Asgari ücret 500 doları geçer mi? Mayıs ayı enflasyonunun ardından temmuzdaki zamlı asgari ücret, memur maaşı, emekli maaşı tek tek hesaplandı

Emekli Asgari ücret Zam

Mayıs ayı enflasyon oranının açıklanmasıyla gözler asgari ücret, emekli ve memur zammına çevrildi. Masada ne beklentiler olduğunu Sosyal Güvenlik Uzmanı Murat Bal, Haber Global canlı yayınında anlattı.

Haber Global canlı yayınına katılan Sosyal Güvenlik Uzmanı Murat Bal, mayıs ayı enflasyonunun açıklanmasının ardından oluşan 5 aylık gerçekleşmiş zam oranına göre yeni asgari ücret, memur maaşı ve emekli maaşını hesapladı. 

İşte Bal'ın o açıklamaları:

"Emekli maaşındaki zam artışları, 6 aylık gerçekleşen enflasyon ve refah payı şeklinde belirleniyor. Burada şu anda 5 aylık enflasyon yüzde 15,26 olarak gerçekleşti. 1 aylık daha enflasyon var önümüzde, o da açıklandıktan sonra artık net rakamlara ulaşacağız.

Burada tahmini olarak 6 aylık enflasyonu yüzde 18 olarak baz alarak bir hesap yaptık. Yüzde 7 ila 10 arası bir refah payı olacağını da tahmin ediyoruz. Toplamda yüzde 25'lik bir zam, bence biraz daha fazla artıştan bahsediyoruz.

Bu şekilde olursa eğer örnek vererek anlatalım...

10 bin liralık bir emekli maaşı eğer yüzde 25 zam olursa 12 bin 500 liraya, yüzde 35 zam olursa 13 bin 500 liraya, yüzde 40 zam olursa 14 bin liraya yükselir.

Memur ve memur emeklisinde tespit yöntemi biraz daha değişik. 6 aylık gerçekleşen enflasyon farkı + toplu sözleşme farkı + refah payı olarak hesaplanıyor.

Enflasyon farkı aşağı yukarı yüzde 9'a denk gelecek. Toplu sözleşme farkı yüzde 6 ve tahminen yüzde 7 refah payı dersek toplam yüzde 22'lik bir zam öngörülüyor. Cumhurbaşkanımız en düşük memur maaşının 22 bin lira olacağını seçimden önce beyan etmişti.

Bu durumda 20 bin lira maaş alan bir memurun maaşı zamdan sonra 24 bin 400 lira olur. 30 bin lira alan memurun maaşı ise 36 bin 600 lira olur. En düşük memur maaşı 22 bin lira yapılacaksa. Bu baremin üzerindeki memurlarla aradaki fark kapanacaktır. Bunun için bir düzenleme yapılacak mı bilmiyoruz.

Asgari ücret şu anda 8506 lira. Yani 455 dolardı o dönem. Eski Bakan Bilgin bunun 500 dolar üzerine çıkmasından bahsetmişti. Oradan düşünürsek asgari ücretin dolar bazında Türkiye tarihinin en yüksek seviyelerine geleceğini söyleyebiliriz.

Buna göre 6 aylık enflasyon ve refah payını düşündüğümüzde yüzde 25 civarında bir artış görülüyor. Bu da 10 bin 632 liraya tekabül ediyor. Bu da bugünkü kurla 501 dolara denk geliyor. Eğer asgari ücrete yüzde 35 zam yapılırsa 11 bin 475 lira seviyesine geliyor. Yani 540 dolar civarı. Yüzde 40 olarak düşünürsek 11 bin 908 lira yani 560 dolar olur.

Maaş zamlarının oranı çok önemli. Burada önemli olan yıl sonu enflasyon hedefinin tutturulması çok daha önemli. Sayın Bakan Mehmet Şimşek yıl sonu enflasyonu tutturursa bu verilen zamların anlamı olacak. Aksi halde enflasyonda erimiş olur.

Ben kanuni oranların çok üzerinde bir zammı öngörmüyorum. Sayın Şimşek hep kamu tarafında daha fazla duran bir tavır sergilemiştir, bundan sonra da böyle olacaktır. Piyasaların ona güven duymasının en büyük sebebi buydu. Yüzde 30 gibi bir zam olur diye düşünüyorum."

Kaynak: Haber Global TV

Asgari ücret memur maaşı Temmuz zammı Emekli maaşı memur emeklisi