Bitmeyen hoyratlık! Cami altı kafeler

İstanbul Osmanlı Kültür Sanat haberleri Gündem haberleri Yaşam Haberleri
Bitmeyen hoyratlık! Cami altı kafeler

İstanbul'da Bizans ve Osmanlı döneminden kalma tarihi eserlere yönelik hoyratlık bitmek bilmiyor. Bunun son örneği ise Rumeli Hisarı'nda yaşanıyor. Osmanlı'dan kalma Hacı Kemalettin Cami ile Ali Pertek Cami'nden yansıyan kareler, görenleri hayrete düşürüyor.

İstanbul'un tarihi mirasına yönelik hoyratlıklar bitmek bilmiyor. Rumeli Hisarı Mahallesi'nde bulunan iki tarihi cami; Hacı Kemalettin Cami ile Ali Pertek Cami'nden yansıyan görüntüler, "Böylesi ancak Türkiye'de olur" dedirtiyor. Rumeli Hisarı'nda bulunan ve Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2021'de restorasyonu yapılan Hacı Kemalettin Cami ile sahil yolu üzerinde bulunan 16.yüzyıl Osmanlı döneminden kalan Ali Pertek Cami'nin altında bulunan kafeler, tarihi yapıların özgün görünüme zarar verirken, eşsiz eserleri perdeliyorlar.

Bitmeyen hoyratlık! Cami altı kafeler - Resim : 1
Tarihi eserlerin dış yüzeylerine monte edilen kablo, klima motorları gibi malzemeler de yapının bütünlüğüne zarar veriyor. 

1739'DA YAPTIRILDI

Sarıyer'in es eski camilerinden biri olan Hacı Kemalettin Camii, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilerek, geniş çaplı tadilattan geçtikten sonra 2021'de yeniden ibadete açılmıştı. Sarıyer'e bağlı Rumeli Hisarı Mahallesi, Yahya Kemal Caddesinde 1739'da 1.Mahmut tarafından yaptırılan camiye merdivenle çıkılırken, cephesi kesme taş ve tuğla örgülü eserin üstte sivri kemerli ve revzen beş penceresi ile kadınlar mahfiline bakan bir dikdörtgen penceresi bulunuyor.

Bitmeyen hoyratlık! Cami altı kafeler - Resim : 2
Ali Pertek Cami'nin altındaki büfe.

İHTİŞAMINI GÖLGELİYOR

Ancak bu eşsiz eserin önünden geçenler altta açılan kafenin görüntüsü karşısında adeta neye uğradıklarını şaşırıyorlar. Osmanlı döneminden kalma tarihi ibadethanenin özgün yapısıyla uyuşmayan kafe, hem caminin ihtişamını gölgelerken, hem de mahfil olarak bilinen kısmın görüntüsüne adeta darbe indiriyor.  

Bitmeyen hoyratlık! Cami altı kafeler - Resim : 3
Tarihi eser bitişik faaliyet gösteren mekanlar yapının özgünlüğüne zarar veriyor. 

 1960'DA YENİDEN AÇILMIŞTI

Ali Pertek Cami 16.yüzyıl Osmanlı döneminde inşa edilirken, tarihi kayıtlarda Hamam Cami olarak da yer alıyor. Türk denizcisi Pertek lakaplı Ali Bey tarafından yaptırılan eserin, orijinal kitabesi bulunmadığından kesin inşa tarihi bilinmezken, kayıtlarda 1763'te onarım gördüğü bilgileri dikkat çekiyor. 1937'de kapandıktan sonra bakımsızlıktan harabeye dönen cami restore edilerek 1960'ta yeniden açılmıştı. Sahil yolu üzerindeki caminin bitişiğinde Rakım Paşa Çeşmesi ve yan tarafında Perili Köşk olarak bilinen Yusuf Ziya Paşa Yalısı yer alırken, eşsiz ibadethanenin bitişiğindeki kafe ise görenleri şaşkına çeviriyor.

Bitmeyen hoyratlık! Cami altı kafeler - Resim : 4
Hacı Kemalettin Cami titizlikle restore edilmişti. 

HOŞ OLMAYAN GÖRÜNTÜ

Boğaz’ın mütevazı camilerinden biri olan Ali Pertek Cami'nin mihrap duvarı köşesindeki çeşme, İbrahim Paşa'nın ruhu için inşa edilirken, 1715 tarihli çeşme ise “Rakım Paşa Çeşmesi” olarak biliniyor. Çeşmenin bir tarafında taksi durağı, diğer tarafında caminin duvarına gömülü büfe de hoş olmayan bir görüntüyle camiyi perdelemeye devam ediyor.

mert.inan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel