Ali Koç için üç yıl önce dağıtılan broşür bugün bize ne söylüyor?

Fenerbahçe
Ali Koç için üç yıl önce dağıtılan broşür bugün bize ne söylüyor?

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç üç yıl önce başkan olmak için kolları sıvadı. Tarihi seçimin ardından göreve gelen Koç'un seçim çalışmaları için dağıtılan broşürde Fenerbahçelilere verilmiş 10 söz vardı... Gelin hep birlikte bu sözlerin ne kadarı yerine getirilmiş bakalım...

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç bir dönem daha camianın lideri olabilmek için kolları sıvadı. Aday olduğunu açıkladı. Seçilirken planı iki dönem görev yapmaktı. Plan işliyor. 

Peki ilk dönemi nasıl geçti? Seçilirken verdiği umudun ne kadarını karşıladı?

Bunu anlamak için çok kolay bir yönteme başvurdum. Gazeteci biraz arşivcidir. Seçimde Ali Koç için dağıtılan broşürü aldım, baktım. 10 maddelik umut listesini tek tek yorumlayalım. Özellikle sportif olarak lokomotif olarak görülen futbol ve biraz da basketbola bakacağım.?

Ali Koç için üç yıl önce dağıtılan broşür bugün bize ne söylüyor? - Resim : 1

İşte broşürde yazanlar ve 3 senelik karşılıkları:

1- “Tüm Türkiye’de sevilen, sayılan, itibar gören bir Fenerbahçe”

Başkan bu vaadini kulüpler bazında gerçekleştirdi. Kulüpler bazında çok da sevilmeyen Fenerbahçe en azından diğer camiaların sevgisini kazanmayı başardı. Ama tüm Türkiye denen noktada az kavga da edilmedi. TFF, MHK, ezeli rakipler, yayıncı kuruluş ve yer yer medyayla atışmaları da hafızalarımızda. Yine de bu alanı önceki dönemlerle karşılaştırıldığında adım atılmış bir bölüm olarak görüyorum. 

2- “Örnek gösterilen, istikrarlı bir Fenerbahçe”

Başkan Ali Koç bu vaadinin yanından bile geçemedi. Her sezon (en az) 2 teknik direktörle çalıştı. Her sezona yepyeni takımlarla, sil baştan kadrolarla girdi. Basketbolda istikrarı yakalamış Obradoviç dönemi de Ali Koç döneminde bitti. (Sebeplerini başka bir yazıda tartışırız.)

Yani bu maddede Başkan tam anlamıyla boş kağıt verdi diyebiliriz. 

3- “Ben diyen değil, biz diyen bir yönetim anlayışı ve ortak akılla yönetilen bir Fenerbahçe”

Bu konuda Başkan fena işler yapmadı. Her teknik adam, transfer seçimlerinde ortak karar vurgusu yaptı. Destek verenleri işlerine ortak etti. Kimseyi küstürmek, dışarıda bırakmak istemedi. Dünyadaki yöneticilik trendini bu anlamda yakaladı. 

4- “Tribünde coşkunun, heyecanın birlik ve beraberliğin hakim olduğu bir Fenerbahçe”

Fenerbahçelilerin heyecanlanabilmesi için sportif başarı gerekir. Ali Koç’un takımları buna son senenin son 2-3 haftası haricinde o noktaya yaklaşamadı bile. Bu madde direkt olarak başarıya endeksli bir madde. 

5- “Şampiyonluk ve kupa sayılarında rakiplerinden fersah fersah önde olan Eski Fenerbahçe”

Kupasız geçen 3 senenin sonunda ilk Avrupa biletini aldı Ali Koç’un futbol takımı. Bu 3 senede 2 ezeli rakibinin birer şampiyonluğunu gördü. Bu maddenin gerçekleşebilmesi için tek çare 1959 öncesi şampiyonlukların tescil edilmesi. 

6- “Kaynaklarını ve potansiyelini doğru kullanan bir Fenerbahçe”

Ali Koç’un en başarılı olduğu başlık. Finansal anlamda iyi işler yapıldı.

Geldiğimiz noktada kaynaklar kıt. Bu Ali Koç’un suçu değil. Ülke futbolunun marka değeri, ülkemizde ve dünyada yaşanan ekonomik durgunluk, üstüne bir de pandemi derken ekonomik kaynaklarla ilgili detayımız az. Ama finansal anlamda çok iyi hamleler yapıldı. Başkan kendi cebinden kulübe aransa bulunamayacak seviyede büyük meblalar soktu ya da bağışladı. Burası kesinlikle artı.  

