Caner Taslaman: Cübbeli Ahmet'in bu kadar büyük rezaletleri eğlendirerek anlatması büyük kabiliyet

Buket Aydın Gündem haberleri

Haber Global ekranlarında yayınlanan Buket Aydın ile Yüz Yüze programının bu haftaki konuğu, Akademisyen – Kur’an araştırmacısı ve yazar Prof. Dr. Caner Taslaman oldu. Taslaman, "Cübbeli Ahmet'in bu kadar büyük rezaletleri eğlendirerek anlatması büyük kabiliyet" diye konuştu.

Haber Global ekranlarında yayınlanan Buket Aydın ile Yüz Yüze programının bu haftaki konuğu, Akademisyen – Kur’an araştırmacısı ve yazar Prof. Dr. Caner Taslaman oldu. Birbirinden farklı yorum ve değerlendirmeler yapan Taslaman, cemaatlere ilişkin açıklamalarda bulundu. İşte Taslaman'ın konuşmalarından satır başları:

CEMAATLERE NASIL BAKIYOR?

 - Ben hiçbir cemaate bağlı olmadan bu işi yapmam gerektiğine kanaat getirdim. 

- Müslümanın evrimci olamayacağı konusunu savunmaları İslam'a büyük bir zarar. 

- Cemaatlerin hepsini bir kefeye koymak haksızlık olur ama Türkiye'deki cemaatlerin büyük kısmında tarikatlardan gelen bir felsefe hakim. Bu felsefe de şu; cemaatin liderine, ölü yıkayıcısına teslim ettiği gibi kendini teslim etmek. Bu çok tehlikeli görüş. O zaman siz cemaat liderinin inisiyatifine kalıyorsunuz. Bizim halkımızda dini bilginin sözlü kültürle yayıldığını da unutmayalım. Kişiler genelde kendi güvendikleri insanın ağzından çıkanlara göre hayatını şekillendiriyor. 

- Mesela cemaat lideri diyor ki ben rüyamda peygamberle görüştüm, birçok kişi de kayıtsız şartsız inanıyor. Bunu yapanlar niye yapıyor, tabi olanlar niye oluyor? Ayrı ayrı incelemek lazım. İnsanlar psikolojileri gereği yakın ilişkiler kurmayı severler ve dostları olsun isterler. Aslında din de bunu sağlayan bir şey. Fakat tarikatlarda bunun dışında oluşan bir birlik oluyor. Allah'a yakın olmak için başka hiçbir yerde olmayan bir fırsatı yakalamışsınız gibi bir izah oluyor. Cemaatin liderinin mehdi olduğuna dair izahlar varsa benim tavsiyem şu, arkanıza bakmadan kaçın. Allah'la kuracağınız ilişkiyi başka yerde arayın. Kuranda mehdinin gelişi diye bir şey yok. Bu bir yalan. 

CÜBBELİ HOCAYA NASIL BAKIYOR?

- Cübbeli hocayla ekranda felsefe tartışmayı çok isterim, çok hoşuma gider. Acayip saçma şeyler anlatırken milleti güldürme kabiliyeti var. Sümükü şerif başlıklı din anlatıyor. Sidiki şerif üzerinden din anlatıyor. Kefen pazarlıyor. Düşünebiliyor musunuz bunları? Ultra saçma. Anlattıklarının İslam'la ilgisi olmadığını bilirseniz sorun yaşamazsınız. Eğlenmek için dinleyin. Herhangi bir kadına selam vermenin bile olamayacağı bir din anlatıyorsanız bu bir felaket. Bu kadar büyük rezaletleri eğlendirerek anlatmak büyük kabiliyet. Bunlara inanan insanları düşünebiliyor musunuz? İslam'da kadın nüfusunun yüzde 50'si kadın. Yüzde 50'si kadın olan ümmet gerçek olduğuna inansa ne olur? 

 - Ben cemaatlerin çoğunun toplantılarına gittim ama hiç kimseye tabi olmadım. Sadece izleyip takip ettim.

