Bolu Belediye Başkanı: Kılıçdaroğlu'nun aday olmasını istemem

Bolu Haber Global Gündem haberleri
Bolu Belediye Başkanı: Kılıçdaroğlu'nun aday olmasını istemem

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan Haber Global ekranlarında yayınlanan Siyaset Özel programında Senem Tolunay Ilgaz’ın moderatörlüğünde gazeteci Faruk Aksoy ve Aytunç Erkin’in sorularını yanıtladı. Özcan, göçmen meselesinden, muhalefete dair merak edilenleri yanıtladı.

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan Haber Global ekranlarında yayınlanan Siyaset Özel programından dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanlığı adaylığı için 'Kılıçdaroğlu'nun aday olmasını istemem' diyen Özcan, 'İmamoğlu ve Yavaş'ın kazanma ihtimali yüzde 100' ifadelerini kullandı. Tanju Özcan, çok tartışılan göçmenlere ilişkin söylemleriyle ilgili de açıklamalarda bulundu. 'Ben ırkçı değilim' diyerek göçmen sorununa ilişkin önerilerini sundu.

YABANCI UYRUKLULARA YÖNELİK İFADELERİ

Göçmenin ayrı statüleri var mültecinin ayrı statüleri var, geçici sığınmacıların çok ayrı bir statüsü var. Aslında benim derdim milletin bekasıyla ilgili. Ben bunu milletvekiliyken de söyledim. Böyle bir kontrolsüz göç olmaz dedim. Bugün sayı 1,5 milyon dedim 2013'te TBMM kürsüsünde. Yarım milyonları bulacak dedim. Keşke haksız çıksaydım, bugün resmi veya gayri resmi 10 milyon civarında geçici sığınmacı bu ülkede yaşıyor. Bunun sadece 5 milyonu Suriyeli. Diğer 5 milyon nereden geliyor? Irak'tan geliyor. Mesela Bolu'da yaşayanların yüzde 80'i Iraklı. İran'dan geliyor, Afrika ülkelerinden geliyor. Suya bir zam yaptık buna karşı dava açan kimdi biliyor musunuz? Adam N'Koudou diye Beşiktaş'taki N'Koudou var ya muhtemelen akrabası. 

Aslında benim bu konudaki endişelerim Nagehan Alçı'nın geçen sene Kurban Bayramı'nda yazdığı yazıdan sonra iyice arttı. Şunu demişti: 90 milyon eşit vatandaş. Türkiye'de şu anda resmi veya gayri resmi olarak bulunan 7-8 milyon geçici sığınmacıyı vatandaş yapmaktan bahsetti. Bu yazıyı Nagehan Hanım kendi hisleriyle veya düşünceleriyle yazmadı. Bu tamamen birileri tarafından yazdırılmış bir yazıydı.

Ben bu çıkışları niye yapıyorum? Bugün bu çıkışları yapmamın temel sebebi şu: Torunlarımın gözünün içine utanmadan bakabilmek. Bugün ülkede yaşanan tehlikeyi görüyorum. Büyük bir emperyal saldırı altındayız. 2013'te bunları söyledim. Türk vatandaşları ile sığınmacılar birbirine düşecek dedim. Ama görüyorsunuz önce sığınmacılar kendi içlerinde birbirine düşüyor. 

Eğitimsiz bir nüfus geliyor. Ne yapacaklar bu insanlar. Türkçe'yi öğrenecekler, Türkçe'yi öğrendikten sonra iş bulamayacaklar. Açlıkla karşı karşıya gelince benim vatandaşıma çökmeye kalkacaklar. Benim esnafımdan haraç toplamaya kalkacaklar. Ben ayrımcı bir politika izlediğimi düşünmüyorum. Ben Türk milletinin bekasıyla ilgili düşüncelerimi paylaşıyorum. Bu meseleye insan hakları gözlüğüyle bakamazsınız. 

Ben anti-emperyalistim. Her zaman söylüyorum, Atatürkçüyüm. Sosyal demokrasiyi içselleştirmiş biriyim. Ülke üzerinde oynanan oyunları da görmemezlikten gelen biri değilim. Hayatımda hiçbir zaman faşist olmadım, ırkçı da olmadım. Ben Türk milliyetçisiyim diyorum. 

CHP'Yİ ELEŞTİRİYOR MU?

Ben Atatürk'ün CHP'sinin üyesiyim. Bugünkü CHP'nin üst yönetimi ile tabanı arasında ciddi görüş ayrılıkları olduğuna inanıyorum. Üst yönetimin her söylediğine ben katılmıyorum. Ben bunları söylediğimde iktidar kadar muhalefet de beni eleştirmişti, kendi partim de. Ama geldiğimiz noktaya bakın. Sayın Genel Başkan ne diyor? Sığınmacıları göndereceğiz diyor. Davulla zurnayla göndereceğiz diyor. 

Bakın önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde anahtar konulardan bir tanesi bu olacak. Ben her yere gittiğimde insanların inanılmaz bir ilgisiyle karşılaşıyorum. Neden? Toplumun her kesimi değişik sebeplerle bu sığınmacıların ülkede kalmasından rahatsız. 