Entelektüel sermaye yani camianın aklı ne kadar kullanıldı dersek orada Ali Koç’un (özellikle ilk 1,5 yılında) çok dar bir çevrede patinaj çektiğini düşünüyorum. İlk dönemi cadı avıyla geçse de, kendi medyasını yaratmaya, öncekileri dışlayan bir yapıya bürünse de, son birkaç ayda bu konuda çalışmalar yapması gerçekten umut verici. Camianın lideri olacaksa gerçekten daha geniş bir kitleyi arkasına almak zorunda. Kongrede oy aldığı kitleden bahsetmiyorum. Eskiden yönetimde bulunmuş eski dostları, camiaya sponsorluk vs gibi hizmetleri olmuş iş insanları daha etkin kullanılabilir. Başkan’ın bu konuya eğildiğini duyduğum için bu maddede kanaat kullanıyorum ve yönetim karnesine geçer not veriyorum. 

Ali Koç için üç yıl önce dağıtılan broşür bugün bize ne söylüyor? - Resim : 3

7- “Öğrencilere, dar gelirlilere kapılarını açan bir Fenerbahçe”

Pandemi öncesinde öğrencilere kampanyalar yapıldı. Koronavirüs sürecinde üyelere yapılan destek hareketi güzeldi. Bu madde başarılı geçildi. 

8- “Yönetimi, idarecileri, sporcuları liyakat ilkesine göre seçilen Fenerbahçe”

Ali Koç’un en başarısız olduğu madde bana göre. Sosyal medya etkisiyle teknik direktör tercihleri, takımın eski futbolcusu diye eğitimini tamamlamamış tecrübesiz antrenörler (hepsini kastetmiyorum), sadece Fenerbahçeli olduğu için transfer edilen futbolcular, futbolu hiç bilmeyen sektörlerden transfer edilen personeller... Say say bitiremiyorum. Bana göre Ali Koç’un en başarısız maddesi bu oldu ve diğer başarısız maddelerin nedeni de buydu. Kongrede broşüre baktığımda en umutlu olduğum maddeydi üstelik. Bu konuda derin bir hayal kırıklığı yaşadığımı söyleyebilirim. 

9- “Fenerbahçeli yeni nesiller”

Bunun için de sportif başarı ya da çok etkin bir pazarlama faaliyeti gerekir. Sportif başarı olmayınca bu maddeyi değerlendirmek pek de sağlıklı olmaz. 

10- “Türk sporunun her alanda -yeniden- lokomotifi olabilecek bir Fenerbahçe”

Fenerbahçe bir futbol kulübü değil, bir spor kulübü. Birçok branşta önemli başarılar kazanan dünyanın en önemli spor kulüplerinden biri. Büyük ölçüde bu üç senede Başkan bu yapıyı korudu, başarıyı sürdürdü. Hanesine artı yazmamız gereken bir madde. 

Uzun lafın kısası Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç bu 10 maddenin bazısının hakkını verdi, bazı maddelerde başarısız oldu. Kimse Fenerbahçe yöneticisi olarak doğmuyor. Ali Koç olsanız bile bu böyle. Tecrübelendiğini, spor yöneticiliğindeki hatalarından ders almaya başladığını görüyor ve düşünüyorum. Dünyadaki yöneticilik trendlerini takip ediyor, ülke içinde ve dışında çevresi çok geniş, ekonomik imkanlar denilince daha güçlüsünü bulmak zor, potansiyeli bence hala çok yüksek, Avrupa kulüpleriyle (bence çok az kullandı) ilişkileri çok iyi... Kimse tek başına şampiyon olamaz, Messi bile olamıyor. Yöneticilikte de böyle. İyi, uyumlu, güçlü ve tecrübeli ekip şart. Tanışma dönemi bitti, şimdi Başkan Ali Koç’un kendisini göstermesini beklediğimiz dönem geldi. 

Tecrübesiz dönem büyük sıkıntılarla, kupasız geçildi. Lokomotif branş futbolda 3 sene başarısızdı. Ali Koç’un potansiyeli, bilgisi, ekonomik gücü çok yüksek, kabul. Ancak burası da Fenerbahçe. Üstelik Başkan artık ikinci döneminin hemen ilk yılında bunu göstermek zorunda. 

Kaynak: Web Özel

Fenerbahçe'nin kaç şampiyonluğu var?