VİDEO | Yazın ekonomik trendi: Karavan

ÖZEL HABERLER

Pandemi döneminde izole tatil trendi ile ön plana çıkan karavanlara ilgi bu yıl da devam ediyor. Karavan tatili otellerin cep yaktığı şu dönemde ekonomik bir alternatif olarak da öne çıkıyor.

COVID-19 salgını dönemindeki sokağa çıkma yasakları ve enfekte olma korkusu otellerde tatil yapma geleneğini kısmen değiştirdi. O süreçte tatil çeşitlerinden biri daha da önem kazandı: Karavan... 

Günümüzde enflasyon ve hayat pahalılığı nedeniyle karavan tatili bu yıl da tercih edilebiliyor. Otellerin konaklama ücreti ve tatil beldelerindeki villa, daire kiralama ücretleri, biraz daha uygun şartlarda deniz tatili yapmak isteyenleri karavan kiralamaya yönlendiriyor. 

Peki karavan tatilinde son durum ne? Geçtiğimiz yıl ile bu sene arasındaki ücret farkı ne kadar? İstenilen yere karavan yerleştirilebiliyor mu? Haberglobal.com.tr olarak Şile'deki karavan parklarına uğrayarak vatandaşın tatil yaptığı bölgeyi gezdik.

Şile'de bulunan Sahilkamp İstanbul Karavan Parkı'nda sadece karavan değil, çadır turizmi de oldukça yoğun. Çadır turizmine öğrencilerin ilgi gösterdiği gözlere çarparken, karavanları ise daha çok ailelerin tercih ettiği görülüyor.

"DAHA BİREYSEL, DAHA EKONOMİK VE DAHA ÖZGÜR"

Pandemi ile birlikte tatil tercihleri arasındaki yerini artıran karavanlar günlük, haftalık ya da aylık kiralanabiliyor. Ayrıca vatandaşlar sahip oldukları karavanları buralara yıllık olarak da park edebiliyor. Burada günlük park ücreti (elektrik, su, duş hizmeti dahil) 180 TL.

VİDEO | Yazın ekonomik trendi: Karavan - Resim : 2
Mehmet Ali Karvan, "Spor malzemelerinin satıldığı büyük mağazalarda çadır ve kamp malzemeleri satışında artış var" diyor. 

Sahilkamp İstanbul Karavan Parkı'ndan görevli Mehmet Ali Karvan, pandemi süreci ile yaşam şeklinin değiştiğini belirterek, "Tatil yapma olanaklarımız eskiden villa, otel gibi yerlerde olurken artık çadır, karavan gibi daha bireysel tatiller tercih ediliyor. Eskiden karavan belli bir kitleye hitap ederken, şimdi bütün keselere hitap etmeye başladı. Karavanlarla artık daha bireysel, daha fazla özgür ve doğa ile daha iç içe ekonomik bir tatil sözkonusu" şeklinde konuşuyor.

Karavan tatili için karavan sahibi olmanın şart olmadığını dile getiren Karvan, "Karavanınızla konaklayabilir ya da işletmelerden karavan kiralayabilirsiniz. Günlük, haftalık kiralayabilirsiniz. Pandemi sonrasında karavan tatiline rağbet 2-3 katı arttı. Normal bir karavanın ortalama fiyatı 100 bin TL'den başlıyor. Alamayan da ekonomisine göre karavan kiralıyor" şeklinde konuştu.

SADECE KARAVAN DEĞİL, ÇADIRLAR DA VAR

Çadır parkın içinde çadırlarını kuran ve tatil yapan üç kişilik arkadaş grubundan üniversite öğrencisi Ömer Demirtaş, "Otele verilecek paranın çeyreğine burada tatil yapıyorum. Denize giriyorum, güneşleniyorum. Sadece yemeğimizi kendimiz yapıyoruz. Otelde tek başıma tatil yapmaya kalksam, çok yüksek ücretler ödemek zorunda kalacağım" diyor.

VİDEO | Yazın ekonomik trendi: Karavan - Resim : 3
Kamplarda rengarenk karavanlar da bulunuyor. 

Eşinin eniştesinden aldıkları üstteki fotoğrafta yer alan karavanla tatil yapmaya gelen bir başka aile ise, bu tatilin çok daha ekonomik olduğunu söylüyor.

Hemen Sahilkamp İstanbul Karavan Parkı'nın yanındaki bir başka karavan parkında konaklama fiyatı günlük 300 TL. Elektrik, su, duş gibi hizmetleri veren karavan parkının sahibi, "Bayram tatilinde karavanlara ayıracağımız yerler dolmuştu. İnsanlar bu süreçte illaki bir yerlere gidecekti ama boşta karavan var mı diye her gün bizi arıyorlardı" diyor.

Bir başka karavan parkının sahibi ise "Geçen seneye göre, bu sene bayram tatilinde tamamen doluyduk. Günlük 150 TL'ye sadece park parası veriliyor. Bundan 10-15 sene geriye gittiğinizde karavan bilen pek kimse yoktu. Ancak şu an alternatif olarak görülüyor" dedi.

VİDEO | Yazın ekonomik trendi: Karavan - Resim : 4
Şile'deki kamplarda, karavan kurulumları devam ederken, ilçenin içerisinde sık sık karavanlara rastlanıyor.

"DENİZ KENARI YAZLIK GİBİ"

Erba Karavan isimli karavan satan firmanın yetkilisi Hüseyin Gürsoy, pandemi döneminde insanların karavana ilgisinin çok arttığını belirterek, "10 yıl öncesine göre çok daha ciddi karavan firmaları var" diyor.

Gürsoy, karavan müşterisinin artmasındaki en büyük etkeni, pandemi sonrası otel fiyatlarının artmasına bağlayarak, "Eskiden 5 bin TL'ye tatil yapılırken, şimdi iki kişi en az 20 bin TL'ye otellerde tatil yapıyor. İnsanlar onun yerine 90 bin TL'ye çekme karavan almaya başladı. Uygun fiyata yaz boyu denize karşı bir yazlığınız var gibi düşünün" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Web Özel

özel haberler karavan yaz