Avrupalı ırkçılar MİT Akademi raporunda

MİT Almanya Gündem haberleri Yaşam Haberleri Hollanda Dünya haberleri İsveç AB İbrahim Kalın Hakan Fidan
Avrupalı ırkçılar MİT Akademi raporunda

MİT Akademisi tarafından hazırlanan raporda, Avrupa'da yükselen ırkçılık mercek altına alındı. Son bir yılda sadece Almanya’daki camilere yönelik 50’den fazla saldırı gerçekleştirildiği saptanırken, özellikle Danimarka'daki “Stram Kurs” (Sıkı Yön) partisine dikkat çekiliyor.

Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT)'in 97'nci kuruluş yıldönümü kapsamında, MİT Akademisi tarafından "Batılı Ülkelerde Aşırı Sağ Hareketler-2023 Değerlendirme Raporu" yayımlandı. Akademinin resmi internet sayfasından yayımlanan raporda, Avrupa'da yükselen İslamofobi ve Türkofobi mercek altına alınırken,  Avrupa’daki camilere yönelik nefret suçlarının en fazla yaşandığı ülkenin Almanya olduğu saptandı. Raporda,  2023 yılında sadece Almanya’daki camilere yönelik 50’nin üzerinde saldırının gerçekleştirildiği vurgulanırken, bu saldırıların mala zarar verme, hayvan kadavrası (domuz eti kafası) bırakma, kundaklama gibi unsurlardan oluştuğunun altı çizildi.

GÖZ YUMULUYOR!

Raporda, Alman emniyet güçlerince şimdiye kadar yasal takipler konusunda yetersiz kaldığı da belirtilirken, aşırı sağcı grupların 2023 yılı içerisindeki provokatif eylem arayışlarının en önemli bölümünün Kur’an-ı Kerim yakma eylemleri oluşturduğu, başta Danimarka olmak üzere özellikle İskandinav ülkelerinde ön plana çıkan bu eylem eğiliminin yaz aylarında ivme kazandığı aktarılırken, "Yaklaşık 5.5 milyon Müslümanın yaşadığı ve 2 bin 800’e yakın caminin bulunduğu Almanya’da, Müslümanların ibadethanelerinin aşırı sağcı eylemlerin hedefi olması ülkedeki toplumsal huzuru da olumsuz etkilemektedir" denildi.

Avrupalı ırkçılar MİT Akademi raporunda - Resim : 1
Aşırı sağcı siyasetçiler Geert Wilders ile Rasmus Paludan'ın ırkçıları cesaretlendirdiğine dikkat çekiliyor. 

PALUDAN AYRINTISI

Danimarka’da faaliyet gösteren aşırı sağcı “Stram Kurs” (Sıkı Yön) Partisi’nin Başkanı Rasmus Paludan'ın tutumuna da raporda dikkat çekilirken, şu görüşlere yer verildi: "Avrupa’daki Türklerin sosyo-kültürel ve dini yaşantıları, günümüze kadar geçen süreç içerisinde aşırı sağcılar tarafından Türk karşıtlığıyla İslamofobinin özdeşleştirilmesine neden olmuştur. Nitekim Türkiye karşıtı eylemlerin diplomatik misyonların önünde yapılmasından ziyade, daha çok Türklerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde veya camiler önünde yapıldığı gözlemlenmiştir."

HOLLANDA ÖRNEĞİ 

"2023 yılında Türk karşıtlığıyla İslamofobinin kesiştiği birçok olay örneği bulunmaktadır. Türkiye’de gerçekleşen genel seçimler sonrasında Hollandalı aşırı sağcı siyasi Geert Wilders’in, sosyal medya hesapları üzerinden yayımladığı videoda, Hollanda’da yaşayan Türk vatandaşlarına yönelik 'Umarım, Hollanda’da yaşayan ve İslamo-faşistlere oy veren Türkler çantalarını toplayıp Türkiye’ye giderler' şeklinde ifadeler kullanması bu örneklerden birini teşkil etmektedir."

Avrupalı ırkçılar MİT Akademi raporunda - Resim : 2
Raporda, Avrupa genelinde İslamofobik ve Türk Karşıtı eylemlerin devam edeceği vurgulanıyor. 

TÜRK KARŞITLIĞI YAPIYORLAR

Hollanda’da İslam karşıtı PEGIDA'nın (Batının İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar) R.Paludan’dan aldığı ilhamla eylemler düzenlediğinin altı çizilen raporda, ayrıca Avrupa’da yaşanan Türk karşıtlığının devam ettiğine dikkat çekildi.

Raporda şu saptamalar da yer aldı:

"Almanya’da ise camilere gönderilen tehdit ve hakaret mektuplarının aralarında, zaman zaman Türkiye ve Türk siyasilerinin de hedef alındığı gözlemlenen eylem türlerindendir. Nitekim Temmuz 2023’te Almanya’nın Baden-Württemberg eyaletinde bulunan bir camiye Türk siyasi figürlerine yer verilen Alman “Stern” Dergisi’nin kapağı gönderilmesi, dergi kapağı üzerine ifadelerin yazılması bu yöndeki bakış açısını somut bir şekilde göstermektedir. İslamofobik ve Türk Karşıtı eylemler özellikle 2000’li yılların başlarından bu yana yeni dinamikler çevresinde yukarı yönlü ivmesini sürdürmektedir. Özellikle Avrupa’daki aşırı sağcı eylem hareketliliği bu meyanda ele alındığında, önümüzdeki süreçte de benzer İslamofobik ve Türk Karşıtı eylemlerin devam etmesi beklenmektedir."

mert.inan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel