Otomobil fiyatları düşecek mi?

HABER MERKEZİ
Otomobil haberleri İkinci el otomobil haberleri Gündem haberleri

İkinci el piyasasının seyrini olumlu yönde etkileyen 6 ay 6.000 kilometre uygulamasının tarihi uzatıldı. 1 Ocak 2025'e kadar geçerli olacak. 7 Temmuz'da uygulanması beklenen ve sıfır araç piyasasını hareketlendiren genel güvenlik yönetmeliği uygulaması da ertelendi. Peki piyasaya etkisi ne?

6 ay 6 bin kilometre uygulaması, ikinci el araç satışını kısıtlayan ve piyasanın rayında durmasını sağlayan bir uygulama... Yani bir aracın alındıktan sonra 6 ayı ve 6 kilometresi dolmadan, satışa sunulması yasak.

Ticaret Bakanlığı, fahiş fiyatlamaları ortadan kaldırma bu yönetmeliği hayata geçirmişti. Haksız uygulamaların ortadan kalktığını gördük. Ticaret Bakanlığı'nın 16 Ağustos 2022'de hayata geçirdiği uygulamanın süresi 1 Temmuz'da bitiyordu. Tarih 1 Ocak 2025'e çekti.

Uzmanlara göre 6 ay 6 bin km uygulamasının uzatılması piyasaya tüketici açısından olumlu yansıyacak. Etkisi özellikle ikinci elde görülecek. Böylelikle ikinci el piyasasının olumsuz seyrini koruması hedefleniyor.

Sıfır araç piyasasını ilgilendiren önemli bir uygulama ise, genel güvenlik yönetmeliği... Bayiler bu standartı karşılamayan araçları elden çıkarmak için çeşit çeşit kampanya açıkladı. Bunların faydası tabii ki müşterinin cebine faydalı. Bunun için son tarih 7 Temmuz'du. Tarih ileri çekildi.

Bu otomobillerin satışı 31 Ağustos 2024'e kadar devam edecek. Bakanlıkların daha önce aldığı kararla bu yönetmeliğe uymayan araçların satışına dair belirli miktar kota verildi. Yani geçtiğimiz yılki satışın %10'u kadar markalar 7 Temmuz sonrası satış yapabilecek. Stoklar bitene kadar kampanyalar sürebilir. Yaz sonuna kadar. Ancak araç stoğu tükenince, kampanyaların da bitmesi bekleniyor.