SİYASETTE MEZHEP TARTIŞMASI

- Bu İslam'a ihanet olur. İslam'ın içinde farklı mezhepler var. Herhangi birini merkeze alıp diğerini dışlarsanız Müslümanları bölmek olur. Mesela Taliban'a, DEAŞ'a, Diyanet'e sorsak bunlar kendine neci diyecek? Ben Müslüman etiketini yeterli görüyorum, mezhep etiketine ihtiyaç duymuyorum.

- Bu tip yapıların çoğunda müzik aletleri kırılıyor. Sanata düşman, kadına düşman, düşünce özgürlüğüne düşman... Böyle bir yapının kendini İslam olarak lanse etmesinin neye zarar verdiği ortada. 

- Bizim içimizde bu fikirleri ne yazık ki savunan, bu örgütleri destekleyenler, müziğin İslam'da haram olduğu, kadınların hayatta aktif rol almaması gerektiğini düşünenler var. Türkiye'deki cemaatlerin içerisinde var. Namaz kılmayanların bile ölümü hak ettiğini savunanları gördük. 

- Hadis kitaplarında peygamberin eşiyle müzik dinlediği var. Müziğin haram olması mümkün mü? Uydurma hadis kitaplarında çalgı aletlerinin haram olduğu görüşü var. Asıl kararı veren mezhep imamları olmuş. Müziğin haram olduğunu söyleyen de helal olduğunu söyleyen de var. Bir kısım bunların takipçileri de müzik aletlerin, kırıp videolarını paylaşıyorlar. Cihat yaptığını zannediyor, zannediyor ki 40 fakiri doyurdu...

- Sakal bırakmak dini bir gereklilik değil. Mesela namaz kılın ayeti var ya da oruç tutmamız söylenir. Allah açıkça sakal bırakın diyebilirdi. Peygamberimiz döneminde sakal bırakmak gelenekti. O dönemde peygamberimizi öldürmeye kalkanlar da sakallıydı. Peygamberimiz bir moda tasarımcılığına kalkmadı. Peygamberimizden önce de cübbe, sarık, sakal modaydı. 

KÜRTAJ

- O dönem kız çocuklarını gömmek, bugünkü kürtajın karşılığıdır. Ben kürtajın olmaması gerektiğini düşünüyorum. Burada insana ne zaman insan denecek gibi bir felsefi tartışma da var. Bu işi de araştırmadım. Kürtaj haramdır. Doğum kontrolünün günah olmadığı çok açık. Hala İslam aleminde bunun günah olduğunu söyleyenler var. 

AHLAK

- Haramla yanlış ayrı şeylerdir. Birçok insan o anda yaşadığı kültüre göre yanlış gördüğü şeyleri insanlara yaptırmamak için onun haram olduğunu söylemiştir. İnsanlar şunu biliyor, "Şahsi görüşüm olduğunu söylersem ikna edici olmayacak, o zaman Allah adına konuşayım..." Dini bu şekilde çarpıtmak büyük günah. 

- Ateistler ahlaklı olabilir olmayabilir, ahlaklı olup olmamakla ahlakın mantıksal temelinin olup olmaması farklı konulardır. 20. yy sonunda yapılan deneylere göre biz doğuştan bir ahlaki sistem kazanmaya hazır bir yapıyla dünyaya geliyoruz. Bir günlük bebeklerde empati hissinin olduğunu gösteren çalışmalar yapıldı. Özünde düşündüğümüzde iyi-kötü, doğru-yanlış gibi kavramlar çok komplekstir. Aslında insan olmak demek ahlaki bir yapıyı elde edecek zihinsel bir donanımla dünyaya gelmek demek. Ateistler de elbette ahlaklı olabilir, hiç sürpriz değil. Nitekim Ateistlerin ahlaklı oluşunda mantıksal hiçbir temel yok. Eğer ahlak sadece kültürün belirlediği bir şeyse, çocuklara işkence yapan herhangi bir kültür varsa onların o çocuklara yaptığı işkenceyi durdurmanızı gerektiren bir şey yok. Hitler ve Stalin ateistti, en büyük katliamı Hitler yaptı. Ama ben bunu Ateistleri suçlar nitelikte söylemiyorum. Birçok Ateist Müslümandan daha ahlaklı da olabilir. İçimizdeki ahlaki yapı ancak Allah'ın buyruklarıyla buluştuğunda mantıksal temele kavuşur. Müslümanlar ne kadar tutarlı uyguladı Hristiyanlar ne kadar, o ayrı bir şey. 

