Azerbaycan yatırımcılarını bekliyor

HABER GLOBAL TV
Azerbaycan Ekonomi haberleri

Azerbaycan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu Ticaret Temsilciliği, Azerbaycan'da yatırım planlayan Türk iş dünyasına önemli mesajlar verdi. Azerbaycan Başkonsolosluğu Ticaret Temsilcisi Tamerlan Taghiyev, teşvikler hakkında bilgiler de verdi.

Azerbaycan Başkonsolosluğu Ticaret Temsilcisi Tamerlan Taghiyev, Haber Global Ekonomi Editörü İlke Canpolat'ın sorularını yanıtladı. 

Ofisin amaçları, hedefleri ve çalışmaları hakkında bilgi veren Taghiyev, "Azerbaycan ve Türkiye tarihi kökleri paylaşan iki kardeş ülke olarak yakın ilişkilere sahip. Ekonomik ve ticari bağlarımız da bu temel üzerine inşa edilerek güçleniyor. Bu bağlamda Azerbaycan'ın Ticaret Temsilciliği Ofisi, potansiyel ortaklarla koordinasyon amacıyla 2023 Temmuz'unda İstanbul'da faaliyet başladı. Bu ofis iki ülke arasında ekonomik köprü görevi görüyor. Ticaret temsilcileri Azerbaycan Cumhurbaşkanı'nın onayı ile Ekonomi Bakanı tarafından atanıyor. Ofisler, Bakanlık bünyesinde Azerbaycan'ın büyükelçilik ve başkonsolosluklarının desteği ile faaliyet gösteriyor. Türkiye'deki ofisimiz, Türk iş insanlarına Azerbaycan'ın yatırım ortamı, teşvikler, muafiyetler hakkında bilgi verirken, işbirliklerinin kurulmasına, Bakanlıklarda ilgili kurullarla yatırımcılara destek oluyor. Bu güçlü işbirliği Azerbaycan ve Türkiye için kazan-kazan durumu yaratmaktadır." dedi.

Teşvikler hakkında bilgiler veren Taghiyev, "Azerbaycan güvenilir bir yatırım ortamı sunuyor. Yatırımcıların hak ve özgürlükleri korunuyor. Petrol dışı sektörün geliştirilmesi konusunda da Azerbaycan önemli adımlar atıyor. Bu çerçevede yatırım teşvik belgesi sahiplerine 7 yıl, sanayi parkları sahiplerine 10 yıl muafiyetler sağlanıyor. Türkiye'nin siyasi ve manevi desteği ile işgalden kurtardığımız Karabağ bölgesi akıllı ve yeşil alan ilan edildi. Burada devlet tarafından yatırımcılara ek avantajlar sağlanıyor. Örneğin; su, elektrik ve doğal gaz gibi kamu hizmeti ödemelerinin yüzde 20'si devlet tarafından geri iade ediliyor. Çalışanların sigorta ödemeleri hisselerle devlet tarafından karşılanıyor. Azerbaycan yatırımcılara muafiyetler sunmakla kalmıyor. Devlet kurumları aracılığıyla ortaklık imkanı ve düşük faizli krediler de sunuyor" dedi. 

Azerbaycan'daki potansiyel fırsatlar hakkında konuşan Taghiyev, şunları söyledi:

"Azerbaycan 10 milyondan fazla nüfusu ile dinamik bir ülke. Üstelik Azerbaycan 10 farklı ülke ile serbest ticaret anlaşması yaptı. 280 milyonluk pazara gümrüksüz erişim imkanı sunmaktadır. Azerbaycan, bu ülkelerin pazarına açılan bir kapıdır. Aynı zamanda Azerbaycan ve Türkiye arasındaki tercihli ticaret anlaşması sayesinde bu pazar 350 milyonu aşıyor.

Ticaret Temsilciliği Ofisi olarak Türk iş insanlarının yatırım ortamları hakkındaki sorularını dikkate alarak fırsatları daha dinamik tanıtmak amacıyla Türkçe bir video sunum ve yatırım rehberinin Türkçe'sini hazırladık. Toplantılar gerçekleştirdik. Detayları bilgiler sağladık yatırımcılara. Yatırım yapmayı düşünenlerin ziyaretlerini de organize ettik bugüne kadar. Türk iş insanlarının Azerbaycan'da ilaç sektörü, cam üretimi, deri üretimi, madencilik, tekstil gibi sektörlere ilgi gösterdiklerini görüyoruz. 

Türkiye'deki ofis olarak Azerbaycan'a yatırım yapacaklar listesinde Türk iş insanlarının ön sırada yer alacağına içtenlikle inanıyoruz. Türk iş insanlarına, sloganımız olan "Yabancı yatırım düşünüyorsanız, yabancı olmayan Azerbaycan'a gelin" diyoruz."