Bu hafta neler olacak?

ÖZEL HABERLER
Bu hafta neler olacak?
Hayat pahalılığı vatandaşın gündeminin bir numaralı maddesi. Fotoğraf: Shutterstock

Türkiye yine hareketli bir haftaya başlıyor. Gündem ağırlıklı olarak ekonomi. Meclis'te bütçe görüşmeleri sürerken Perşembe günü açıklanacak faiz kararı önemli. Milyonlarca işçinin merakla beklediği asgari ücret düğümü de bu hafta çözülecek. Stokçuluk, kur ve Omicron varyantı da takip ediliyor...

Yeni bir haftaya başlıyoruz. Bu hafta yine en önemi başlıklardan biri ekonomi olacak. Hayat pahalılığı vatandaşın bir numaralı gündem maddesi. Haftanın merakla takip edilen konularına bir göz atalım.👇

FAİZ

Bu hafta açıklanacak olan ekonomik verilerden şüphesiz en dikkat çekeni Merkez Bankası’nın faiz kararı olacak. Banka politika faizi kararını 16 Aralık Perşembe günü saat 14:00’da açıklayacak.

Anadolu Ajansı’nın PPK Beklenti Anketi sonuçlarına göre 20 ekonomistin tamamı bu toplantıdan da faiz indirimi bekliyor. Anket sonuçlarına göre, 1 ekonomist 25 baz puan, 1 ekonomist 50 baz puan, 1 ekonomist 75 baz puan, 14 ekonomist 100 baz puan, 1 ekonomist 150 baz puan ve 2 ekonomist de 200 baz puan politika faizinin düşürüleceğini tahmin ediyor.

Merkez Bankası daha önceki faiz kararlarının metinlerinde Aralık ayı için faiz indirimi konusunda sınırlı bir alanı kaldığını söylemişti. Yıllık enflasyon kasım ayı itibarıyla yüzde 21.31 seviyesinde iken politika faizi yüzde 15 seviyesinde. 631 baz puanlık bu farka ne olacağı merak ediliyor.

ASGARİ ÜCRET

Türkiye’de milyonlarca işçinin gözü kulağı asgari ücret toplantısından çıkacak sonuçta. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin önceki gün yaptığı açıklamada, “Ciddi bir asgari ücret artışı gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullanmıştı.

Türkiye İşverenler Sendikası Genel Sekreteri Akansel Koç zam görüşmelerinde TÜİK’in resmi enflasyonunu göz önüne aldıklarını söylemişti. Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat ise “Biz çarşı ve pazar enflasyonu ve büyümeden de refah payı alacak oranda bir asgari ücretin tespitini bekliyoruz.” demişti. Asgari ücret toplantılarının dördüncüsü bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda gerçekleşecek. 

Asgari ücret nasıl belirleniyor?

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dört kez toplanıyor. Bakanlıktaki ilk toplantının ardından komisyon, işçi, işveren ev sahipliğindeki toplantıların ardından son toplantısını tekrar bakanlıkta yapıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

Bu hafta neler olacak? - Resim : 2

BÜTÇE

Meclis’te bütçe görüşmeleri devam ediyor. Bütçe görüşmelerinde bakanlar ile muhalefet partisi vekillerinin genel kurulda karşı karşıya gelmesi sebebiyle elektriği yüksek anlar yaşanıyor. Geçen hafta defalarca yumrukların konuştuğu genel kurul salonu bu hafta da hareketli görüşmelere sahne olacak. Bugün Kültür ve Turizm ile Dışişleri bakanlıklarının 2022 yılı bütçeleri görüşülecek.

COVID-19

Ve Koronavirüs… Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın verdiği bilgilere göre; Türkiye’de toplam 6 Omicron vakası tespit edildi. Bu vakaların seyri de haftanın takip edilen başlıklarından olacak. Bu vakalardan 1’i İstanbul’da olmak üzere 5’i İzmir’de tespit edildi.

STOKÇULUK

Merakla beklenen bir diğer konu ise stokçuluk ile ilgili hazırlanan yeni kanun tasarısı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘göz açtırmayacağız’ açıklamasının ardından hazırlanan yeni kanun teklifi ile birlikte stokçulara 2 milyon TL para cezası verilebileceği ifade ediliyor. Halihazırda stokçuluk için para cezası 50 bin ila 500 bin TL arasında değişiyor. Yeni kanun ile bu ceza 100 bin TL ila 2 milyon TL arasına çekilecek.

YENİ EKONOMİ MODELİ              

Hükümet tarafından rekabetçi kur ismi verilen yeni ekonomi modelinin vatandaşa ve iş dünyasına aktarılma çalışmaları devam ediyor. Bu kapsamda geçen hafta sonu Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati iş dünyası ile bir araya geldi. Bu görüşmelerde serbest piyasadan taviz verilmeyeceğinin altını çizerken dövize bir müdahalenin olmayacağını vurguladı.

Kaynak: Web Özel

son haberler