Ben bu tepkileri gösterdim diye Halkevciler de bana faşist diyor Sayın Bahçeli de faşist dedi. Ama sokaktaki vatandaş vatansever olarak nitelendiriyor. Ben faşist olmadığımı biliyorum. Sokaktaki vatandaş benim ne demek istediğimi gayet iyi biliyor. Sokaktaki vatandaşın hislerini tercüme ettiğim için bu kadar ses getirdi Türkiye'de.

Ben Rusları hiç sevmem, Rusları daha tehlikeli bulurum. Benim Amerika ile ilgili söylemlerim de açık. Ben Amerika Büyükelçileri ile görüşmüyorum. 

Ben dünyanın hiçbir yerinde savaş olsun istemem. Bir tane insanın parmağı bile kanasın istemem. Ben hümanist bir insanım. Ama olaya şu gözle bakalım. Bakın şu anda 10 milyon geçici sığınmacı var. Bunların yaklaşık 5 milyonu Suriyeli. Suriyeli kadınlar ve çocuklar konusunu ayıralım, hadi savaştan kaçtılar. Civanım delikanlılar da Türkiye'de. Niye ülkelerini savunmuyorlar? Niye Ukrayna'daki erkekler kaçmıyor da kadın ve çocuklar diğer ülkelere sığınıyor? Bu ayrı bir konu. Peki diğer 5 milyonun ne işi var? Bakın Türkiye'de 1-1,5 milyon Iraklı var. Şu anda Bolu'da 19 bin civarında sığınmacı var. Bunun da yaklaşık 14 bini Iraklı. Ben Iraklılarla konuşuyorum. Kardeşim sizin ülkenizde savaş mı var? Hayır yok, çünkü benim Bolulu iş adamım Erbil'de Bağdat'ta yatırım yapıyor. Fabrika kuruyor. Bolu'dan işçiler götürüyor oraya. Bayramda gidiyorsunuz niye geliyorsunuz?

Zambiyalı'nın Türkiye'de ne işi var? Afrika'nın her ülkesinden insan var burada. Afrika'da Libya dışında bir yerde çatışma yok bildiğim kadarıyla. Soracağız bunları ve göndereceğiz geri. 

Önerim şu: Koyalım sandığı milletimiz karar versin. Mevcut geçici sığınmacılar ülkelerine gönderilmeli mi gönderilmemeli mi? Halk derse ki gönderilmemeli o zaman devlet olarak oturursun nasıl ekonomik, sosyal, eğitim olarak entegre edeceğiz Türkiye'ye bunu tartışırsın. Eğer milletimiz gönderelim derse devlet aklı devreye girer. Ben sopayla zorla gönderelim demiyorum. 

Bakın Afganistan toplumu, Türkiye'den 150 yıl gerideler. Savaşmaktan başka hiçbir şey yapmamışlar. Irak ve Suriyeliler 30-40 yıl gerideler. Ümit Özdağ ile benim düşüncelerim arasında çok ciddi farklar var. Bu konuda örtüşen taraflar olabilir. Ama genel olarak siyasete bakışta ideolojik anlamda siyasi anlamda Özdağ ile benim aramda dağlar kadar fark var. 

Yurt dışındaki Türkler sığınmacı olarak gitmedi oraya. Almanya'ya giden Türkler davet üzerine gitti. Almanya'da çalışarak alın teriyle paralarını kazandılar. Bu gelenler davet üzerine gelmiş değiller.

2013'te Geri Kabul Anlaşması'nı imzalayanları umuyorum ve diliyorum ki bir gün bağımsız Türk yargısı önünde hesap verecek. Bu Türkiye'ye ihanettir. 

ÖZCAN'A GÖRE SIĞINMACI POLİTİKASI NE OLMALI?

Geri dönmeye teşvik edici önlemler almak zorundayız. Biz insanlar pahalı su içsinler diye bu su zammını gündeme getirmedik. Nikah ücretleriyle ilgili konuyu belediyenin kasasını doldurmak veya onlardan daha fazla para alabilmek için gündeme getirmedik. Bu konu tartışılsın. Şunu ben kabul edemiyorum. Canı isteyen gelecek Türkiye'ye yerleşecek. Ben şimdi Avusturya'da yaşamak istiyorum. Gidip Avusturya'ya yerleşebilir miyim? Veya yerleştim bir şekilde Avusturya Türkiye'ye iade etmek istiyor. Hayır ben Avusturya'da kalmak istiyorum dediğimde Avusturya beni orada mı bırakıyor? Dönmeleri için gerekli zorlamayı da yapacaksın.

Şu an 10 milyon, 2013'te ben konuşma yaptığımda 2,5 milyondu. 10 sene sonra bu konuşmayı yaparsak belki Türkiye'nin yarısı geçici sığınmacı olacak. Nerede duracak, önce bunu tartışmamız lazım. 

