Balkanlar rotası, Kalemegdan, Newborn, heykeller

Yaşam Haberleri Gezi Kültür Sanat haberleri Sırbistan Kosova Osmanlı Türkiye Seyahat Dünya haberleri
Balkanlar rotası, Kalemegdan, Newborn, heykeller

Balkanların ortak özelliklerinden birisi de Türk diline verdikleri önem. Öyle ki Türkçe çoğu üniversitede seçmeli dil. Bu ilginin altında Türk dizilerinin de büyük payı var. Balkanlar rotasının ikinci bölümünde Sırbistan, Kosova ve Kuzey Makedonya yer alıyor.

Türkiye'den vizesiz gidilebilecek en güzel ülkeler arasında Sırbistan, Kosova ve Kuzey Makedonya yer alıyor. Türklerin sıklıkla tercih ettiği bu rotalara çok sayıda tur da düzenleniyor. Kaleleri ve tarihi ile Sırbistan, henüz 2008 yılında bağımsızlığını ilan eden Kosova ve heykeller şehri olarak bilinen Kuzey Makedonya. Bu ülkelerde Türk dili ise oldukça kıymetli, okullarda seçmeli ders olarak okutuluyor. Bu ülkelerde dünya tarihini değiştiren önemli noktalar da yer almakta.

ROMA'DAN OSMANLI'YA KALEMEGDAN

Bosna'dan sonraki durağımız ise Sırbistan'ın başkenti Belgrad. Sırbistan para birimi olarak Sırp dinarı kullanıyor ve 1 dinar 30 kuruş ediyor. Ülkede asgari ücret, 544 Euro. Buradaki ilk rotamız Avrupa'nın en güzel caddelerinden birisi olarak bilinen Knez Mihailova Caddesi. Burası alışveriş için de oldukça ideal, caddenin sonu ise Özgürlük Meydanı'na çıkıyor. Turistler bu alanda ulusal tiyatro ve müzeyi ziyaret edip, kahve molası veriyorlar.

Balkanlar rotası, Kalemegdan, Newborn, heykeller - Resim : 1
Kalemegdan-Aziz Sava Katedrali

EN BÜYÜK ORTODOKS KİLİSE

Önemli ve görülmesi gereken bir diğer yer de Kalemegdan Kalesi. Buraya çıkarken sağınızda Tuna solunuzda ise Sana Nehri'ni görebiliyorsunuz. Milattan önce kurulan alanda Roma ve Osmanlı esintileri görmek mümkün. Kale içinde o dönemlerden kalma toplar ve heykeller bulunuyor. Yine bu bölgedeki askeri müzeyi de ziyaret edebilirsiniz. Dünyanın en büyük Ortadoks Kilisesi olan Aziz Sava Katedrali'de Belgrad'da mutlaka ziyaret edilmesi gereken noktalardan.

YENİ DOĞAN KOSOVA

Sırbistan'dan sonraki durağımız ise Kosova. Henüz 2008 yılında Sırbistan'dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden ülkede asgari ücret 35 yaş altı için 170 Euro. Bağımsızlıklarının tanıyan ilk 3 ülkeden biri olduğumuz için Türkleri oldukça seviyorlar. Kosova'da da gezilecek yerlerin başında Newborn anıtı geliyor. Kosovalılar, kendileri için kahramanlık yapmış herkesin heykellerini yapmaya büyük önem veriyor. Öyle ki kentte Bill Clinton anıtı bile var sebebi ise Sırbistan saldırıları sırasında NATO harekatını başlatarak ülkenin daha hızlı savaştan kurtulmasını sağlamış. Ülkeyi tepeden izlemek için de tam meydanda bulunan kilisenin en üst katına çıkabilir buradan Ulusal Kütüphane de olmak üzere panaromik bir şekilde şehri izleyebilirsiniz. Popüler caddelerinden birisi de Nene  Terasa heykelinin de olduğu nokta.

Balkanlar rotası, Kalemegdan, Newborn, heykeller - Resim : 2
Ulusal Kütüphane-Newborn Anıtı

HEYKELLER ÜLKESİ 

Kosova'dan sonraki durağımız ise Kuzey Makedonya. Para birimi olarak Makedonya dinarı kullanılan ülkede 1 dinar 57 kuruş ediyor. Asgari ücretin 359 Euro olduğu ülkede en popüler rota ise başkent Üsküp. Makedonya için bir espri var. Bu ülkenin yüzde 70'si Makedon, yüzde 20'si Arnavut yüzde 10'u ise heykel.

Balkanlar rotası, Kalemegdan, Newborn, heykeller - Resim : 3
Heykeller şehri Üsküp

TÜRK ÇARŞISI

Şehre adım atar atmaz sizi devasa boyutta onlarca heykel karşılıyor. Çatılardan köprülere meydanlardan kavşaklara kadar her noktada heykeller bulunuyor. Kentteki Türk çarşısı da yine önemli bir rota. Vardar Nehri üzerindeki taş köprü ve sonradan yapılan tüm köprüler özellikle geceleri ışıklandırma ile kenti oldukça romantik bir yere dönüştürüyor. Yine girişi ücretsiz olan Üsküp Kalesi de önemli bir lokasyon. Ülkenin diğer popüler şehri olan Ohrid ise İzmir Sığacık'a oldukça benziyor. En önemlisi ise sadece burada yapılan ve 2 ailenin sırrını bildiği meşhur trileçe de eşsiz lezzetler arasında. .

-BİTTİ-

sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel