Çavuşoğlu ve Lavrov'dan Kanal İstanbul ve Montrö açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu. İki bakan, Kanal İstanbul Projesi ve Montrö Sözleşmesi'ne ilişkin soruya yanıt verdi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye'ye geldi. Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, mevkidaşıyla Antalya'da görüştü. Görüşmelerde Türk-Rus ikili ilişkilerinin yanı sıra bölgesel konular ele alındı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rus mevkidaşı Sergei Lavrov ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Turizm konusunda açıklama yapan Çavuşoğlu, "Rusya'nın uçuş sınırlamasını kaldırması isabetli. Tesislerimiz salgına karşı hazır. Küçük sorunlarımızı birlikte çözme arzumuz var" dedi. 

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Suriye'de siyasi bir süreç için, sahada sukunetin devamı için Rusya'yla birlikte çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

Lavrov da "Turizmin devamı ve gelişimi için çalışmalarımız sürecek" dedi. Lavrov, İdlib'deki çalışmların protokol kapsamında sürdüğünü ifade etti. 

Lavrov, "Azerbaycan'da ortak komuta merkezinin faaliyetlerini takdirle karşılıyoruz" ifadelerini kullandı. 

KANAL İSTANBUL VE MONTRÖ SÖZLEŞMESİ SORUSUNA YANIT 

Kanal İstanbul projesiyle ilgili olarak Montrö Sözleşmesi'nin durumu hakkındaki soruya, Çavuşoğlu, "Cumartesi günü Kanal İstanbul'un ilk köprüsünün temelini attık. Törende düşüncelerini sayın Cumhurbaşkanımız kamuoyu ile paylaştı. Şu anda Boğaz'dan geçen trafik ciddi bir risk. Bugün maksimum kapasitesi 25 bin, şu anda bu rakam yılda 45 bini geçmiş durumda. Her bakımdan ihtiyaç olduğu için, yıllar içinde Cumhurbaşkanımızın vizyon projesi için somut adımlar atmaya başladık. Bugün bu projeyi hayata geçirmek için diğer aşamaların üzerinde de ilgili kurumlarımız çalışıyor. Uluslararası şirketlerden de çok ciddi ilgi, talep var. Bu yeni kanalın Montrö Anlaşması'na etkisi var mı? Net söylemek isterim, ne etkisi var ne de Montrö'nün Kanal İstanbul'a etkisi var. Montrö sadece boğaz geçişlerini değil, Karadeniz'de kıyıdaş ve olmayan gemilerin ne kadar kalacağı, tonajını da düzenliyor. Nasıl sonlandırılacağı da anlaşmada var. Kanal ile Montrö'de herhangi bir değişikliği olmayacak" dedi. 

Aynı soruya Lavrov ise, şu yanıtı verdi:

Montrö'nün yükümlülükleri yerine getiriliyor, memnunuz. Herhangi bir suretle kanalın yapılması, yabancı ülkelerin askeri birliklerinin orada yer almasına zemin hazırlamayacaktır. 

AZERBAYCAN'IN KARABAĞ ZAFERİ

Lavrov, Karabağ'daki gelişmelerle ilgili olarak, "Biz Karabağ sorununun çözümü konusunda gayretlerimizi sürdürüyoruz. Türk-Rus gözetim merkezi sahada faaliyette bulunuyor. Ateşkes kontrol ediliyor. Başarılı bir şekilde çalışıyor. Erdoğan'ın Azerbaycan'a ziyareti, ikili ilişkileri kapsamındadır. Biz sayın Mevlüt Çavuşoğlu ile mutabakata vardık. Tarafların uzlaşması konusunda biz her türlü desteği vereceğiz" dedi. 

LİBYA MESELESİ

Libya'da geçici hükümetin ülkenin her köşesine ulaşmaya çalıştığını belirten Çavuşoğlu, "Ülkenin siyasi birliği aynı zamanda toprak bütünlüğü hepimizin hemfikir olduğu bir öncelik. Hepimiz buna bağlıyız. Libya'da umarım her şey şu anda planladığı gibi devam eder ve gerçekleştirilecek bir seçimle herkesi kapsayacak bir yönetim kurulur, ülkede barış ve istikrar tekrar sağlam bir şekilde tesis edilir."  şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Global TV

Mevlüt Çavuşoğlu Sergey Lavrov Kanal İstanbul Karabağ Azerbaycan türkiye