Bunun adı meydan okuma, zehirli mekanlar!
İkram sektörü ve tiryakiler ne kanun dinliyor, ne kural! Kapalı alanlar sigaranı dumanıyla kaplanmaya devam ederken, yapılan son araştırma da umarsızlığı gözler önüne serdi. Kapalı mekanların üçte birinde dumansız hava sahası hiçe sayılırken, belediyeler ise denetimlerde sınıfta kaldı.
Türkiye, kapalı mekanlarda sigara dumanıyla zehirlenmeye devam ediyor. Tütün ürünlerinin kapalı alanlarda tüketimini yasaklayan 4207 sayılı Kanun ile yapılan onca uyarıya rağmen, hem işletmeler, hem tiryakiler kural tanımazken, ikram sektörü olarak tanımlanan kafe, restaurant, bar ve eğlence mekanları üzerine yapılan son araştırma vehametin boyutunu ortaya serdi. HASUDER Tütünle Mücadele Çalışma Grubundan hekimlerin; Ankara, Burdur, Diyarbakır, Giresun, Hatay, İstanbul, İzmir, Kars, Kayseri, Samsun ve Zonguldak'da ikram sektörüne ait işletmelere yönelik araştırmaları, kanunların hiçe sayıldığını, belediyelerin ise denetimlerde sınıfta kaldığının en çarpıcı örneği durumunda.
264'Ü KURAL TANIMIYOR
Söz konusu kentlerdeki 417 kafe-pastane, 271 lokanta-restoran, 62 bar-pub, 8 kıraathane ve 7 nargile kafe özelliğinde olan 772 işletmede yapılan incelemeler sonucunda, 264 işletmede tütün dumanı ve sigara içildiği saptandı. Araştırma kapsamında işletmelerin 400’ünde açılır-kapanır; 450’sinde açılır-kapanır yan duvar varlığı ile 416 işletmede ise klima saptanırken, söz konusu İşletmelerin, 4207 Sayılı Tütün Ürünlerinin Önlenmesi ve Kontrolü Kanun’una aykırı şekilde tütün ürünü kullanılmasına göz yumduğu anlaşıldı.
YASAL UYARI YOK
Araştırmalar sonunda en sık kullanılan tütün ürünleri arasında ilk üç sırayı sigara, nargile ve elektronik sigara alırken, gözlem yapılan 425 işletmede yasal uyarı olmadığı da belirlendi. Buna karşın 762 işletmenin 289’unda masalarda kül tablası bulunduğu dikkatlerden kaçmazken, uzmanlar ise sigarayla mücadelede vakit kaybetmeksizin seferberlik ilan edilmesi gerektiğinin altını çizdiler.
HER GÜN 300 ÖLÜM
Dumansız hava sahası için en çok çabayı harcayan isimlerden olan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl sigara nedeniyle her yıl 100 binden fazla vatandaşın yaşamını yitirdiğini yinelerken, belediyelerin denetimleri arttırması ve kanun tanımayan kişilere müsamaha gösterilmemesi gerektiğinin belirterek, "Her gün 300 insanımız bu zehir yüzünden ölüyor. Sigara en öldürücü kitle imha silahı Maalesef kapalı alanlarda sigara yasağına ilişkin yasaklamalarda gevşeme görüyoruz" diye konuştu.
İHMAL EDİLİYOR
Sigarayla mücadelede yıllardır çalışmalar yürüten Sağlığa Evet Derneği Başkanı Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı da duyarsızlık ve yasalara uyulmadığından şikayet ederken, "Tütün endüstrisi çok güçlü. Türkiye’ye yeni ürünlerle saldırmaya devam ediyorlar. Yasal olmayan ürün postayla alınıp, telefonla sipariş verilebiliyor ve kapıya kadar getiriliyor. Türkiye’de yaşanan siyasi ve ekonomik durumlar tütün kontrolünü ihmal etmemize neden oldu" ifadelerini kullandı.
ACİL'İN ÖNÜNDE SİGARA
Öte yandan 9 Eylül Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı çevresinde de yapılan araştırmada da personel ve öğrencilerin, poliklinik girişi, servis girişi ve acil servis önünde umarsızca sigara içtikleri saptandı. Sadece 15 Temmuz Sağlık ve Sanat Yerleşkesi Binası’nın çevresinin
dumansız hava sahası olarak işaretlediği bildirilen araştırma; Edanur Sezgin, Gamze Bayrak, Buket Yıldırım Üstüner ve Türkan Günay tarafından yapılırken, sağlık personelinin bile sigara tüketimi konusunda duyarsız davrandığının altı çizildi.
Kaynak: Web Özel