'Boğazın İncisi'nde tuvalet tepkisi

Sağlık Yaşam Haberleri İstanbul Beşiktaş İstanbul Büyükşehir Belediyesi Aşiyan Turizm
'Boğazın İncisi'nde tuvalet tepkisi

Füniküler ve şehir hatları iskelesi ile adeta iki yaka arasında aktarma merkezi haline gelen Aşiyan'da tuvalet ihtiyacını karşılayacak bir tesis olmaması tepki yaratıyor. Semtin müdavimleri akşamları uygunsuz görüntüler oluştuğunu söylerken, 'Şehir Tuvaleti' talebinde bulunuyorlar.

İstanbul Boğazı'nın incisi sayılan Aşiyan'da, adeta tuvalet isyanı yaşanıyor. Yaz ve ve bahar dönemlerinde sayfiye yerine dönen Aşiyan'da tuvalet ihtiyacını karşılayacak bir yer olmamasından dolayı bölgeye gelen ziyaretçiler sıkıntı yaşarken, taleplerinin görmezden gelinmesine de tepki gösteriyorlar. 

UYGUNSUZ GÖRÜNTÜLER OLUYOR

28 Ekim 2022'de hizmete giren Rumelihisarüstü-Aşiyan Füniküleri hattı ile Aşiyan'da kaldırım ve çevre düzenlemesi yapılmasına karşın, 'Şehir Tuvaleti' adı verilen hizmetin devreye alınmaması tepki doğurmuş durumda.

Aşiyan müdavimleri, bu yüzden özellikle akşam saatlerinde uygunsuz görüntülerin ortaya çıktığını belirtirken, gezmek için Aşiyan sahiline gelen birçok kişinin hava karardık sonra tuvalet ihtiyaçlarını gidermek için Aşiyan Mezarlığının duvarı ile sahil yolunu ayıran istinat duvarlarını kullandığına dikkat çektiler.

'Boğazın İncisi'nde tuvalet tepkisi - Resim : 1
Hafta sonları ile yaz dönemi Aşiyan adeta tatil beldelerini aratmayan görüntülere sahne oluyor, mesai günleri ise daha sakin bir görüntü hakim.

İSTANBUL'A YAKIŞMIYOR

Tek çözümün Bebek Parkında olduğu gibi 'Şehir Tuvaleti' kabini olduğu dile getirilirken,  semtin 45 yıllık müdavimi Zafer Çelik, "Hafta sonu ailemiz ile Aşiyan'a geliyoruz. İnsanların tuvalet ihtiyacını karşılayacaklar tek yer yok. Füniküler ve Boğaz hattı da devreye girince, Aşiyan'ın ziyaretçi sayısı arttı ama tuvalet sorunu çözülemiyor. Bazı kişiler ihtiyacını yol kenarlarında, mezarlık duvarlarında gidermeye kalkıyor. Bu görüntüler İstanbul'a yakışmıyor" diyor.

SORUNA ÇÖZÜM BULUNSUN 

Sentin gediklilerinden Toycan Duraldi de benzer sorunlardan şikayet ederken, "Rumeli Hisarüstü-Aşiyan Füniküler hattı ile saatte 2, 3 bin yolcu taşınıyor. Aynı zamanda Anadoluhisarı'na seferler için iskele yapıldı. Aşiyan sadece sayfiye yeri değil, transit geçiş noktası da oldu. Tuvalet ihtiyacını karşılayacak bir düzenleme yapılmalı. Mezar duvarında ihtiyacını karşılayanlar oluyor. İBB bu soruna el atmalı" ifadelerini kullanıyor. 

BEBEK PARKINDAKİ GİBİ OLABİLİR

Aşiyan'ın eskilerinden  Necmettin Ötüş ise sitemini şu sözlerle dile getiriyor: "Semtimiz eskiden yazları kalabalık olurdu ama şimdi toplu ulaşımın aktarma yeri gibi oldu. Tatile gidemeyen dar gelirli vatandaşlar sıcak havada serinlemek için Boğaz’ın yolunu tutuyor. Füniküler durağının yanına Bebek Parkı'ndaki gibi veya daha küçük boyutta tuvalet konulabilir.

'Boğazın İncisi'nde tuvalet tepkisi - Resim : 2
Şarkılara konu olan Aşiyan Sahili'nden her gün binlerce kişi füniküler ve şehir hatları ile yolculuk ediyor 

AKTARMA MERKEZİ OLDU 

Tatile gidemeyen dar gelirli vatandaşlar sıcak havada serinlemek için Boğaz’ın yolunu tutarken, değişmeyen adreslerden biri de Aşiyan. Dar gelirlinin tercih ettiği Aşiyan sahilinde Eylül ayı olmasına karşın mangallar yakılıp, çaylar yudumlanıyor; diğer yandan serin Boğaz suyunda kulaç atılıyor. Öğlen saatlerinde güneş altında 30 dereceyi bulan sıcaklara aldırmayan pek çok kişi kaldırım üzerinde keyif yapıyor. 

'Boğazın İncisi'nde tuvalet tepkisi - Resim : 3
Tuvalet ihtiyacını karşılayacak bir düzenleme yapılmasını isteyen vatandaşlar füniküler durağının yanında uygun yer olduğunu belirtiyorlar. 

Öte yandan binlerce kişi Aşiyan-Rumeli Hisarı finiküler hattı ile Şehir Hatları'nın iskelesinden seyahat ediyor. Aşiyan bu yönüyle bir yandan da Avrupa ve Anadolu yakası arasında aktarma merkezlerinden biri haline gelmiş durumda. Ancak artan yolcu ve ziyaretçi trafiğine rağmen tuvalet ihtiyacına yönelik bir planlamanın olmaması özellikle müdavimlerin eleştiri ve tepkisine neden oluyor.  

 mert.inan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel

Aşiyan bebek Boğaz Emirgan tuvalet füniküler Şehir Hatları İBB İstanbul boğazı yaşam haberleri sağlık Sarıyer Beşiktaş