Ajanların yeni evi. Casuslar Barcelona'yı mesken tuttu

Dünya haberleri Teknoloji Haberleri Avrupa Güney Kıbrıs Rum Yönetimi İsrail
Ajanların yeni evi. Casuslar Barcelona'yı mesken tuttu

Avrupa ve İsrailli casus yazılım firmaları Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde ifşa olunca yeni merkez olarak İspanya'nın Barcelona kentine yerleşmeye başladılar. İstihbarat kaynaklarına göre kentte ayrıca hassas teknolojiler de üretiliyor. Firmalardan bazıları ise ABD'nin kara listesindeler.

Küresel istihbarat haberlerine yer veren Fransa merkezli Intelligence Online'da yayınlanan “Barcelona Avrupa'nın yeni siber saldırı merkezi haline geliyor” başlıklı haberde Avrupa ve İsrail'in önde gelen casus yazılım firmalarının merkezlerini Barcelona'ya taşımaya başladığı bilgisi paylaşıldı.

Ajanların yeni evi. Casuslar Barcelona'yı mesken tuttu - Resim : 1
Barcelona kenti siber casusluk firmalarının Avrupa'daki yeni merkez üssüne dönüşüyor.

RUM YÖNETİMİ'NDE İFŞA OLUNCA BARCELONA'YI ÜS EDİNDİLER

İspanya'nın batısında kalan ve Avrupa'nın teknoloji üretim merkezlerinden birisi kabul edilen Barcelona kenti siber casusluk firmalarının Avrupa'daki yeni merkez üssüne dönüşüyor. Bunun gerekçesi ise Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) uzun yıllardır bu türden firmaların Avrupa Birliği'ne ana giriş kapısı olarak kullanılması ve Avrupa'da skandallara sebep olan çok sayıda casus yazılım programının GKRY'den satılmış olması.

İSPANYA'DA HASSAS TEKNOLOJİLER DE GELİŞTİRİYORLAR

Elde edilen bilgilere göre Avrupa'da başta hükümetlerin, emniyet güçlerinin ve istihbarat servislerinin kullandıkları casus yazılım programlarının büyük bölümü İsrailli firmalara ait. Daha önce GKRY'de bulunan ancak ifşa olan çok sayıda İsrailli firmanın hali hazırda Avrupa merkezlerini Barcelona'ya taşıdığı ifade edilirken bu trendi takip eden son şirket ise 'Palm Beach Networks' (eski adıyla Defense Prime) oldu. İsrailli firmaların kentte Avrupa ülkeleri resmi makamlarına satmak üzere yalnızca casus yazılım üretmedikleri aynı zamanda “hassas teknolojiler” geliştirdikleri bilgisi de paylaşıldı.

ABD'NİN KARA LİSTESİNDELER

ABD Ticaret Bakanlığı'na bağlı Endüstri ve Güvenlik Bürosu'nun İsrailli istihbarat firmaları NSO Group ve Candiru'yu kara listeye almalarının ardından GKRY'den çıkma kararı alan casus yazılım şirketlerine bir darbe de İsrail hükümetinden geldi. Edinilen bilgilere göre İsrailli makamlar siber casusluk programları ve yazılımlarının ihracatı konusundaki politikalarını katılaştırdılar.

Ajanların yeni evi. Casuslar Barcelona'yı mesken tuttu - Resim : 2
Avrupa'daki casus yazılım skandallarının odağında olan NSO Group firmasının da kente merkez kurduğu iddia ediliyor.

YUNANİSTAN'DAKİ SKANDAL İSTİFALAR GETİRMİŞTİ

İsrailli firmaların dış satış ofis merkezlerini Barcelona'ya taşımasındaki en büyük gerekçe ise Avrupa Parlamentosu tarafından soruşturulan NSO Group'a ait bir yazılım programının Yunanistan'da yarattığı skandal. Yunanistan hükümetinin bu programı kullanarak ülkedeki muhalif gazetecileri, sivil toplum kuruluşlarını ve muhalefet partilerinin milletvekillerini dinlediğinin ortaya çıkmasının ardından başta ülkenin İstihbarat Teşkilatı EYP'nin Başkanı Panagiotis Kontoleon olmak üzere çok sayıda üst düzey devlet görevlisi istifa etmişti.

İSRAİL'DE DE KRİZ YARATTI

Söz konusu yazılım programının geçtiğimiz yıl da İsrail polisi tarafından yargı kararı olmadan kullanıldığı ortaya çıkmıştı. İsrail emniyet güçlerinin ülkede Başbakan Binyamin Netanyahu'nun oğlu, eski bakanlar, danışmanlar, iş dünyasından isimler, kamu görevlileri ve gazetecileri gizlice dinlediğinin ortaya çıkmasıyla ülkede başsavcılık tarafından soruşturma başlatılmıştı. Olayla ilgili soruşturma halen devam ediyor. Yazılımın İsrail eski Başbakanı Naftali Bennett döneminde kullanıldığı ortaya çıkarken Bennett ise “organize ve ağır suçlarla mücadele için kullanılması gerektiği” yönünde bir açıklama yaparak casus yazılımın kullanımını savunmuştu.

KATALANLAR MADRİD'E KARŞI KENDİLERİNİ KORUYORLAR

İstihbarat kaynaklarından edinilen bilgilere göre Barcelona kentinin hali hazırda dünyanın sayılı yüksek teknoloji merkezlerinden birisi olması, Avrupa'nın en büyük ticaret bölgelerinden birisi durumunda bulunması kentin siber casusluk merkezine dönüşmesinin diğer sebepleri arasında. İstihbarat kaynakları ise Madrid'deki merkezi hükümetin daha önce Barcelona kentinin de içinde olduğu İspanya'nın Katalunya bölgesindeki politikacıları İsrail üretimi casus yazılımlarla dinlendiğini şimdi ise Katalanların kendilerini korumak için bu şirketlere kapılarını açtığını iddia etmekteler.

AVRUPALI SİBER CASUSLUK FİRMALARI DA KENTE AKIYOR

Barcelona yalnızca İsrailli firmalar için değil Avrupalı casus yazılım şirketleri için de yeni bir merkez haline geliyor. Kente son olarak Avrupa'nın önde gelen istihbarat yazılım firmaları Variston Information Technology ve Fataflow Security'nin birkaç ofis açtığı belirtiliyor. Variston Information Technology'nin Barcelona'da ürettiği casus yazılım programlarını hali hazırda Birleşik Arap Emirlikleri'ne sattığı da ifade edilmekte.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel

casus yazılım Barcelona istihbarat