Abdulhamit Gül: Türkiye parmak sallanan bir ülke değildir

Haber Global Adalet Bakanlığı
Abdulhamit Gül: Türkiye parmak sallanan bir ülke değildir

Haber Global'de yayınlanan Candaş Tolga Işık ile Az Önce Konuştum programının bu haftaki konuğu Adalet Bakanı Abdulhamit Gül oldu.

Haber Global'de yayınlanan Candaş Tolga Işık ile Az Önce Konuştum programının bu haftaki konuğu Adalet Bakanı Abdulhamit Gül oldu.

Programdan öne çıkanlar: 

"15 TEMMUZ YARGI İÇİN ÇOK ÖNEMLİ MİLAT"

Adalet insanlık var olduğundan beri en temel değer. Her zaman, belli dönemlerde dozu artarak, azalarak her zaman gündem olmuştur. 15 Temmuz'dan itibaren Türkiye'de demokrasiye, hukuka, anayasaya bir saldırı olduğunda yargı, daha ilk ilk saatlerde talimat verdi. Cuntacıları, darbecileri, hukuku engellemek isteyenleri derhal yakalayın diye talimat verdi. Türk yargısı için çok önemli bir dönüm noktasıdır. Çok önemli bir milattır. Esas itibariyle de yargının bu duruşundan rahatsız olanların da mevcut duruma yönelik bir itibarsızlaştırma kampanyası da olduğu açık. Elbette her mesele çözülmüş, her şey güllük gülistanlık, her şey çok iyi diyemeyiz ama daha iyiye gittiği yönünde bir hakkı teslim etmek lazım. İnsanın olduğu yerde hatalar olabilir ama daha iyiye doğru gidiyoruz. Çalışmalarımızı da buna göre sürdürüyoruz. 

"YARGI ASLA ELE GEÇİRİLEMEZ"

Yargıya sistematik olarak her dönemde bir saldırı oldu. 15 Temmuz sonrasında yargı ilk kez bir darbeyi yargılıyor. Dolayısıyla bunu yapan bir yargıya yönelik saldırı söz konusu. Yargı Türk milletinin yargısıdır. Dolayısıyla bu tür yargıya yönelik ithamları kabul etmek mümkün değil. HSK disiplin anlamında bir konu varsa, dedikodu, yıpratmaya yönelik ifadelerin dışında gerçek hangi olgu varsa gereğini yapıyor.

"YARGININ ADALETTEN BAŞKA İDEOLOJİSİ OLMAZ"

Yargıya yönelik bu saldırıların art niyetli bir şekilde olduğunu kabul etmek lazım. Yargı, tamamen ideolojisini adalete teslim eden bir mekanizmadır. Yargının başka ideolojisi olmaz. 

Hiçbir tarikatin, cemaatin yargıda yapılanmasına izin verir misiniz?

Hiçbir şey, hiçbir kişisel görüş yargıda egemen olamaz. Yargıya egemen olacak tek görüş adalettir. Adaletten başka hiçbir görüş egemen olamaz. Başka hangi somut olgu varsa, HSK anayasal bir kurumdur.

WHASTAPP GRUPLARINDA YARGI İDDİASI

Yargıtay üyeleriyle ilgili konuları Yargıtay kendisi değerlendirir. Ama yüksek yargı mensubuna yönelik bu tür ifadelerin, bu anlamda söylenmesi.. Bir delil bir husus varsa Yargıtay bunun üzerine gidecektir. Ama ben yüksek yargı mensubu olmadığım için ne Whatsapp grubum var, ne de bilgim. 

YARGININ BAĞIMSIZLIĞI TARTIŞMASI

Kumpaslar kurarak, askeri hiyerarşiyi kendi dizaynları için de yapmak üzere FETÖ terör örgütü, yargıyı ele geçirin, mülkiyi ele geçirin diye talimat vererek, paralel bir yapı kurdu. Ve kripto bir yapılanmayla iftiralar kumpaslar ortaya kondu. Sahte deliller üretildi. Bir gece yarısı baskınlar, gözaltılar yapıldı. Elbette yargı bağımsız değildi o dönemde. O yüzden diyoruz o dönemde yargıya kimse bir şey söylemezken, bugün yargıyı ele geçiren ve kumpaslar kuran o sözde hakim ve savcılar yargılanıyor diye bugün bunu yargılayan yargı mensuplarına yönelik iftira atılması gerçek anlamda bunu vatandaşlarımızın takdirine bırakıyorum. 15 Temmuz'dan itibaren yargı daha iyi noktaya gidiyor. Yapılacak elbette çok şey var.  Dolayısıyla hukuk düzenimize güveneceğiz, yanlış eksik hatalı bir karar olabilir. Türkiye hukuk devleti. Bunların düzeltilme mekanizmaları vardır. 

MUHALEFETİN ELEŞTİRİLERİ

Buna katılamayız. Yargı mensubu, şu şunu dedi, bu bunu dedi diye bir karar veriyorsa zaten o yargı mensubu olamaz. Öyle bir durum asla söz konusu değildir. Hatalı ve eksik karar olabilir ama yargı milletin yargısıdır.

MHP'NİN TALİMATIYLA İSTİFA EDEN HSK ÜYESİ

Bu konuda ne açıklama yaptı bilgim yok. HSK'nın mevcudiyeti şudur; Türk milleti adına karar veriyorsa, anayasamızda HSK üyelerinin büyük çoğunluğunu meclis seçsin diye bir düzenleme yapıldı. HSK bir mahkeme değildir. Dolayısıyla orada seçilen bir konu, herkesin kendi takdiridir. O süreçle ilgili benim açıklamadan da bilgim yok.

BÜYÜKELÇİLER KRİZİ AÇIKLAMASI

Bu konuda büyükelçilerin açıklamasıyla ilgili Sayın Cumhurbaşkanımız, Türkiye'nin onurunu koruyan, Türk yargısına yönelik saldırıya karşın çok onurlu duruş sergilemiştir. Türkiye egemen bir güçtür. Türkiye öyle birilerinin şamar oğlanı değildir. Türkiye birileri tarafından terbiye edilmeye yönelik, terbiye odasına oturtulan, talimat verilen, parmak sallanan bir ülke değildir. Sayın Cumhurbaşkanımız da açıklamalarıyla ortaya koydu. Biz isterdik ki bu konu milli bir mesele, bu konuda iktidarıyla, muhalefetiyle, ortak bir duruşla, Türk yargısına yönelik kabul edilemeyecek tavırlara karşı bir ortak sesin güçlü bir şekilde çıkması elbette yakışanıydı. Ama burada Cumhurbaşkanımızın açıklamalardan sonra büyükelçiler ifadelerini çektiler. Bu açıklamalar anayasamızın 138.maddesine aykırı. Viyana sözleşmesine göre; her diplomat bulundukları ülkenin iç işlerine karışmama, ve onların egemenliğine tahahhütle kabul ediliyorlar. Anayasamıza aykırı kimse telkinde bulunamaz. Ve Viyana sözleşmesine aykırı bu davranıştan vazgeçilmesi önemli bir başarıdır. Bundan sonra artık hiç kimsenin Türkiye'nin egemenlik işlerine yönelik saldırıda bulunmayacağını da düşünüyorum. Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımız da çok yerinde duruş sergilemiştir. 

AİHM'İN TÜRKİYE KARARLARI

Türkiye hem AİHM hukukunu, uluslararası sözleşmeleri de kabul ederek düzenlemeler yapmıştır. Prosedürler devam ediyor.

Türk yargısı kimsenin baskısıyla hareket etmez. Hakimler, dosyadaki delile göre hareket eder. Adalet figürünün gözü kapalıdır. Önündeki dosyadaki kişinin kimliğine, failine bakmaz. Dosyadaki delile göre karar verir. Dolayısıyla yargıya yönelik bu genellemeleri, bu suçlamaları kabul etmek doğru değil.

