Bakan Soylu: Bu ay sonuna kadar İstanbul'un bir ilçesinde deprem tatbikatı yapılacak

İstanbul Süleyman Soylu
Bakan Soylu: Bu ay sonuna kadar İstanbul'un bir ilçesinde deprem tatbikatı yapılacak

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul'da bu ay sonuna kadar bir ilçede deprem tatbikatı yapılacağını açıkladı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul İl Afet Koordinasyon ve Değerlendirme Toplantısı'na katıldı. İstanbul İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'ndeki toplantıda konuşan Bakan Süleyman Soylu, 2021 yılının afet seferberlik yılı ilan edileceğini duyurarak "2021 yılı içerisinde tüm İstanbulluların katılacağı bir afet tatbikatı yapılacak, toplanma alanları ve tahliye üzerine tatbikat gerçekleştirilecek. Zannediyorum bu ayın sonuna kadar İstanbulumuzun bir ilçesinde de böyle bir tatbikatı gerçekleştireceğiz" dedi. Soylu tatbikatın, toplanma yerlerine yönelik olacağını söyledi.

Depreme karşı kentsel dönüşümün önemli olduğunu söyleyen Soylu, "Burada depremde alınacak tedbirler kadar kentsel dönüşümün de çok büyük bir ehemmiyeti var, hatta kırsal dönüşümün. Özellikle Anadolu'nun köylerinde, deprem alanlarındaki köylerde, kırsal dönüşüm her şeyden önemli. Bu tablo bize aslında nereye odaklanmamız gerektiğini açıkça ifade etmektedir" dedi. 

"BİNALARIMIZI DEĞERLENDİRİKEN LÜTFEN İYİMSER OLMAYALIM"

Soylu, Elazığ depreminde yıkılan veya ağır hasar gören binaların yüzde 60'ının, 2011'deki Van depreminde ağır hasar gören binaların yüzde 61'inin de 1990 ile 2000 döneminde yapıldığını söyledi.

Bakan Soylu: Bu ay sonuna kadar İstanbul'un bir ilçesinde deprem tatbikatı yapılacak - Resim : 2

Avcılar'da 1999'da yıkılan ve ağır hasar gören binaların da yüzde 40'ının da 1990'lı yıllarda yapıldığını dile getiren Soylu, şöyle konuştu:

"Dolayısıyla binaların yaşının yanı sıra yapımındaki mühendislik kalitesi açısından da bir risk durumu söz konusu olabilmektedir. Binalarımızı değerlendirirken lütfen iyimser olmayalım. Bu değerlendirme toplantılarını İstanbul için olası bir büyük deprem senaryosuna göre yapıyoruz. Depremin şiddeti, etkileyeceği mahalleler, yıkılacak bina sayısı gibi kriterler bu senaryoda belirlendi ve ona göre tedbirler planlıyoruz. Ancak, bu senaryoyu kötümser bir senaryo olarak belirledik. Yani en kötüsüne göre hazırlık yapıyoruz. İyimser olmamaktan kastım da budur. Ama kentsel dönüşüm yapıldıkça, binalarımız İstanbul'da daha sağlam hale geldikçe, tedbirlerimizin oranı, kalitesi ve yoğunluğu da farklılaşacaktır. Bilhassa maddi saiklerle bu işten kaçınılmamalıdır. Çünkü elimizdeki bütün veriler İstanbul için bir büyük depremle karşılaşacağımızı göstermektedir. Ne yazık ki vaktini biliyor değiliz. Bunu bilecek bir teknolojiye de şu anda sahip değiliz. Dolayısıyla binalarımızda önlemler almak zorundayız."

Üretim tesislerinde makineleri koyarken, evlerde eşyaları yerleştirirken depreme göre düşünülmesi gerektiğini vurgulayan Soylu, 2000 yılı öncesinde yapılan binaların gözden geçirilmesi, belediyelerden, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ilgili birimlerinin danışma hatlarından veya özel şirketlerden bina kontrollerinin yapılması için mutlaka yardım ve destek istenilmesi gerektiğini kaydetti.

Kaynak: AA

süleyman soylu deprem İstanbul