Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş: Bakan Mehmet Şimşek'in ilk hamlesi...

İslam Memiş Mehmet Şimşek Ekonomi haberleri abd doları Borsa

Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanı olmasının ardından piyasalar canlandı. Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, Haber Global yayınında Şimşek ne yaparsa bu rüzgârın devam edeceğini anlattı. Yapılmaması gerekeni de söyledi. İşte Mehmet Şimşek rüzgarının altın, dolar ve borsaya etkisi...

İşte İslam Memiş'in Haber Global canlı yayında yaptığı o açıklamalar:

"Piyasaya olan güven gitmiş oldu. Mehmet Şimşek önemli bir isim. Kamuoyunun beklentisi karşılandığı için piyasalarda artış gözlemliyoruz. Yabancı yatırımcıların gelmesi bizim için önemli. Seçimlerden önce bu oran yüzde 27'ydi. Tekrar artması lazım. Güven tazelenebilir beklentisi arttığı için Şimşek'in gelmesi önemli.

PİYASALAR FAİZ ARTIRIMI MI BEKLİYOR?

Mehmet Şimşek'ten piyasa ne bekliyor? Maliye ve para politikasında mutlaka bir U dönüşü yapılması gerekiyor. Faiz konusunda çok ısrarcı olmamak lazım. Şartlar gerektiriyorsa faizleri artırmak, ya da indirmek zorundasınız. Piyasalarda faiz artırımı beklentisi oluştu. Eğer bir süreç yaşanmaza piyasalar yeniden şaşırır, enflasyon yukarı yönlü devam eder. Piyasa koşullarından şaşmadıktan sonra faiz noktasında ülkemizin çokta kaybedeceği bir şey yok. Ama güveni kaybederseniz işiniz daha çok zorlaşır.

Şu anda bakanlar ve kurumlar arasında koordinasyon çok önemli olacaktır. Merkez Bankası başkanı ve ekibinin değişmesi önemli olacaktır. Ticaret Bakanı da aktif bir rol almalı. Hatta Dışişleri Bakanlığı'na da görev düşüyor. Çalışma Bakanlığı da önemli. Koordinasyon çok sağlam şekilde yapılmalı.

"ÖNCE KOORDİNASYON SAĞLANMALI"

Bir yol haritası belirlemek lazım. Sayın bakanın ilk önce koordinasyonu sağlaması ve bunun bozulmaması lazım.

Enflasyon öncelik olmalı. Merkez Bankası'ndan başlayarak kurumlarda değişim olacaktır. Üçlü kur, üçlü faiz politikası insanları ürküttü. Şimşek'in kendi çalışabileceği ekiple çalışması gerekli olacaktır.

Bunlar olursa ne olur? Piyasalar iyimser bir tablo çizer. Her şey oturunca dövize ve altına olan talep azalır. Güven geldikten sonra diğer işler halledilir.

Mehmet Şimşek etkisiyle borsa tarafında artış var. Yıl içinde yukarıya doğru bu seviyelerin devam etmesi olur. Yabancı yatırımcının kalıcı sermayesini Türkiye'de bırakması önemli olacaktır. Orta ve uzun vadede yeni bir kur atağının gelmesi muhtemel. 24-25 bandı dolarda sürpriz olmamalı. Kurumsal ve kalıcı politikalarla vatandaş kendine yeni bir yön belirleyecektir. Ancak her gün yeni bir karar alırsanız, vatandaşı korkutan karar alırsanız sorunlar devam eder."

Kaynak: Haber Global TV

İslam Memiş Mehmet Şimşek islam memiş yorumları İslam Memiş borsa islam memiş dolar gram altın faiz artırımı ekonomi haberleri