Bakan Çavuşoğlu ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias'tan deprem bölgesine ortak açıklama

Kahramanmaraş Depremi yunanistan

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden etkilenen bölgeye geldi. Bakan Çavuşoğlu ve Yunan Bakan bölgedeki incelemelerin ardından ortak açıklama yaptı.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias'ı taşıyan özel uçak, Adana Şakirpaşa Havalimanı'na indi.

Dendias'ı burada Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu karşıladı.

Bakanlar, havalimanında basına kapalı görüştü.

İki Bakan Hatay'da helikopterle incelemelerde bulundu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Asrın felaketi" olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgeye gelen Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile birlikte, depremlerden etkilenen Hatay'da helikopterle incelemelerde bulundu.

İKİ BAKAN'DAN DEPREM BÖLGESİNDE ORTAK AÇIKLAMA

Çavuşoğlu'nun açıklamaları;

Yunanistan’ın gönderdiği arama-kurtarma ekibi geldikleri andan itibaren 7/24 burada çaba sarf etti. Canlı olarak kurtarılan her kişiden sonra sadece Yunanistan ekibi değil tüm Yunan halkının da ne kadar mutlu olduğunu gördük izledik.

"İyi komşuluk böyle günlerde belli olur"

İyi komşuluk böyle günlerde belli olur. 1999 yılında da bir ay arayla hem Türkiye’de hem Yunanistan’da deprem meydana gelmişti. Önce Yunanistan bizim yardımımıza koştu, sonra Türkiye Yunanistan’ın yardımına koştu. Zor günlerde birbirimize yardım etmemiz önemli ama ilişkilerimizi geliştirmek için başka bir felaketi beklememiz gerekli değil. O gün sade bir Türk vatandaşı olarak söylemiştim, bugün Türkiye’nin dışişleri bakanı olarak aynı görüşteyim. Umarım görüş ayrılıklarımızı da samimi bir çabayla barış içinde ele alırız.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias: Elimizden gelen bütün çabayı göstereceğiz

Yunan hükümetinin, Türk hükümetine ve halkına bu zor günleri aşması için verdiği desteğin burada bitmeyeceğine işaret eden Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias, "Başbakan (Kiryakos) Miçotakis'ten aldığım talimat doğrultusunda şunu söylemek istiyorum ki; biz Yunanistan olarak hem ikili düzeyde hem AB düzeyinde zor günlerin aşılması için elimizden gelen bütün çabayı göstermeye devam edeceğiz." dedi.

"Bir depremi daha beklemeye gerek yok"

Dendias, Çavuşoğlu'nun "Zor günlerde birbirimize yardım etmemiz önemli ama ilişkilerimizi geliştirmek için başka bir deprem ve başka bir felaketi beklemek zorunda değiliz." sözüne kendisinin de katıldığını belirterek ilişkilerin düzelmesi için bir depremi daha beklemeye gerek olmadığı kanaatinde bulunduğunu kaydetti.

Yunan vatandaşlarının, Türk halkına karşı karşıya kaldığı bu felakette destek vermelerinden dolayı son derece gururlu olduğunun altını çizen Dendias, Çavuşoğlu'na ve Türk hükümetine bu çok zor koşullarda ve zamanda kendilerine gösterdikleri yakın misafirperverlik için teşekkürlerini iletti.

Bakan Çavuşoğlu ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias'tan deprem bölgesine ortak açıklama - Resim : 1

 

Kaynak: AA

Nikos Dendias Mevlüt Çavuşoğlu Adana