Almanya'da Türklerin beklediği yasa devrede

HABER MERKEZİ
Almanya Türkiye Pasaport Kimlik kartı

Almanya'da çifte vatandaşlığın önünü açan ve Alman vatandaşlığına geçişi kolaylaştıran yasa yürürlüğe girdi. Almanya vatandaşı Türkler yıllardır bu düzenlemeyi istiyordu. Yoğun başvuru bekleniyor.

Almanya'da beklenen yasa sonunda yürürlüğe girdi. Türklerin uzun süre mücadelesini verdiği "çifte vatandaşlık" önü açıldı.

Peki, bu ne anlama geliyor? Yeni yasa kapsamında, daha önce Alman vatandaşlığına geçmek için Türk vatandaşlığından çıkmak zorunda kalanlar yeniden Türk vatandaşlığını alabilecek. Ayrıca bundan böyle Alman vatandaşlığına geçenler aynı zamanda Türk vatandaşı olmaya devam edebilecek.

Yeni uygulamada vatandaşlığa kabul süreci de hızlanacak. Çünkü Almanya'da 8 yıl boyunca ikamet etmiş olma şartı 5 yıla düşürüldü. Uyum sürecinde üstün başarı gösterenler için ise bu süre 3 yıl olacak.

Bir yandan da, 30 Haziran 1974'e kadar Almanya'ya gelen işçiler için vatandaşlığa giriş sınavı ve diğer bazı koşullar geçerli olmayacak. 5 yıldan fazla süredir Almanya'da bulunan yabancı anne babaların yenidoğan çocukları da doğrudan Alman vatandaşlığına sahip olabilecek.

Federal Alman İstatistik Dairesi'nin Mayıs ayında açıkladığı verilere göre, 2023 yılında 210.100 kişi Almanya'da vatandaşlığa kabul edildi. 204.000'den fazla vatandaşlık başvurusu değerlendirme bekliyor.

İSRAİL' İ TANIMAYANA ALMAN PASAPORTU YOK

On binlerce kişi sırada beklerken Alman İçişleri Bakanından da dikkat çeken bir açıklama geldi.  "Değerlerimizi paylaşmayan hiç kimse Alman pasaportu alamaz" ifadelerini kullanarak "Bu kırmızı çizgimizdir" dedi. Bakanın bahsettiği değerler arasında İsrail'in var olma hakkını tanımak demek. Yani İsrail'in varlığını kabul etmeyen hiç kimseye Alman pasaportu verilmeyecek.