CELAL ŞENGÖR'ÜN DAĞ-DEPREM YORUMU

- Ayetin temel anlamı dağların depremi engellemesi değil. Üzerinde olduğumuz zemin elmanın kabuğu kalınlığında bile değildir. İtfaiyenin varlığı yangın sebebi değildir. Dağlar zaten depremin sebebi değil. Kıta tektoniği dağların oluşmasının temel sebebidir. Kıta tektoniği hem dağların hem depremlerin sebebidir. Dağlardan dolayı deprem oldu ifadesi yanlıştır. Bütün şartlar eşit olsaydı dağlardan dolayı deprem olur muydu olmaz mıydı diye bakmak lazım. Dağların yeryüzüne sabitleyici çok etkisi var. Celal Şengör'ün dinle ilgili izahları dine karşı şartlanmış yapısıyla yanlışlarla dolu. Cübbeli hocamız gibi kendisinin de etkili biri olduğunu düşünüyorum. Buyursun onunla da konuşalım, madem ki dinlerin tolumu geri bıraktığı gibi fikirleri var, gelsin programda tartışalım. Kimin haklı olduğu ortaya çıksın. Malumatı, bilgisi, ezberi çok, analiz yeteneği berbata yakın. 

- Kendisi biyolojiyle ilgili birçok izah yaparken, biyolojik evrim teorisini sosyal Darwinizmle karıştırmak gibi ciddi hatalar yapıyor. Çok ciddi analiz hataları yapıyor. Size söylemek yerine ona söylemek ve cevaplarını duymak isterim. 

KURANDA CENNET VE CEHENMEM

- Kuran'dan şunu çok açık görüyoruz, Allah'ın merhametinin bir alt kümesidir sadece adalet... Kuran'da Allah iyilik yapanlara kat kat karşılık vereceğini söylüyor. Günahkarların günahlarının birçoğunun bağışlanacağı da ifade ediliyor. Hiçbirimiz kendimizin ne olacağını bilmiyoruz. Şu kişi kesinlikle cennetliktir diyebileceğimiz hiç kimse yok. Herkesin kalbini Allah bilir. Ateizm bana göre bir şirktir. Ateist Allah'ı yok kabul etti o zaman bu şirk değildir diyorlar. Burada şunu diyorum, Allah'ın hissesini sıfıra indirmekle şirkten kurtulamazsınız. Tövbe edilmeden ölünürse Allah'ın affetmeyeceğini söylediği tek günah da şirktir. Allah'tan gelen mesajı yanlışlarla karışmış bir şekilde duydu ve inanmadı diyelim bir Ateist, acaba mesajı yanlış duymuş insanlar ne kadar mesul olacaklar ben de merak ediyorum. Falancalar cennetlik falancalar cehennemliktir diyemeyiz, biz kendimizi kurtarmaya bakalım.

- Ben Müslümanım diyen hiçbir cemaat içim şirk kelimesini kullanmadım. Şirk koşuyorlar diyemem Allah bilir ama bu yanlıştır. Allah'ın dinini öğreneceğimiz yer Kuran'dır. Dini liderlerin insanları yönlendirip sömürmesini önleyecek mekanizmadır. Bu liderlere insanların kendini ölünün ölü yıkayıcısına teslim ettiği gibi teslim etmekten kurtarılması lazımdır. İslam böyle bir model sunmuyor. İslam'a zıt olduğu çok açık. 

 

Kaynak: Haber Global TV

Haber Global buket aydın ile yüz yüze Caner Taslaman cübbeli ahmet kürtaj Celal Şengör