Bu sefer rakamları da biliyoruz aşı da var! Kurban Bayramı tatili nasıl geçecek?

Ankara Kurban bayramı
Bu sefer rakamları da biliyoruz aşı da var! Kurban Bayramı tatili nasıl geçecek?

Geçen yıl vakaların artışında ve salgının büyük şehirlerde kontrolden çıkmasında Kurban Bayramı tatili etkili olmuştu. Geçen tatilden farkımız bu kez günlük vakaları biliyoruz ve aşımız var. Peki tablo nasıl olacak?

GAMZE BAL-GÖKHAN KAM

Türkiye bir sene sonra yine bir Kurban Bayramı’nı kısıtlamalar olmadan geçirecek. Geçen bayram ile bu bayram arasında belirgin farklar da var. Örneğin bu yıl Kurban Bayramı’nda hem aşılama programımız var ve ciddi bir yol alındı hem de vakalar şeffaf bir şekilde açıklanıyor.

BAYRAMDAN ÖNCE VAKALARIN AÇIKLANMASI DURMUŞTU

Geçen yıl 31 Temmuz - 3 Ağustos Tarihleri arasına denk gelen Kurban Bayramı’ndan önce 29 Temmuz tarihinde alınan bir karar sonucunda günlük vaka sayısı açıklanmıyor onun yerine hasta sayısı açıklanıyordu.

Yani bu yıl Kurban Bayramı’nı yurdun dört bir yanında kutlarken salgının seyri konusunda daha şeffaf bilgilere sahibiz. Öte yandan bayramın en büyük riski vatandaşların büyük şehirlerden yurdun dört bir yanına dağılmaları.

Henüz resmi bir karar yok fakat eğer bakanlar kurulu 16 Temmuz Cuma gününü ve 19’u Arife gününü de tam gün tatil ederse bayram tatili 11 güne çıkacak. Bu günler resmi tatil ilan edilmese bile rezervasyonunu buna göre yapan insan sayısı bir hayli fazla.

Bu sefer rakamları da biliyoruz aşı da var! Kurban Bayramı tatili nasıl geçecek? - Resim : 1

Peki geçen yıl kısıtlamasız tatilde neler olmuştu? Bu yıl aynı hataları tekrarlamamak için nelere dikkat etmeliyiz? Vakalara nasıl yansıdığını bilmesek bile bayram tatilleri dönüşünde büyük şehirlerde vaka sayılarında patlama yaşandı. Örneğin yurdun dört bir yanındaki memleketlerine tatile giden Ankaralı memurların dönüşüyle birlikte kentte koronavirüs vakaları uçtu. Hatta işler bir ara öyle bir hal aldı ki ‘Ankara Wuhan oldu’ yorumları yapılmaya başlandı.

Ankara daha sonra diğer büyükşehirlere nazaran bu tabloyu kısa sürede daha olumlu bir noktaya taşıdı.

Özetle Kurban Bayramı’nın da etkisiyle 29 Temmuz 2020 tarihinden 24 Kasım 2020 tarihine kadar geçen 119 günlük sürede yaklaşık 230 bin kişi daha Covid-19 kaptı.

Bu tip tatiller sadece Türkiye için değil dünyanın dört bir yanındaki toplumlar için bir risk. Geçen yıl mutasyon haberlerinin gölgesinde Avrupa’da Noel tatili öncesi çok Covid-19 hakkında çok sıkı tedbirler getirilmişti. Bu tedbirlere göre Fransa Noel’de barları, restoranları tiyatroları, sinemaları ve kayak merkezlerini açmamıştı.

Bu sefer rakamları da biliyoruz aşı da var! Kurban Bayramı tatili nasıl geçecek? - Resim : 2

YİNE DE NELERE DİKKAT ETMELİ?

Haberglobal.com.tr'ye konuşan Hacettepe Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Profesör Mehmet Ceyhan vaka sayılarının uzun süredir 5 bin seviyesinin altına inmediğini söylerken buna rağmen ek tedbirler alınmamasının vakaları artıracağına inanıyor.  

Ceyhan ek tedbirler getirilmemesine karşı olduğunu söylerken, "Vakaların en çok arttığı dönemdeki gibi tedirginim ben" ifadelerini kullanıyor. 

Mehmet Ceyhan Kurban Bayramı'na ilişkin iki korkusunu şöyle sıralıyor: Birincisi, öyle bir hava yaratıldı ki işin sonuna geldik sanıyor insanlar, maske takan yok. İkincisi de delta varyantının yaygın olduğu Rusya'dan gelen turistler... 

'YARIM DAKİKA BİLE YETERLİ'

Pek çok ülkenin Rusya ile geliş gidişleri durdurduğunu aktaran Ceyhan, "Şimdi Ruslarla aynı otelde kalacak yerli turist. Ortak alanları kullanacaklar, birlikte aynı ortamda yemek yiyecekler. Delta varyantı çok daha kolay bulaşıyor. Yarım dakika bile yeterli bulaşması için neredeyse. Bu kadar kontrolsüz açılmamalıydık." ifadelerini kullanıyor. 

Ege ve Akdeniz bölgesinde ve başlıca Antalya'da turizm için Ruslar hayati öneme sahip. 

Bu sefer rakamları da biliyoruz aşı da var! Kurban Bayramı tatili nasıl geçecek? - Resim : 3

'AŞISINI OLMAYAN EVDE OTURSUN'

Haberglobal.com.tr'ye konuşan Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD) Erişkin Bağışıklama Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. İftihar Köksal ise aşılanmayan insanların dikkatsiz davrandığı görüşünde. Köksal, "Bayramda aşısız olanlar evlerinde otursunlar. Aşısız ve tek doz aşı olanlarda hastalık artışı var" diyor. Köksal aşısız olanların bayramda evlerinde oturması gerektiğini aktarıyor. 

Köksal'ın Kurban Bayramı'nda vatandaşlara tavsiyeleri şöyle: 

*Bayramda sarılmak, tokalaşmak, yakınlaşmak yok.

*Mutlaka maske ve mesafeye dikkat edilmeli.

*Bir araya gelinecekse mutlaka açık havada bir araya gelinmeli.

Kurban Bayramı tatili kaç gün