Bunun adı "Türkofobi", Schengen değil "rezalet" vizesi!

Schengen vizesi Gündem haberleri Avrupa Birliği Türkiye Almanya
Bunun adı "Türkofobi", Schengen değil "rezalet" vizesi!

Türk vatandaşlarına vize vermeyen AB ülkeleri, Bangladeş, Pakistan ve Tunus gibi ülkelerin işçi ve öğrencilerine kolaylık sağlayan programlara imza atıyor. Birçok Avrupalı firma; ucuz iş gücü olarak gördüğü 3. dünya ülkelerindeki insanları istihdam etmeye yönelirken, bu kişilerin vize masrafları da AB tarafından karşılanıyor.

Başta Almanya, Avusturya ve İtalya olmak üzere Avrupa Birliği üyesi ülkeler bürokratik bahanelerle Türk vatandaşlarının, Schengen başvurularının büyük kısmına ret verirken; Pakistan, Bangladeş, Tunus ve Fas gibi ülkelere ise vize kolaylığı sağlayan anlaşmalar imzalanıyor. 'Yetenek Ortaklığı' adıyla imzalanan sözleşmeler kapsamında bu ülkelerin işçileri ve öğrencilerinin Avrupa'ya gelişleri kolaylaştırılıyor. AB firmaları bu ülkelerden gelen insanlar için istihdam sağlarken masraflar ise söz konusu şirketler ve AB tarafından ortaklaşa ödeniyor. Uygulama AB'nin Türkiye'ye uyguladığı vize kısıtlamasını da bir kez daha gözler önüne sererken, tepkilere neden oluyor. 

Bunun adı "Türkofobi", Schengen değil "rezalet" vizesi! - Resim : 1
Afrika programı için Avrupa Birliği'nin toplamda ayırdığı bütçe ise 20 milyon Euro'yu geçiyor. 

PAKİSTAN'A KOLAYLIK

Avrupa Birliği'ne (AB) yakınlığıyla bilinen EU Reporter yayın organının elde ettiği bilgilere göre Avrupa Komisyonu (AK) geçtiğimiz haftalarda 'AB-Pakistan Yetenek Ortaklığı' programına start verdi. AB'deki işçi ve uzman açığını kapatmak için gerçekleştirilen projenin son ayağında AB, belirli iş kolları için eleman açığını Pakistan'daki insan kaynağıyla beslemeye çalışacak. 3 milyon avro bütçe ayrılan program çerçevesinde AB bir yandan iş sektörü diğer yandan ise eğitim sektörü için Pakistan'dan işçi ve öğrencileri kabul edecek. Programın iki bölgenin inşaat, tarım, enformasyon ve iletişim teknolojileri, yenilenebilir enerji üretimi ve turizm-otelcilik sektörlerine katkı yapması bekleniyor.

20 MİLYON AVRO

2021 yılında başlatılan Avrupa Komisyonu Yetenek Programı kapsamında son olarak geçtiğimiz Temmuz ayında Bangladeş ile anlaşma imzalanmıştı. Avrupa Komisyonu ayrıca Mısır, Fas ve Tunus ile de Yetenek Programı geliştirmeye devam ediyor. Kuzey Afrika ülkeleriyle geliştirilmekte olan Yetenek Progamı'nın önceliğinin “Avrupa'ya gelecek çalışanlar ve öğrencilere iletişim ve pazarlama yetenekleri kazandırmak” olduğu da resmi olarak açıklanmış durumda. 

AFRİKA'DA GENİŞLİYOR

Avrupa Komisyonu'nun (AK)  resmi sitesindeki bilgilere göre Yetenek Programı'nın amacı AB'ye gerçekleşen göçmenlik başvurularını verimli ve hukuki bir şekilde düzenlemek ile Avrupa'daki işçi-çalışan pazarı ile eğitim sektörüne nitelikli eleman kazandırmak. Komisyonu'nun Yetenek Programı'nın bu yıl Afrika genelinde başka ülkeleri de kapsayarak genişletilmesi planlanıyor. Programın öncelikli iş alanları ise şu şekilde belirlemiş durumda: İş piyasası, gezi-turizm ve otelcilik eğitimi, ülkelerine dönen mültecilerin entegrasyonunu sağlama, Avrupa'da yaşayan azınlık toplulukları ve diaspora cemiyetlerinin entegrasyonuna katkıda bulunma...

MASRAFLAR AB'DEN

Yine AK'nin resmi sitesindeki bilgilere göre Yetenek Programı 39 aylık bir eğitim süresini kapsamakta. Programın Afrika ayağı kapsamında AB'ye gelen işçi ve öğrencilere istihdam sağlayacak firmalar ise Belçika, İtalya, Hollanda ve Lüksemburg'dan seçilmiş durumdalar. AB, pilot ülkeler olarak Senegal ve Nijerya'dan da ayrıca öğrenci ve işçi kabul ediyor. Sektör çalışanları ise aldıkları eğitim sonunda Avrupa'da kalabiliyor. 

Bunun adı "Türkofobi", Schengen değil "rezalet" vizesi! - Resim : 2
Avrupa'ya gelen işçi ve öğrencilerin masraflarını ise istihdam eden 29 firma ve AB ortak karşılıyor.

Türkiye 5.Büyük ticaret ortağı

TARAFLI TUTUM

Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndaki resmi verilere göre ise ülkemizdeki doğrudan yabancı yatırımların üçte ikisi AB kaynaklı. Öte yandan Türkiye de AB'nin beşinci en büyük ticaret ortağı durumunda. Yine resmi verilere göre Avrupa'da 6,5 milyonu aşkın Türk vatandaşı yaşıyor. Tüm bu güçlü bağlara karşın AB'nin Türklere uyguladığı Schengen protokolü zorluklarının diğer ülkeler söz konusu olduğunda gevşetilmesi Türklerin AB'ye olan güveninin sarsılmasına neden oluyor.

[email protected]

 

Kaynak: Web Özel