AYM'nin Can Atalay kararı yerel mahkemeye ulaştı

anayasa mahkemesi AYM İstanbul
AYM'nin Can Atalay kararı yerel mahkemeye ulaştı

Anayasa Mahkemesi'nce (AYM) ikinci kez hak ihlali kararı verilen Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Can Atalay hakkındaki kısa karar yerel mahkemeye ulaştı.

Anayasa Mahkemesi (AYM) bugün Can Atalay'ın tahliyesi ve hakkındaki yargılamanın durması isteminin reddedilmesi üzerine yapılan ikinci hak ihlali başvurusunu görüşerek seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının oy çokluğuyla ihlal edildiğine hükmetti.

İSTANBUL 13. AĞIR CEZA MAHKEMESİ'NE ULAŞTI

AYM'nin kısa kararı, akşam saatlerinde yargılamayı yapan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne ulaştı.

Mahkemenin Can Atalay hakkında karar vermesi bekleniyor. AYM, Gezi Parkı davasında hakkında 18 yıl hapis cezasına çarptırılan Can Atalay'ın bireysel başvurusunu 25 Ekim'de görüşerek, 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' hakkı ile 'kişi hürriyeti ve güvenliği' hakkının ihlal edildiğine oy çokluğu ile karar vermişti.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi ise dosyayı Yargıtay'a göndermiş, Yargıtay 3. Ceza Dairesi de ihlal kararına hükmeden AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

AYM'NİN KARARININ DETAYLARI

Anayasa Mahkemesi (AYM), tutuklu bulunan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında ikinci kez hak ihlali kararı verdi. 

AYM Genel Kurulu, TİP'ten Hatay Milletvekili seçilen Gezi Parkı davası hükümlüsü Can Atalay'ın tahliyesi ve hakkındaki yargılamanın durması isteminin reddedilmesi üzerine yapılan ikinci hak ihlali başvurusunu görüştü. 

AYM, Anayasa'nın 67'üncü maddesinde güvence altına alınan 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' hakkı ile 19'uncu maddesinde güvence altına alınan 'kişi hürriyeti ve güvenliği' hakkının 3 karşı oy ile oy çokluğuyla ihlal edildiğine hükmetti. 

AYM'nin Can Atalay'ın bireysel başvurusuna ilişkin hükmünde, kararın bir örneğinin yeniden yargılama yapılması, cezaevinden tahliyesinin sağlanması ve yeniden yapılacak yargılamada durma kararı verilmesi için 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine oy birliği ile karar verildi. Ayrıca Can Atalay'a 100 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmedildi. 

Kaynak: DHA