Ahmet Özal: Babamın bedeninden 4 tane zehir çıktı, "Zehir var ama zehirlenme yok" dediler

Gündem haberleri Buket Aydın
Ahmet Özal: Babamın bedeninden 4 tane zehir çıktı, "Zehir var ama zehirlenme yok" dediler

Haber Global ekranlarında yayınlanan Buket Aydın ile Yüz Yüze programının bu haftaki konuğu, Tek Parti lideri Ahmet Özal oldu. Babası Turgut Özal'ın ölümüne ilişkin konuşan Ahmet Özal, "Babamın bedeninden 4 tane zehir çıktı, 'Zehir var ama zehirlenme yok' dediler" ifadelerini kullandı.

Haber Global ekranlarında canlı olarak yayınlanan Buket Aydın ile Yüz Yüze programının bu haftaki konuğu, siyasetçi Ahmet Özal oldu. Özal, Türkiye'nin dününden bugününe, siyasetten ekonomiye pek çok konu başlığı altında açıklamalarda bulundu. 

SİYASETE NEDEN GERİ DÖNDÜ?

- Son zamanlarda seyahatlerim oldu ve gittiğim yerlerde insanlardan çok büyük talep vardı. Rahmetli Özal döneminde yaşadıkları rahatı anlatıyorlardı. Açıkçası bu konuda baskı da geldi. Bir şeyler yapmak zorundayım çünkü gidişatı iyi görmüyorum. İnsanlara soruyorlar Alevi misin, Kürt müsün, Türk müsün diye, "açım" diyor. Türkiye'nin sorunu ekonomi. Türkiye çok iyiye gitmiyor. Tencere kaynamazsa hükümetler kalamaz diyor rahmetli Demirel. Benzin 30 lirayı geçmiş. Bu aşağı inmez. Enflasyon yüksek. Yapılması gereken tek şey var, bundan sonra Türkiye'de "insana" yatırım yapmak lazım. Yollara köprülere yeterince yatırım yapıldı. Ben olsam ne yaparım, ben TOKİ dahil olmak üzere tüm yatırımları durdurur, önce insanlara veririm. Mazottan ÖTV ve KDV'yi kaldırırım. Tarıma ve insana, özellikle gençlere yatırım yapılmalı. 

- Bugün ABD'de son 40 yılın en büyük enflasyonu var diyoruz 8.6, bizde enflasyon nerdeyse ayda 8.6... Türkiye'nin toplam vergilerinin yüzde 80'i 4 ilden geliyor. Vergi oranlarını düşürüp belki 65 ilden vergiyi sıfırlamak lazım 15 yıl boyunca.

TEK PARTİ NASIL FİNANSE EDİLİYOR?

- Tüm teşkilatlarımız maddi imkanlarını kendi yaratıyor. Seçim döneminde bağışlarla yaşayan bir parti olacağız. 

ÇİLLER'İN SİYASETİNE NASIL BAKIYOR?

- Tansu Hanım Türkiye'de başbakanlık yapmış birisi. Çiller döneminde ekonomik krizler yaşadık. Tansu Hanım'ın kararıdır bir şey diyemem. 

- Ben sayın cumhurbaşkanını belediye seçimlerinden önce tanırım. 94'ten beri tanırım ama son yıllarda hiç temasım olmadı. 

Ahmet Özal: Babamın bedeninden 4 tane zehir çıktı, "Zehir var ama zehirlenme yok" dediler - Resim : 1

MERKEZ SAĞ

- Türkiye'de merkez sağın yüzde 65-70 civarında oyu vardır. Merkez sağda lider partiyi sırtında taşır. CHP, MHP, HDP gibi partilerde, parti, liderini sırtında taşır. Mesela rahmetli Özal vefat etti, Ana Vatan Partisi bitti. Bugün AK Parti de Erdoğan olduğu sürece yüksek oy alacaktır. 

YAVAŞ, İMAMOĞLU VE KILIÇDAROĞLU

- Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu belediye başkanlığında iyi olabilir ama ekonomi ve dış politikalarla ilgili neler yapabileceklerini öğrenmek isterim. Tarihi çok iyi bilmeniz, geleceği iyi okumanız lazım. Bu yetenekler var mı? Bilmiyoruz, sormadık ki. Erdoğan da başbakan olduğunda dünyayı bu kadar iyi tanımıyordu. Mansur Yavaş'ın da kişiliği ve şahsiyeti sempatik geldi bana. 

- Biz şu anda hiç kimseyle ittifak yapmayı düşünmüyoruz. Partimiz bir aday çıkarmazsa benim cumhurbaşkanı adayı olmam doğaldır.

- 6'lı masaya oturmayı düşünmüyoruz.

- Sayın Kılıçdaroğlu çok iyi bir teknik direktör. 5 büyük ili AK Parti'nin elinden almayı başardı. Kemal Bey devlette uzun yıllar çalışmış ve devleti iyi tanıyan birisi. Aday olacağı konuşuluyor. Anketlere bakıldığında Kılıçdaroğlu öbürlerine göre bir nebze daha düşük çıkıyor. Bu aralar ziyaretler yapıp oy oranını yükseltmeye çalıştığını düşünüyorum. "Ben illa aday olacağım" dediğini de düşünmüyorum. Hiç acele edeceğini sanmıyorum. Anketlerdeki son durumları değerlendireceklerdir. Gezilerini devam ettirmesi lazım, edecektir de. Kemal Bey'in Alevi olduğuna yönelik tartışmalar çok ayıp. Bu tip konuşmaların olması fayda getirmez, zarar verir. 

- Mansur Yavaş'ın Ülkücü kökenli olması sebebiyle doğu ve güneydoğuda çok oy alabileceğini düşünmüyorum. Kürt oylarını almayanlar kazanamazlar. AK Parti'yi de ayakta tutan muhafazakar Kürt oylarıdır. Mansur Yavaş'ın orada bir dezavantajı olduğunu düşünüyorum. HDP oyları gelir gelmez bilemem ama ben gelebileceğini çok sanmıyorum. Daha ziyade Yavaş'ın oralarda sıkıntısı olur. Adaylıkta iddialı olduğunu da düşünmüyorum Mansur Yavaş'ın. İmamoğlu biraz daha bu konuda iştahlı ve daha çok çalıştığını tahmin ediyorum. İBB Başkanı olarak gitmediği yer kalmadı. İmamoğlu, Erdoğan karşısında yüzde 50-50 kafa kafaya gider. Ben o kadar kolay olduğunu sanmıyorum. Kimin kazanacağı çok da belli olmaz. 

 6'LI MASANIN ADAYI

- Öncelikle karar veremediler, o cepte dursun. Sayın Kılıçdaoğlu aday ise o zaten yıllardır siyasetin içinde. Ama yeni birini aday olarak getireceklerse onun yıpranmasından korkulabilir. Bir sürpriz olabilir, yeni biri aday gösterilebilir. Ama Ekmeleddin İhsanoğlu hadisesi de yapmazlar bir daha. 

TURGUT ÖZAL

- Turgut Özal yaşasaydı, ittifak adaylığı olacağını düşünmüyorum. Babam "Türkiye için yapacaklarımı kendim yapabilirim" dedi ve yıllar önce ikinci adamlığı kabul etmedi. Hiçbir partiyle ittifaka girmezdi. 

- Lider çocuklarının şu avantajı var, çocukluğumuzdan beri kulağımızda hep siyaset, ekonomi, dış politika... Ben rahmetlinin başbakanlığı ve cumhurbaşkanlığı döneminde yanında oldum. Biz bunları yaşadık, o makamları gördük. Bu size bir eğitim veriyor, üniversitelerde bu eğitimi göremezsiniz. Ben sokakta dolaşıyorum Anadolu'yu geziyorum, insanlar "Sen babanın yarısı olsan yeter" diyor. Bu baskıdır aslında... İnsanlar elbette karşılaştıracak, babanın yaptıklarını senden bekleyecek. Bu bir ağırlık. Onun yaptıkları yapıldı bitti, senin yeni bir şeyler yapman gerekiyor. Biz de onları oluşturuyoruz. Büyük insanların çocuğu olmak kolay değil. 

