde kolaylık bekliyoruz. Türkiye'nin hayvan varlığı azalıyor ancak halihazırdaki büyükbaşların kilosu eskiye göre daha ağır. Yani 20 yıl önce 300 kilogramlık büyükbaşlar, artık 600, 700 kilogram ağırlığında. Kilo bazında kaybımız olduğunu söyleyemem"  

Cep yakan zam, 'Et'e fırsatçılık mı doğranıyor! - Resim : 2
Yılbaşında karkas etin kilogram fiyatının ortalama 250 ile 260 arasında değiştiğini kaydeden İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Aydın Tüfekçi ise önceki gün gelen zamlarla birlikte, kasaplarda kıymanın kilogram fiyatının ise 500 ile 540 lira arasında değiştiğini duyurdu. Tüfekçi: "Et fiyatlarının düşmesi için mutlaka süt üretimi yapan üreticilere destekleme priminin artırılması gerektiğini belirten Tüfekçi, hayvancılık üretimin devam etmesi için desteklerin önemli. Küçük besicilere yem desteği verilmeli" dedi.

REKOR ARTIŞ ORANI 

Mecidiyeköy'de kasaplık yapan Özcan Cebeci ise artan fiyat sorunun üretici, aracı, tüccar ekseni nedeniyle oluştuğunu iddia ederken, şöyle konuştu: "Son 50 yıllık süreye bakınca et ürünlerine yılda 3 kez sadece bir liralık artış olurdu. Yani etin kilogramı bir yılda 3 lira artardı.  Ancak geçtiğimiz gün bir kalemde 30 TL'lik zam oranı bugüne kadar ki, en yüksek tutar. Ocak 2023'de 210 lira olan kıymanın kilosu bugün 570 lira"

"Marketler kasaplara göre yüzde 20 daha uygun fiyata et satıyor ancak kalite anlamında kasaptan alınan ürün ile zincir marketlerden alınan ürün arasında ciddi fark var. 6 ay boyunca mazota zam gelmediği ve yem desteği olduğu halde üreticiler neden zam yaptı? Üreticinin sattığı ürün aracı ve tüccardan geçip bize geliyor. Aracı ve tüccar da ciddi kar oranı koyunca ortaya bu rakamlar çıkıyor."

mert.inan@haberglobal.com.tr 

 

Kaynak: Web Özel