Bu analiz tesadüf mü? ABD yazdı NATO onayladı

NATO Ukrayna Rusya Ukrayna Savaşı ABD Dünya haberleri
Bu analiz tesadüf mü? ABD yazdı NATO onayladı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg “Koşullar yerine getirildiğinde Ukrayna'yı üyeliğe davet edeceğiz” dedi. Etkin Foreign Affairs dergisinde günler öncesinde yayınlanan bir analizde de aynı ifadelerin kullanılması "Ukrayna'nın üyelik rotasını ABD'mi belirledi?" sorusunu akıllara getirdi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna'nın NATO üyeliği için bir paket hazırladıklarını ve bu çerçevede, koşullar yerine getirildiğinde Ukrayna'yı üyeliğe davet edeceklerini açıklamasından sonra ilginç bir bilgi gün yüzüne çıktı. ABD dış politikalarının belirlenmesindeki en etkin yayın organı kabul edilen 'Foreign Affairs' dergisinde geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir yazıda, Stoltenberg'in kullandığı ifadelere yer verildiği anlaşıldı. Yazıda "Sınırları Rusya ile çatışma halindeki bir Ukrayna'nın ittifaka üyeliği beraberinde büyük bir bedel getirir... Ukrayna'ya kademe kademe arttırarak destek verilmeye devam edilmeli, ülkenin sınırlarının istikrara kavuşması beklenmelidir. Bu şartları gerçekleştirecek olan da Ukrayna'dır. Ukrayna ancak bu şartları yerine getirdikten sonra NATO'ya kesinlikle alınmalıdır" ifadeleri kullanıldı. 

KİSSİNGER DA DERGİ ÜYESİ 

ABD eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger olmak üzere çok sayıda etkin üst düzey diplomatın üyesi olduğu Foreign Affairs dergisinde yayınlanan yazıda, Stoltenberg'in kullandığı ifadelerin neredeyse bütünüyle kullanılması akıllara “Ukrayna konusundaki kararı ABD'li dış politika çevreleri mi belirledi?” sorusunu getirdi.

 

Bu analiz tesadüf mü? ABD yazdı NATO onayladı - Resim : 1
ABD Başkanı Joe Biden ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz Ukrayna'nın yakın zamanda üyeliğine sıcak bakmıyorlar.

"ABD'NİN ÇIKARLARINA AYKIRI"

Açıkça 'Ukrayna'nın NATO üyeliği ABD'nin ulusal çıkarlarına aykırıdır' ifadesine yer verilen yazıda '2008 yılında dönemin ABD Başkanı George W. Bush, Ukrayna ve Gürcistan'ın NATO'ya üyeliği için çaba göstermişti ancak zaman gösterdi ki Rusya ulusal güvenliği gerekçe göstererek iki ülkeye de savaş açtı. Ukrayna'yı ittifaka dahil etmek Rusya'ya savaş daveti yollamakla eş anlamlı. Üyelik durumunda tüm NATO üyeleri yıkıcı bir savaşın içine çekilir dolayısıyla Ukrayna'ya bu kapı kapatılmalıdır' analiziyle ABD dış politika camiasındaki düşünceler dile getirildi. Yazıda ayrıca Joe Biden hükümetinin şu ana kadar 'ABD'nin Ukrayna'daki stratejik hedefleri ve ulusal çıkarları halen açık ve belirlenmiş değil' ifadesine de yer verildi.

UKRAYNA'NIN ÜYELİĞİ NÜKLEER SAVAŞ DEMEK

Uluslararası diplomasideki etkinliğiyle bilinen dergide yayınlanan ilk analizde NATO'nun tarihi boyunca savaşma riskine yakın ya da savaş haline olan ülkeleri ittifaka almama stratejisi güttüğü ancak Ukrayna'nın ittifaka katılması durumunda Rusya'yla nükleer savaş bile yaşanabileceği iddiasında bulunuldu. 'ABD söz konusu bu risk dolayısıyla Ukrayna'daki savaşa doğrudan müdahil olmuyor' ifadesine yer verilen yazıda 'Ukrayna'ya ileri tarihli bir üyelik bile vermek o tarihte NATO'nun Rusya'yla savaşa çekilmesi anlamına gelebilir' uyarısında bulunuldu.

 

Bu analiz tesadüf mü? ABD yazdı NATO onayladı - Resim : 2
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin NATO üyelik talebi için sonuç bildirgesinde yeni şartlar ileri sürüldü.

DIŞ POLİTİKA ÇEVRELERİ ÜYELİĞE ŞİDDETLE KARŞI

Analizde Rusya-Ukrayna Savaşı'nın bitmesi olasılığında bile Ukrayna'nın ileride Kırım ve Donbass gibi Rusya'nın topraklarına kattığı ya da Rusya'ya destek veren bölgeler için mücadeleye devam edeceği bunun da ABD'yi doğrudan savaşa çekeceği iddiasına yer verilerek 'ABD kesinlikle Ukrayna'nın NATO'ya girmesine müsaade etmemeli' ifadesi de kullanıldı.

OLASI SAVAŞTA ABD KAMUOYU İKNA EDİLEMEZ

Dergideki bir diğer yazıda ise Ukrayna'nın NATO'ya üyeliği durumunda ABD kamuoyunun Rusya'ya karşı olası bir savaşta ikna edilemeyeceği, Birleşik Devletler'deki Cumhuriyetçi Partili seçmenler ve politikacıların buna kesinlikle karşı olduğunun altı çizildi. Yazıda 'Buna karşın her durumda Rusya yönetimi ve halkı, Ukrayna için savaşı göze alacaklardır. Bu psikolojik dezavantaja sahipken rakiple mücadele edilemez' yorumunda bulunuldu.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel

NATO İsveç türkiye ukrayna ABD Washington dış politika NATO Zirvesi foreign affairs