MERAL AKŞENER

- Şu belli, MHP ve AK Parti anketlere göre ciddi bir oy kaybına uğruyor, o oyların bir kısmı Meral Hanım'a gidebilir. DEVA ve Gelecek Partisi liderleri, Erdoğan sayesinde bakan ve başbakan olmuşlar. Seçmen onlara kızgın, tepki görüyorlar. Onların oyları artmıyor ama Meral Hanım sağda olduğu için artabilir. Seçime daha 1 sene var, her şey değişebilir.

ERKEN SEÇİM

- Erken seçimi beklemiyorum, şu ekonomik durumda erken seçim mümkün değil. Enflasyon ve kur daha da kötüye gideceği için seçim yapmaları mümkün değil. Cari açık çok büyük. Bu ekonomik makro göstergelerde seçim yapacaklarına inanmıyorum. Erdoğan şubatta-martta enflasyon düşecek dedi. Düşmez, aslında yazın düşer. Evdeki hesabın çarşıya uyacağını düşünmüyorum.

GÖÇMEN POLİTİKASI

- Suriyeli sığınmacılar hastaneye gidiyor para ödemiyor, dükkan açıyor vergi ödemiyor, Türk vatandaşı ödüyor. Avrupa'ya kapı açsak gitmezler çünkü orada böyle imkan bulamazlar. Doğurganlıkları çok fazla. Günün birinde Suriyelilerin nüfusu Hatay'da artarsa ve dış dünya bizi referanduma zorlarsa Hatay Suriye'ye gider, bu görülmüyor mu? Mutlaka geri gönderilmeleri lazım, net. Bunda hiç taviz vermemek lazım. Ümit Özdağ haklı, bu yapının bozulmaması lazım. Sokakta tepki çok büyük. Bu işlerin sonu çok kötüye gider. Esad'la oturup konuşmamız lazım. Biz neden Esad'la baştan oturup konuşmadık? Büyük hata yapıldı, baştan anlaşılması lazımdı. Onların kendi iç yapıları ve siyasetleri bizi ilgilendirmez. İnsanlara güvence verilse zaten yüzde 60'ı kendisi gider. Türkiye'de doğan Suriyeli çocuk sayısı 700 bini geçti. Diyorlar ki bize Arapça okul verin. Bunlarla baş edilmez, bir şekilde gönderilmeleri lazım.

TURGUT ÖZAL ÖLDÜRÜLDÜ MÜ?

- Şunu biliyorum, Abdullah Gül döneminde bir devlet denetleme kurulu raporu hazırlandı, şüpheli ölüm dosyası hazırlandı ve mahkeme kararıyla mezarı açıldı babamın. Kemik ilikleri ve beyni dahi çıktı mezarından. Çürümemişti ve zehirler bulundu. Sonra "Zehir var ama zehirlenme yok" diye enteresan bir rapor çıktı. Raporu çalışan kişilerin ölümle tehdit edildiği söylendi. 4 tane zehir çıktı. "Zehir var zehirlenme yok" cümlesini kimse izah edemedi bana. Bize de o yıllarda "Bu işi kurcalamayın" diye telefonlar geldi. Bundan sonrası mahşere kaldı. O yılın ayrı bir incelenmesi gerektiğini düşünüyorum. O sene enteresan bir sene, yaşananlar darbe sanki. Rahmetli Uğur Mumcu zaman zaman babama raporlar verirdi. Babam ve o dönem öldürülen o ekip Kürt meselesi üzerine çalışıyordu, hepsi arka arkaya gitti. Yurt dışı bağlantısı olduğunu düşünüyorum bu olayların. Özellikle Avrupa. Uğur Mumcu iyi bir gazeteciydi. Terör gibi konularda araştırma ve izlenimlerini paylaşıyordu babamla. Babam yaşasaydı belki Türkiye Avrupa Birliği'ne girmiş olurdu. Her şey yasaktı Türkiye'de, babamın döneminde açılmaya başladı. O dönemle bu dönem siyaseti çok farklı. Babamın aleyhine skeçler yapıldı, babam "Gidelim de Zeki Alasya ve Metin Akpınar'ı tebrik edelim" dedi mesela ve bunlara çok gülerdi. Tolerans olmadan siyaset yapamazsınız.

