Bakan Tunç'tan FETÖ elebaşının iadesiyle ilgili açıklama

Haber Merkezi
Adalet Bakanlığı Yılmaz Tunç 15 Temmuz Gündem haberleri

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in ABD'den iade süreci ve 15 Temmuz sonrası yargı süreciyle ilgili Haber Global'de açıklamalarda bulundu.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 15 Temmuz darbe girişiminin 8. yıl dönümünde Haber Global'de açıklamalarda bulundu.

Bakan Tunç'un açıklamaları:

"15 Temmuz sonrası millet vesayet anlayışının nasıl bir kötülük içerisinde olduğunu gördü. İçimizdeki hainlerin nasıl stratejik kurumlara yerleşip nasıl yetkiyi kötü kullandıklarını gördük. Milletin kalbi TBMM'ye bomba attılar. Bundan daha vatan hainliği olabilir mi?

Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliği çok önemliydi. Bütün dünya bunu gördü. 15 Temmuz gecesi Sayın Cumhurbaşkanımız milletine seslendi, 'direneceğiz' dedi. Marmaris'te konakladığı yerden İstanbul'da darbecilerin işgal ettiği yerde o ateşin ortasına indi ve milletine güvendi. Millet de ona güvendi ve meydanlara indi. Karşılıklı güven bu başarıyı getirdi.

Vesayetçi anlayıştan arınan savcılarımız da adliyelere koştular ve gerekli yakalamaları, gözaltıları yaptılar. Sonrasında yargılama süreçlerinde bu hainler ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarına çarptırıldılar."

FETÖ ELEBAŞININ İADESİ: DOSYALAR ABD ADALET BAKANLIĞI'NDA BEKLETİLİYOR

Darbe girişiminin ardından yargı süreçlerine değinen Bakan Tunç, Gülen'in iadesi için belgelerin ABD'li yöneticilere iletildiğini hatırlattı.

FETÖ elebaşı darbeden yıllar önce ABD'de misafir edilmeye başlandı. Darbenin merkezinin neresi olduğu açıkça belli. Arka planda kimin olduğu belli. ABD maaleef FETÖ elebaşıyla ilgili ve diğer FETÖ'cülerle ilgili taleplere cevap vermedi. Dosyalar ABD Adalet Bakanlığı'nda bekletiliyor. Yine AB de aynı şekilde. Başta Almanya olmak üzere.

FETÖ DAVALARINDA MAHKUMİYET KARARI VERİLENLER

Bakan Tunç, "OHAL KHK'ları yayımlandı, bunlara da yargı yolu açıldı. AYM denetimine dahil değildi, Meclis'te kanunlaştırdık. İhraç edilenler OHAL Komisyonu'na başvurdu, orası yargı yolunu açtı. İnsanlara silah çeken, bomba atan kişilerle ilgili 289 dava açıldı, buralarda 8725 kişi yargılandı, 4891 mahkumiyet kararı verildi" dedi. Tunç sözlerine şöyle devam etti:

"Darbeyi anladıktan sonra oradan vazgeçen kişilerle ilgili olarak yargımız zaten kılı kırk yararak kararlar verdi. Toplamda 4891, diğer davalarda 125 bin 456 kişi hakkında mahkumiyet kararı verildi. 705 bin kişi hakkında da işlem yapıldı. 'Bankanın önünden geçen mahkum oldu' diye işi sulandıranlar oldu. Bu böyle değil."