Çadır, karavan, otel... Hangisi? İşte tatil piyasası

Yaşam Haberleri Gündem haberleri
Çadır, karavan, otel... Hangisi? İşte tatil piyasası

Otel fiyatlarındaki yükselişler nedeniyle vatandaşlar artık doğanın içinde uygun fiyatlı tatil arayışlarına girdi. En uygun tatil ise bu sene de çadır oldu. Şile'de kamp tatili ortalama 200 TL'den başlarken, Muğla ve Antalya'daki çadır tatillerinde ise fiyat günlük 500 TL'ye kadar yükselebiliyor.

Otellerin fiyatlarındaki yükselişler, vatandaşları alternatif tatil arayışlarına itti. En uygun çadır tatili görülse de bunun için bir tesis tercih edildiğinde günlük kişi başı 150-200, turistik bir yer ise günlük 400-500 TL fiyat isteniyor. Kampçıların İstanbul'daki uğrak mekanlarından Şile'de kamp tatili ortalama 200 TL'den başlarken, Muğla ve Antalya'daki çadır tatillerinde ise rakam 500 TL'ye kadar yükselebiliyor.

ÇADIR KAMPLARI 450 TL'DEN BAŞLIYOR

En uygun tatil olarak bilinen çadır konaklamasında ise rakamlar şöyle:

Şile'de tesisten çadır kiralama 450 TL, Glamping çadırı 750 TL, orman ve deniz manzaralı bungalov 1000 TL, tiny house evler bin 150 TL, karavanlar ise bin 500 TL'den başlıyor 3 bin liraya kadar çıkıyor. Çadır almak isteyenler için de kaliteli 2 kişilik çadırlar 800 TL, 3 kişilik çadırlar bin 650 TL'den başlıyor.

Çadır, karavan, otel... Hangisi? İşte tatil piyasası - Resim : 1
Doğadaki koşullar gereği kamp malzemelerinin kaliteli olması gerekiyor. Fotoğraf: Sibel Gülersöyler

ÇADIR MALZEMELERİNİN FİYATLARINDA ARTIŞ YAŞANIYOR

Öyle ki 4 kişilik 2 oda bir çadır 16 bin 500 TL'den satılıyor ve internet stokları da tükenmiş durumda. Çadır almakla da iş bitmiyor. Tek kişilik şişme yatak 490 TL, çift kişilik şişme yatak ise 690 TL'den başlıyor. Kendi kendine şişen kamp matları için fiyatlar ise 3 bin TL'ye varabiliyor.

 SADECE SANDALYE ALMAK İSTERSENİZ 400 TL

Çadır tatiline çıkmayayım sandalye alarak yeşillik bir alanda kafamı dinleyeyim istiyorsanız da en uygun sandalye fiyatı 400 TL'den başlıyor, fiyatı en yüksek olan sandalye ise 3 bin 750 TL ve online satış olarak da stokları tükenmiş durumda.

Çadır, karavan, otel... Hangisi? İşte tatil piyasası - Resim : 3
Muhabirimiz Sibel Gülersöyler, karavan fuarını yerinde inceledi

Görüştüğümüz kamp yetkilileri fiyatlarının bayramdan sonra artış gösterebileceğini söylüyor. Bazıları ise beklenen asgari ücret artışından sonra fiyatların daha da artabileceği bilgisini paylaşıyor.

 BODRUM LAHMACUN BAROMETRESİNİ 295 TL'DEN AÇTI

Yazın olmazsa olmazı plajlarda da özellikle Bodrum'da oldukça yüksek fiyatlar isteniyor. 250 TL'den başlayan plaj fiyatları, lüks noktalarda 4 bin lirayı bulabiliyor. Bazı tesisler ise, euro talebinde bulunuyor. Aynı zamanda kuver ücreti de restoranlarda istenmeye başlanmış.

Çadır, karavan, otel... Hangisi? İşte tatil piyasası - Resim : 5
Bodrum'da 2 lahmacun ve 2 ayran içmek isteyen bir vatandaşın toplamda 870 TL ödemesi gerekiyor. Fotoğraf: Shutterstock

Deniz sezonunun başlamasıyla Bodrum Türkbükü'nde her yıl gündem olan lahmacun fiyatları bu sene tanesi 295 TL'den satılmaya başlandı. Ayran fiyatı ise 140 TL. Böylece, 2 lahmacun 2 ayran yemek isteyen vatandaşların 870 TL ödemeleri gerekiyor. Lahmacun fiyatları Bodrum'da 2021 yılında 95 TL, 2022 yılında 194 TL'den satışa sunulmuştu.

Çadır, karavan, otel... Hangisi? İşte tatil piyasası - Resim : 6
Karavan işletmecisi Hasan Yıldırım, mesleğinin inceliklerini paylaştı. Fotoğraf: Hasan Yıldırım

KARAVANCILAR BAKIM MASRAFLARININ ARTTIĞINI SÖYLÜYOR

Sektörde 'kıvırcık gezgin' olarak bilinen karavan işletmecisi Hasan Yıldırım, karavanın yaz sezonunda 2 bin 500 ile 3 bin TL arasında kiraladığını sezon dışındaki aylarda ise günlüğünün 3 bin lira olduğu bilgisini paylaşıyor. Geçtiğimiz yıllarda 750-1000 TL arasında karavanını kiralayan Yıldırım, “Bu artışın sebebi mazota gelen zamlar, bakım masrafları” diyor. Karavanın kiralama şartlarını da anlatan Yıldırım, “Ehliyetinin kaç yıllık olduğuna bakıyoruz, aile olmalarına dikkat ediyoruz” ifadelerini kullanıyor.

Karavana herhangi bir zarar gelmesini de yaptıkları sözleşme ile önlemeye çalıştıklarını kaydeden Yıldırım, “10 günlüğüne 5 bin TL kaparo alıyoruz ve gözle görülür bir zarar meydana gelmişse bu rakamdan zararımızı karşılıyoruz” diyor.

Çadır, karavan, otel... Hangisi? İşte tatil piyasası - Resim : 7
Yıldırım, kiraladığı karavanın içindekilere zarar gelmesi durumunda aldığı önlemleri sıralıyor. Karavan içinde bir evde bulunan çoğu eşya da mevcut.
Sahilkamp İstanbul Karavan Parkı'ndan görevli Mehmet Ali Karvan, pandemi süreci ile yaşam şeklinin değiştiğini belirterek, "Tatil yapma olanaklarımız eskiden villa, otel gibi yerlerde olurken artık çadır, karavan gibi daha bireysel tatiller tercih ediliyor. Eskiden karavan belli bir kitleye hitap ederken, şimdi bütün keselere hitap etmeye başladı. Karavanlarla artık daha bireysel, daha fazla özgür ve doğa ile daha iç içe ekonomik bir tatil söz konusu" şeklinde konuşuyor. Karvan, "Karavanınızla konaklayabilir ya da işletmelerden karavan kiralayabilirsiniz. Günlük, haftalık kiralayabilirsiniz. Pandemi sonrasında karavan tatiline rağbet 2-3 katı arttı" şeklinde konuştu.

sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

Gündem haberleri yaşam haberleri