AİHM Demirtaş'ı serbest bırakın diyor bu iş Türkiye'ye yönelik yaptırıma gider mi?

Türk yargısı, anayasa ne diyorsa hukuk ne diyorsa onun gereğini yerine getirerek süreci devam ediyordur. Yargısal sürece saygılı olmalıyız.

İNSAN HAKLARI EYLEM PLANI

Biz 2023'e kadar vatandaşımızın hangi haklarına uygulamada yönelik eksiklikler var, bunları tespit edelim ve devlet olarak kendimize yönelik bir yol haritası çıkardık. Bunu yaparken de toplumun her kesimiyle oturduk, dinledik. Bu süreçte yüzde 50'sine yakını hayata geçti. Ama kanun gerektiren konular var. Mecliste şekillenecektir. Tüm Bakanlıklar çalışıyor. Bizim elimizde bir hukuk yol haritası var ve bu konuda da hükümet olarak bu yolculuğumuzu sürdürüyoruz.

ADLİYE BİNASI AÇILIŞINDAKİ DUA

Bizim milletimiz her işine duayla başlar bundan niye rahatsız oluyoruz ki? Bina açılışında bir hayır olsun diye yapılan bir duadır. Farklı yerlere çekildi.

YENİ ANAYASA

Meclisten ne çıkarsa çıksın, milletin referanduma gitmeli. Milletimizin onayına sunmak lazım. Türkiye, bir darbe anayasasıyla yönetilmeyi, hala bunun yürürlükte olmasını hak etmiyor. Ben ümit ederim ki tüm muhalefetiyle beraber MEcliste, Türkiye'nin meselesini çözecek, daha demokratik bir hale getirecek bir anayasaya layıktır. Anayasa ile ilgili yapılması çok önemli değişiklikler var. İlk üç maddesiyle ilgili, Cumhuriyet ve Cumhuriyet'in nitelikleri, bunlar bizim ortak değerlerimiz. Ve yeni yüzyıla bu değerlerle yürüyeceğiz. 

UZUN TUTUKLULUK SÜRECİ

Birinci yargı paketinde bir düzenleme yaptık. Uzun süre tutuklamaları sona erdiren bir düzenleme getirdik. Kişi hakkında iddianame hazırlanmamış, neyle suçlandığını bilmiyor. Bu kişiyi ya serbest bırakın ya davasını açın soruşturmayı açın diye bir düzenleme yapıldı. Tutukluluk bir cezalandırmaya dönüşmesin dedik. Bu temenni değil uygulanan bir mevzuat. Bu uygulanıyor. Bunu da söyledikten sonra yürüyen davada bizim tutumumuz, insan 5-6 yıl bir suçlamayla maruz kalıyor ama davası açılmıyor. Burada belli bir süre olduktan sonra bu kişi artık ya tutuklu kalmayacak ya da davasını açacaksınız neyle suçlandığını bilecek.

KADINA ŞİDDET VE ALINAN ÖNLEMLER

Her türlü çalışmayı yaptık bu konuda. Bizim için kadına yönelik şiddet amasız, fakatsız, toleranssız bir şekilde sonuna kadar mücadele edilmesi gereken temel bir alan. Hiçbir kadının bu anlamda yalnız bırakılmadığı ve yanında her süreçte bulunduğu yargısal süreci önemli görüyoruz. Kadına yönelik şiddet ile ilgili bürolar kuruldu. Kadınların daha önceki hikayelerini de görebilecek sistem kurduk. Dikkat bu kadın daha öncede şiddete maruz kalmış diyerek uygulama ortaya koyduk. Hem kanunla birlikte düzenlemeler yapıldı. Elektronik kelepçe yaygınlaştırıldı. Tüm sahada da bunları inceliyoruz. 

