Azerbaycan'da Türk Olimpiyatları: 1. Türk Entegrasyon Olimpiyatı'nın finali Bakü'de yapıldı

Haber Merkezi
Azerbaycan İlham Aliyev Gündem haberleri

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de 1. Türk Entegrasyon Olimpiyatı'nın finali düzenlendi. Final etabına katılan 78 öğrenciden 56'sı madalya ve diplomaya hak kazandı.

Şarkılar söylendi, madalyalar takıldı. Katılımcı ülkelerin bayrakları gururla taşındı. Azerbaycan'ın başkenti Bakü, 1. Türk Entegrasyon Olimpiyatı'nın finaline ev sahipliği yaptı. Etkinlik İstiklal Marşı'nın okunması ve şehitler anısına 1 dakikalık saygı duruşuyla başladı. Ardından Türkiye ve Azerbaycan bayrakları başta olmak üzere etkinliğe katılan ülkeleri bayrakları sahneye çıkarıldı.

Açılış konuşmasını etkinliğin fikir babası ve proje lideri Doçent Şamil Sadık yaptı. Konuşmasında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in sözlerine atıfta bulunarak, "Uluslararası kuruluşlarla ilgili adımlarımızı kendimiz atacağız, öncelikle Türk Devletleri Teşkilatı çerçevesinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu bizim için bir önceliktir" ifadelerini kullandı.

Entegrasyon Olimpiyatları'nın 4 temel hedefi bulunuyor. Bunların 1.'si Türk halklarının ortak dili, alfabesi ve ders kitabı fikrinin desteklenmesi. Ardından Türk dünyasındaki lise öğrencilerinin ortak bilgilerinin oluşması ve paylaşılması ve etkinlik aracılığıyla Türk halklarının gençleri arasında işbirliği kurulması geliyor. Son hedef olarak da Türk halklarının ortak kültüre sahip olduklarının açıkça gösterilmesi belirlendi.

Bakü'de düzenlenen final etabına 78 öğrenci katıldı. Aralarından 56'si madalya ve diplomalarla ödüllendirildi. Ödül töreni Bakü'deki Çanakkale adlı restoranda düzenlendi.