- Babam cumhurbaşkanı olduğu için biraz pişman oldu. Çünkü kendi partisi bile onu yalnız bıraktı. Vefat etmeseydi istifa edecekti. 

- Devlet millet için vardır, millet devlet için yoktur. Toplumu birleştirmek lazım. Siyasiler kutuplaştırdı toplumu. Sayın Kılıçdaroğlu birazcık bunları toplamaya çalışıyor, helalleşme çağrıları yapıyor. Bu sefer sağ-sol diye değil yaşam tarzıyla bizi bölüyorlar. Ben insanımızın sağ duyu sahibi olduğunu düşünüyorum, doğru kararı verecektir. 

Z KUŞAĞINDAN OY BEKLİYOR MU?

 - Gençlerle ilgili şunu söyleyeyim, üniversitelere polis vs giriyor bunlar doğru değil. KYK borçlarının hepsini kaldıracaksınız. Yeteri kadar bina yol köprü yaptık, gençlere yatırım yapmamız lazım. Yanlış ellere düşmemeli gençler. Gençlerimizin yurtdışına kaçmasını engellememiz lazım. Artık taşa değil insana yatırım yapmamız lazım. 

 - İş insanı kimliğiyle siyaset yapanlar mecburen sıkıntılar yaşarlar. Medyanın biraz daha serbest olması lazım. Maalesef Türkiye'de herkes taraf olmuş. Eskiden böyle değildi. Bence eskiden gazeteciler tarafsızdı. 

- Annem iyi, sağlığı yerinde. "Bir aileye bir şehit yeter, siyasete girme ama girecekmiş gibi de kendini hazır tut" demişti annem. Babam yaşasaydı isterdi siyasete girmemi. Babamın döneminde babama zarar vermemek için siyasete girmedim. Babamın vefatından önce "Artık zamanı geldi" diye vasiyeti vardı bana.

-Devletle iç içe olmuş ve devlete saygısı olan insanlarla çalışmayı tercih ediyoruz. Ülkemizin en büyük sorunu enflasyonu çözmemiz ve TL'nin değerini korumamız lazım. Bakan Nebati şapkadan tavşan çıkarmaya çalışıyor. Ekonomide sihirli değnek, şapkadan tavşan yok. Kur korumalı mevduatın sürdürülebilir olması mümkün değil. Zaten bütçe patlamış. Bütçe yapılırken hata yapıldı. Devamlı arka kapıdan dolar satıyoruz. Kimseye kötü haber vermek istemiyorum ama ekonomi politikası böyle olursa dolar daha da yükselir. Enflasyonu tutmazsanız doları tutamazsınız. Türkiye fakirleşiyor. Ekonomide bilimsel çalışmazsak başarılı olamayız. 

- Bazı ölçümlere göre 13 buçuk, bazılarına göre daha da yüksek oyumuz var. İletişim hızlandı, bu bizim lehimize. 

 

 

Kaynak: Haber Global TV

buket aydın ile yüz yüze Ahmet Özal Turgut Özal Tek Parti Uğur Mumcu Tansu Çiller Mansur Yavaş Ekrem İmamoğlu Kemal Kılıçdaroğlu Erdoğan enflasyon ekonomi dolar