HAYVANLARA YÖNELİK ŞİDDET

Cumhurbaşkanımızın bu konudaki talimatlarıyla "Bu bir mal değildir, candır" denildi. Sahipli sahipsiz hayvan durumu ortadan kaldırıldı. Önceden para cezasıyken hapis cezası geldi. Ne yaparsak yapalım bakış açısı önemli. Umarım bu kanun bir farkındalık oluşturur.

ARAMA KARARLARI

Birileri bir şekilde sizi şikayet etmişler, haberiniz olmamış ve görüldüğü yerde alsın talimatı var. Polis alıyor savcıya, nezarethaneye gidiyor, mahkemeye çıkıncaya kadar. Bu uygulamada, vatandaş taahhüt versin, şu gün geleceğim diye haber versin, döndüğünde ifadeni ver diye insanların serbest bırakıldığı bir uygulama.

İSTANBUL HAVALİMANI ADLİYESİ

Hukuk insanın işini kolaylaştırır anlayışıyla ortaya koyduğumuz bir çalışma. Biz dedik bu adliye havalimanında olsa, işlemini yapar ve devam eder. Bu konularla ilgili İstanbul Havalimanında personellerimiz çalışıyor. Ve vatandaşımız yurtdışına çıkacak ve yargısal bir konu karşısına çıktığında orada bir mahkeme var ve bu işlemini yerine getiriyor.

SOSYAL MEDYANIN MAHKEME KARARLARINDA ETKİLERİ

Yargı her delili kullanır. Bu konuda sosyal medyada yazıldı da öyle oldu, sosyal medyada o görüntü çıkıyor. Savcı için o da bir delildir. Aksi yönde çıkan kararlar da var. Burada böyle oluyor, yargı oraya bakarak karar veriyor demek yargıya büyük bir haksızlık olur. Sosyal medyada yazılan ve delil anlamında bir konu varsa yargı bunu dikkate alabilir. Böyle bir algı var mı var. Sosyal medyada yazıldı ona bakıldı diye. 

ADLİ GÖRÜŞME ODASI

Adli süreçte çocuklar, kadınlar, yaşlılar ve mağdurlara siz yalnız değilsiniz diyerek bir birim kuruyoruz. Psikolojik destek veriyor, elinde tutuyor, rehberlik yapıyor, hukuki haklarını anlatıyor. Temel amacımız tarafların bir daha örselenmeden, yüzleştiğinde zorda kalmaması, Devlet mağdurun yanında mantığıyla yürüttüğümüz bir uygulama. 

SİBER SUÇLARLA MÜCADELE

Sosyal medya sınırsız özgürlük alanı değil. Sokakta bir kişiye küfredemiyorsanız sosyal medyada da yapamazsınız. Hukuk neyse onun gereği yapılıyor. Sosyal medyada bir hesap açılıyor, hesabın kime ait olduğunu bilirseniz işlem yaparsınız. Sahte isimle, farklı yerlerde yazılıp çizildiğinde faili tespit etmekte zorluk yaşanıyor. Sokakta suçsa sosyal medyada da suç. 

5. YARGI PAKETİ

Çocuk teslimi konusu var, icra yoluyla çocuğunu görüyor. Bir taraf çocuğu göstermeyince diğer taraf icraya para yatırıyor öyle görüyor. Çocuk icra aracı olamaz. Çocuğunu görmek için 1000 lira para ödüyor. Çocuğunu görmek için insan para öder mi? Bu daha insani hale gelecek. Pilot dava dediğimiz konu, bin tane aynı konudan dava açılıyor. Bu davalardan bir tanesini pilot dava yapıp, bütün davaları aynı gün karara çıkaracak şekilde bir sistem olacak. Böylece dosyalar gidip gelmeyecek, bir dosya seçilip aynı günde diğer kararlar da verilmiş olacak.

Trafik magandalarıyla ilgili de caydırıcı bir düzenleme olacak. Israrlı bir takip önemli bir aşama. Vatandaşı rahatsız eden fiillere karşı yeni bir suç oluşturacak.

Kaynak: Haber Global TV

candaş tolga ışık canlı Abdülhamit Gül Az Önce Konuştum son dakika