Vaka sayıları neden 5 binin altına düşmüyor?

koronavirüs
Vaka sayıları neden 5 binin altına düşmüyor?

Kademeli normalleşmeye geçtiğimiz 1 Haziran 2021 tarihinden bu yana vaka sayıları bir gün hariç 5 binin altına düşmedi. Aşılamadaki hıza rağmen bunun sebebi ne?

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, günlük vaka sayıları 27 Haziran günü 4 bin 800'lere gerilese de uzun zamandır 5 binin altına düşmüyor. Hatta aralıklarla 7 binleri bulduğu da oluyor.

Haberglobal.com.tr'ye konuşan Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Cinel, kademeli normalleşmeyle birlikte ortadan kalkmaya başlayan kısıtlamaların, vaka sayısındaki düşme hızını azalttığını söyledi.

Prof. Dr. Murat Sungur ise, önemli bir tehlikeye dikkat çekiyor: "Artık temas halindeyiz. Aşı hızımız bu şekilde devam etmezse vakalar da artacaktır."

20'Lİ YAŞLAR HIZI DÜŞÜRDÜ

Güncel rakamlara göre, ülke genelinde 34 milyon 238 bin 459 kişiye aşı yapıldı. Bu veri, 30 Haziran 2021, sabah saatlerine ait. Ancak, haberglobal.com.tr'ye konuşan Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, aşılamadaki yaş grubunun 20'li yaşlara düşmesiyle birlikte aşı hızının azaldığına dikkat çekmişti: "Aşı için kocaman bir yer ayarlamıştık. Geçen haftaya göre aşıya gelenlerin oranı neredeyse yüzde 50 azaldı. Geçen hafta üç odada aşılama yapıyorduk, dün tek odaya düştük." demişti.

Vaka sayıları neden 5 binin altına düşmüyor? - Resim : 1

"ARTIK TEMAS HALİNDEYİZ"

Hatırlanacağı üzere, günlük vaka sayılarının 5 binin altına düşmesi, tam kapanma döneminde de ana hedeflerden birisiydi. Ancak bu rakamın altına düşülememiş olması konusunda uzmanların birçok endişesi var.

Prof. Dr. İsmail Cinel, "Kademeli normalleşmeyle açılmaya başladık. Yasaklarımız azalıyor. Kısıtlılıklarımız azalıyor. Kısıtlılıkların kalktığı bir ortamda vaka sayısı düşme hızımız azaldı. Düşme hızımız azalınca vakalarda bu sayılarda devam ediyoruz" diyor. 

"Delta varyantıyla tekrar bir yükselişe geçebiliriz. O yüzden bir an önce aşılamayı bitirmemiz lazım" diyen Prof. Dr. Cinel, "Yazın aşılamayı bitirip sağlık çalışanlarına ve 65 yaş üzerine üçüncü doz aşılamayı mutlaka yapmamız gerekiyor" diye konuştu.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Murat Sungur ise vaka sayılarının kalıcı olarak 5 binin altına düşmemesiyle ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: "Açıldık. Yasaklarda kaldırıldı. Artık temas halindeyiz. En önemli neden bu. Aşı hızımız bu şekilde devam ederse düşecektir."

5 BİN VAKA HEDEFİ TAM KAPANMA DÖNEMİNDE TUTMAMIŞTI

17 Mayıs itibarıyla sona eren tam kapanma döneminde de vakalar günlü 5 bin seviyesinin altına inmemişti. 

Haberglobal.com.tr'ye açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Bülent Ertuğrul ise, 5 bin vaka ile normalleşme dönemine geçmenin doğru olmayacağını savunmuştu. Bağışıklığın da bu süreçte sağlanması gerektiğini aktaran Ertuğrul, "Bağışıklığı sağlamadan normalleşmeye geçmek 'kısır döngüye dönüş' demek" değerlendirmesinde bulunmuştu.

TAM KAPANMADA AŞILAMADA YAVAŞTIK

Türkiye’de 29 Nisan tarihinde 13 milyon 650 bin kişi en az tek doz aşısını olmuştu. Bu rakam 17 Mayıs saat 08:30 itibarıyla 14 milyon 960 binlere ulaştı. Yani 18 günde 1 milyon 310 bin kişiye ilk doz aşılarını uyguladık. Tam kapanma sürecinde ilk doz aşılamada yüzde 9.5’lik artış gerçekleşti. Tam kapanmada günde ortalama 72 bin 770 kişi ilk doz aşısını oldu.

TAM KAPANMADA 1 MİLYON 920 BİN KİŞİ İKİNCİ DOZ AŞISINI OLDU

Tam kapanma başlangıcında 2 doz aşılanan kişi sayısı 8 milyon 920 bindi. 17 Mayıs’a gelindiğindiyse saat 08:30’a kadar 10 milyon 840 bin kişiye çift doz aşı uygulandı. Bu süreçte çift doz aşılamada yüzde 21,5’lik bir artış oluştu ve 1 milyon 920 bin kişiyi aşıladık.

Kaynak: Web Özel