'EN ÇOK AK PARTİ VE MHP SEÇMENİNDEN DESTEK ALIYORUM'

En çok AK Parti ve MHP seçmeninden düşüncelerimle ilgili destek alıyorum. Aldığım eleştirilerin çoğunu da CHP seçmeninden veya kendini solda gören insanlardan alıyorum. Benim söylediklerimi CHP seçmeninin yüzde 80'i destekliyorsa, AK Parti ve MHP seçmeninin  en az yüzde 90'ı destekliyor. Ben hodri meydan diyorum. Ben eğer yanılıyorsam eğer gerçekten Türk milleti 'Biz sığınmacılara bakmaya devam edelim, kapımızı açalım, gitmek isteyenleri göndermeyelim' diyorsa ben toplumda özür dileyeceğim. Koyalım sandığı, benden farklı düşünüyorlarsa özür dilerim ve görevimi derhal bırakırım. 

MUHALEFETİN CUMHURBAŞKANI ADAYI

Benim hatta siyaseten en büyük pişmanlığım 2014 seçimlerinde ben milletevkiliydim. Ekmeleddin İhsanoğlu'na oy vermedim. Abdullah Gül'ün ismi konuşuluyor. Abdullah Gül Millet İttifakı'nın adayı nasıl olabilir? Erdoğan'ın çakması Gül. Aslı varken çakmasına niye versinler? 

KİM ADAY OLMALI?

Sayın Genel Başkan ile ilgili yorum yapmayayım ama Sayın Mansur Bey, Sayın İmamoğlu. İkisinin de kazanma şansı yüzde 100. Elimizde böyle değerler varken niye yüzde 51 kazanma şansı olanı çıkarırsınız? Ben Sayın Kılıçdaroğlu'nun aday olacağını düşünmüyorum. Çünkü defalarca genel başkanlar aday olmamalı dedi. Sayın genel başkanın o sözünü yiyip aday olacağını düşünmüyorum. 6 parti odak aday gösterecek mi belli değil, henüz netleşmedi. Hepsi de parlamenter sisteme dönüşten söz ediyor. Genel Başkanlar parlamenter sistemin doğal başbakan adayıdır. Ben Sayın genel başkanın aday olmasını istemem ama aday olursa oy veririm.

TANJU ÖZCAN ADAY OLACAK MI?

Aklıma yatmazsa aday milletten büyük tepki alırsa ben bu sorumluluktan kaçmam. 

Elbette Cumhurbaşkanı adayı ortak olursa bazı şeyler yazıya dökülmeli. Yeni Cumhurbaşkanı parlamenter sisteme dönmeden de yetkilerini devretmeli. Kime devretmeli? Cumhurbaşkanı Yardımcısı Genel Başkanlara. Bakanlıklar da bu kişilere bağlanmalı. 

6 PARTİNİN ORTAKLIĞINA NE DİYOR?

Ben o 6'lı masanın siyasi mantığını anlıyorum. Kendi içinde doğru bir mantık. Buna bir itirazım yok. Sürdürülebilir mi, en azından seçime kadar sürdürülmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu 6'lı masa Millet İttifakı olarak tamamen bütünleşecek mi yoksa asgari müştereklerde biz uzlaştık ama seçimlere farklı şekilde gireceğiz mi diyecekler. Nasıl hareket edecekler zamanla göreceğiz. Birbirinden bugüne kadar farklı düşünen farklı bir misyonu olan 6 partinin bir araya gelmesi herkes açısından önemlidir. Bu partiler bir araya gelip de birleşmiyorlar zaten hepimiz aynı partide siyaset yapacağız demiyorlar. Türkiye'nin temel meseleleriyle ilgili asgari konuda fikir birliğine vardık diyorlar. 

HDP'YE BAKIŞI NASIL?

HDP terör örgütüyle bağlantılarını maalesef kopartamadı. Kopartma konusunda da bir gayreti olduğunu ben göremiyorum. Terör örgütüyle arasına bir türlü mesafe koyamıyor. HDP bütün Kürt vatandaşlarını falan temsil etmiyor. Terör örgütüne karşı Kürt vatandaşlarımızın artık ciddi bir antipatisi oluştu. PKK'nın avukatlığını yapsın diye HDP'ye oy veriyor değil milyonlarca insan. Selahattin Demirtaş'ın neden cezaevinde olduğu, hangi gerekçeye dayandığını bilmiyorum. Sayın Demirtaş şunu söylemedi yıllardır, söylemeye çalıştı. Ben Sayın Demirtaş'tan nedense umutluyum. Ona biraz daha farklı bir gözle bakıyorum. Çünkü Sayın Demirtaş'ın 7 Haziran seçimlerinden sonra 'PKK denen örgüt' diye başlayan bir konuşmasını çok iyi hatırlıyorum. İmralı notlarına bakınca terör örgütü lideriyle ne kadar ters düştüğünü, Kandil'in yöneticileriyle ne kadar ters düştüğünü görüyorum. Sayın Demirtaş'ın cezaevinden çıkar çıkmaz şunu söylemesini umuyorum. 'Örgüt silah bıraksın, devlet bunun karşısında bir af çıkarsın ve bu sorunu görüşmek üzere ilk randevuyu Sayın Bahçeli'den istiyorum' demesini bekliyorum. 

 

Kaynak: Haber Global TV

Haber Global Siyaset Özel