Aşı savaşlarında yeni dönem: İtibarsızlaştırma

ABD Rusya koronavirüs
Aşı savaşlarında yeni dönem: İtibarsızlaştırma

ABD ve Rusya arasındaki modern soğuk savaşın yeni cephesi aşılar oldu. ABD Dışişleri Bakanlığı 'Rusya destekli' internet sitelerini suçlarken Kremlin Batı medyasında Sputnik V aşısı hakkında şüphe oluşturacak kara propaganda yapıldığını iddia ediyor...

Derleyen: Haberglobal.com.tr

Çin, ABD, Almanya, İngiltere ve Rusya koronavirüs aşısında önemli gelişmelere imza atmış ülkeler. 7 milyarlık nüfusa sahip dünya bu ülkelerden gelen aşı haberleri ile hop oturup hop kalkıyor. ‘Hangisinin ürettiği aşı bir diğerininkinden daha etkili’ sorusu akıllarda yerini korurken bilim insanları bu ulusların çıkardığı aşıların hepsinin koronavirüs ile mücadelede etkin olduğunu ifade ediyor.

Şunu da akılda tutmak gerek; bu aşı işinin sağlık boyutunun yanında bir de ekonomik boyutu var ve aşıyı bulan kurumların çoğu özel sektörde faaliyet gösteriyor. Yani işin içinde bir miktar ticaret de var. 

SINIRLARI AÇARKEN…

Ayrıca dünya sınırlarını ‘aşı pasaportu’ gibi uygulamalarla açmaya hazırlanırken batı ülkelerinin Rusya ve Çin aşılarına nasıl bakacağı merak konusu. Haberglobal.com.tr’ye dün açıklama yapan turzimciler Çin aşısının Avrupa Birliği nazarında nasıl bir onay alacağının yurt dışına seyahatler için önemli olduğunu söylemişti.

ABD’li yetkililer ise kendi aşılarının güvenilirliğini sarsmak için Rus istihbarat örgütlerinin devrede olduğunu iddia ediyor. ABD Dışişleri Bakanlığı’na bağlı olan ve ülke içindeki dezenformasyon faaliyetlerini izleyen Küresel Sorumluluk Merkezi yetkilileri Rusya’nın Pfizer-Biontech aşısının aldığı acil kullanım onayı ve aşının etkinliği üzerine şüphe oluşturacak yayınlar yaparak bu aşıya güveni sarsmaya çalıştıklarını iddia ediyor.

ABD’li yetkililer söz konusu içeriklerin az bir okuyucu kitlesi ile buluştuğunu ifade ederken üst düzey bir görevli, “Bu internet sitelerinin tamamı yurt dışı merkezli. Rusya propaganda ve dezenformasyon ağının birer parçası” değerlendirmesinde bulunuyor.

'SPUTNİK V İÇİN BİR TEHDİT'

ABD’li düşünce kuruluşu Alliance for Securing Democracy (Demokrasiyi Güvence Altına Alma Birliği) konu hakkında yayımladığı bir raporda, “Pfizer aşısının kötülüğüne vurgu yapmanın altında yatan sebep, aşının Sputnik V dışında geniş kullanımına başlanan ilk aşı olması. Bu durum Sputnik V aşısının pazar payı için potansiyel bir tehdit oluşturuyor” yorumunda bulundu.

Dünyanın her yerinde aşılar hakkında endişeler var. Birleşik Devletler İstatistik Bürosu’nun geçen ay yaptığı bir araştırmaya göre ‘yan etki ihtimali' aşı kararsızlığını en fazla körükleyen sebep.

Aşı savaşlarında yeni dönem: İtibarsızlaştırma - Resim : 2Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov/Fotoğraf: Reuters

KREMLİN: SAÇMALIK

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya’nın ABD’deki aşıları kötülemek için propaganda yaptığı iddialarını sert bir dille yalanlarken, “Bu saçmalık. Rus özel servislerinin aşı eleştirisi ile bir ilgisi yok. Eğer biz Sputnik 5 aşısına karşı yapılan her negatif yayını Amerikan özel servislerinin işi olarak görseydik deliye dönerdik çünkü bu, her gün her saat Anglo-Sakson medyada gördüğümüz bir şey” ifadelerini kullandı.

Haber Global ekranlarına konuk olan Dr. Naim Babüroğlu önceki günlerde, ABD ve Rusya arasındaki silah rekabetinden doğan küresel siyasi çekişmelerini anlatmıştı.?

9 MİLYON SAYFA GÖRÜNTÜLENME

ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri iddialarını somutlaştırarak dört yayının Rusya ile bağlantılı şekilde aşıları kötülediğini ifade ediyor. Yayınlar arasında yer alan News Front’un istihbarat örgütü FSB tarafından yönetildiği ve merkezinin Kırım olduğu iddia edilirken 10 farklı dilde yayın yaptığı ve Şubat-Nisan 2020 tarihleri arasında 9 milyon sayfa görüntülenme sayısına ulaştığı belirtiliyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, “Rusya istihbarat servislerinin bu dört platformu propaganda ve yalanlar için kullandığı görülüyor” açıklamasında bulundu.

ABD Dışişleri yetkililerinin isimlerini verdiği News Front, New Eastern Outlook ve Oriental Review isimli yayınlar konu hakkında görüş vermedi. Söz konusu internet sitelerinin Instagram, Twitter, YouTube ve Pinterest hesapları büyük ölçüde bu platformlar tarafından kaldırılsa da İngilizce dışındaki bazı dillerde hesaplar aktif olarak kullanılıyor.

‘AŞI OLDU YÜZ FELCİ GEÇİRDİ’

News Front’un Şubat 2020’de California’da Pfizer veya Moderna aşısı olan bir kişinin yüz felci geçirdiği iddialarına yönelik haberin kaynağı olduğu belirtildi.

Wall Street Journal’da yer alan makaleye göre söz konusu internet siteleri bilimsel olarak doğru olan gelişmeleri de haber yaparken haberlerin tonunu aşının genel olarak güveliği üzerine kurguladıkları ifade edildi.

Pfizer sözcüsü Pamela Eisele, “Bu tarihe kadar milyonlarca insan kurallara göre aşılandı” derken aşı hakkında sorusu olanları ülkelerinin resmi sağlık otoriteleri ile görüşmesi gerektiğini söyledi.

ABD merkezli başka bir koronavirüs aşısı üreticisi olan Moderna konu hakkında yorum yapmadı.

Kasım ayında New Eastern Outlook sitesinde yayımlanan bir haberde Pfizer-Biontech aşısında kullanılan mRNA teknolojisi ‘radikal bir deney’ olarak tanımlanırken aşının acil kullanım onayını Bill Gates’in yardımı ile aldığı iddia edildi.

Ocak ayında yayımlanan başka bir makalede ise ABD kaynaklı dünyanın dört bir yanındaki biyoloji laboratuvarlarından salgının başlamış olabileceği ifade edildi. Söz konusu makale Bangladeş, İtalya, İspanya, Fransa, İran, Küba ve İsveç’te kısmen veya tamamı çevrilerek bazı internet sitelerinde yayımlandı.

Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü The Wall Street Journal'da  Michael R. Gordon ve Dustin Volz imzasıyla yayımlanan 'Russian Disinformation Campaign Aims to Undermine Confidence in Pfizer, Other Covid-19 Vaccines, U.S. Officials Say' (ABD'li yetkililer Rusya dezenformasyon kampanyasının Pfizer ve öteki Covid-19 aşılarına güveni sarsmaya çalışıyor) isimli makaleden alınmıştır.

aşı Rusya Sputnik V ABD Moderna Pfizer dezenformasyon