11 ayda 3 kez Covid geçiren kadın hiç mi antikor üretemedi?

koronavirüs Türkiye Covid-19 Risk Haritası - Koronavirüs
11 ayda 3 kez Covid geçiren kadın hiç mi antikor üretemedi?

11 ayda 3 kez Covid-19'a yakalanan aşısız bir kadın 'bazı insanlar doğal yoldan antikor üretemiyor mu?' sorusunu akıllara getirdi.

Bazı insanların vücudu hastalığı atlatsalar da koronavirüse karşı yeterli süre ve güçte antikor üretemiyor. Demirören Haber Ajansı’nın haberine göre; Gaziantep’te yaşayan ev hanımı Jale Düşmezer son 11 ayda tam 3 kez COVID-19’a yakalandı. En son geçen Haziran'da koronavirüse yakalanan Düşmezer, 3 ay yoğun bakımda kaldı.

Peki nasıl oldu da hastalığa karşı antikor üretmesi gereken kadının vücudu bunu başaramadı? Veya başardı da antikor seviyesi yeterli mi olmadı? Aşısını olmayan kadın dördüncü kez virüse yakalanırsa ne olacak?

11 ayda 3 kez Covid geçiren kadın hiç mi antikor üretemedi? - Resim : 1Jale Düşmezer son 11 ay içerisinde 3 kez koronovirüse yakalandı. Kadının tedavisi yoğun bakım ünitesinde devam ediyor. (DHA)

1 AYDA ANTİKOR KAYBOLABİLİR

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, hastalık sürecinde vücudun antikor ürettiğini ancak bağışıklığın bu hastalık sürecinde zayıfladığı için antikorların da çok erken bittiğini ifade etti. Ceyhan, hastalığı geçiren bazı kişilerde 1 ay içinde antikorların kaybolabildiğini belirterek, "Nasıl olsa hastalığı geçirdim diye direnmemek lazım, en az 3 ay içinde aşı olmak lazım" dedi. (Aşılar Türkiye’ye ilk geldiğinde hastalığı geçirenlere 6 ay sonra aşı çıkıyordu.)

Ceyhan, "Bu hanımefendinin son geçirdiği Covid muhtemelen delta varyantıdır. Delta varyantı daha öncekilere göre daha ağır seyrediyor" şeklinde konuşurken, aşı olduğu halde bir türlü bağışıklık geliştiremeyen ve aşıya cevap vermeyen insanlar olduğuna dikkat çekti. 

YÜZDE 80 TOPLUMSAL AŞILAMA

Biontech aşısının delta varyantına karşı yüzde 88 etkili olduğunu anımsatan Ceyhan şöyle devam etti: "Neden yüzde 88 koruyor, işte o geride kalan yüzde 12'lik kısım aşıya cevap vermiyor. Bunun önüne geçmenin tek yolu da bir an önce yüzde 80 toplumsal aşılamayı yakalamak. Salgının toplumdaki etkisini azaltmak. Ayrıca kadının aşıya cevap verip vermeyeceği de mutlaka yakından izlenmeli." 

AŞI İLE GÜÇLENDİRME

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İsmail Balık da her 5-6 ayda bir yeni varyantın çıktığını, daha hızlı enfekte olunabildiğini belirterek, "Eğer bu kadın aşılı olsaydı, bu hastalıkları daha belirtisiz ve hafif geçirecekti. O yüzden hastalığı atlatmakta antikor açısından koruma için yeterli olmuyor, bunu aşı ile güçlendirmek gerekiyor" diyor. 

11 ayda 3 kez Covid geçiren kadın hiç mi antikor üretemedi? - Resim : 2

ANTİKOR SEVİYELERİ DEĞİŞEBİLİR

Covid’i 3 kez geçiren kişinin, 4 'üncü kez de yakalanabilmesinin muhtemel olduğunu ifade eden Balık, antikor seviyesinin kişiden kişiye değişebildiğini ifade etti. “Bazı kişilerde antikorlar çok daha erken kayboluyor” diyen Balık, bu yüzden daha önce geçirilmiş enfeksiyonla yeni virüs arasında farklı varyantlara karşılaşan kişinin, virüsü alma ve tekrar ağır enfeksiyon geçirme riskinin de arttığına dikkat çekti. 

İLK VİRÜS İLE SON VİRÜS AYNI DEĞİL

Genetik açıdan bazı kişilerin tekrar tekrar virüs almaya ve ağır geçirmeye daha yatkın olduğunu bildiren Balık, şu ifadeleri kullandı: "Eğer bu kadının en son aldığı virüs ilk başta aldığı virüsle aynı olsaydı (varyantsız) bu kadın belki hasta olmazdı veya ağır geçirmezdi. Her bir Covid enfeksiyonu, akciğer, kalp ve damarlarda hasar bırakıyor. Üstüne yenileri geldikçe de aynı virüs olsa bile ağır seyretme ihtimalini de artırıyor. Kişiye sanki altta yatan hastalığı varmış da risk grubundaymış gibi etkiliyor." 

BAĞIŞIKLIK YETMEZLİĞİ SENDROMU

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Haluk Eraksoy, bağışıklık yetmezliği sendromu gibi durumlarda mikroplara karşı antikor yanıtının ya hiç olamadığını ya da yetersiz olduğunu söyledi. Antikorların yetemediği durumları varyantlar üzerinden örnekleyen Eraksoy, "Varyantlar, geçirilen virüse karşı bir bağışıklık bırakır. Ama yeni bir varyantla karşılaşan kişi, bir önceki edindiği antikorlarla bir sonraki varyantla başa çıkamayabilir. Alfa varyantı ile hastalığı geçiren kişi, alfa varyantı ile karşılaşırsa korunur, ama delta varyantı ile başa çıkmakta zorlanır" değerlendirmesinde bulundu. 

[email protected]

11 ayda 3 kez Covid geçiren kadın hiç mi antikor üretemedi? - Resim : 3

Kaynak: Web Özel