Afgan göçmenler: Sabahın ilk ışıkları ile işçi pazarında beklemek...

Afgan göçmenler: Sabahın ilk ışıkları ile işçi pazarında beklemek...

Türkiye'ye gelen Afgan sığınmacılar sabahın ilk ışıkları ile birlikte günlük işlerde çalışmak için işçi pazarlarına geliyor. Önceki zamanlara göre pazardaki insan sayısı azalmış, bazıları pazarlarda beklemeye korktuğunu söylüyor. Görüştüğümüz Afganlar yeni göç dalgası için 'Onlar da gelsin' diyor.

Haber ve fotoğraf: Gökhan Kam

Afganistan'dan ABD askerlerinin çekilmesiyle birlikte etkinliği artan Taliban terör örgütünden kaçan binlerce insan yeni göç hareketine neden oldu.

Afganistan'dan yola çıkan göçmenler, İran üzerinden kilometrelerce yol yürüyerek Türkiye'ye Van üzerinden giriş yapıyor.

 

Afgan göçmenler: Sabahın ilk ışıkları ile işçi pazarında beklemek... - Resim : 1

Türkiye’ye giriş yapan Afgan göçmenler sınır illerinde büyükşehirlere gidebilmek için bekleyişleri devam ediyor.

Haberglobal.com.tr olarak, ekonomik nedenler ve savaş nedeniyle daha önce Türkiye’ye gelen Afgan göçmenlerin yoğun olduğun olarak bulunduğu işçi pazarlarını ziyaret ettik.

Pazarlardaki Afgan sığınmacılar ile konuştuk. Pek çoğu ismini vermek istemezken ailelerine para göndermek için gece gündüz çalıştıklarını söylüyorlar.

Sabahın erken saatlerinde, Aksaray, Üsküdar ve Kağıthane’de çoğunluğunu Afgan göçmenlerin oluşturduğu amele pazarında yerlerini alan göçmenler, hamallık, inşaat gibi birçok günlük veya haftalık işlerde yevmiyesi 100 ile 180 TL arasında bir ücretle çalışabilmek için bekliyorlar.

"AMERİKA HEM TALİBANA HEM DEVLETE DESTEK VERİYOR"

Üsküdar Küçüksu’da bulunan amele pazarında normal koşullarda büyük kalabalıklar olurdu. Bu ziyaretimizde pazardaki insan sayısının artan göçmen nüfusa rağmen azaldığına şahit olduk. Kendilerini günlük işlere götürecek araçları bekleyen göçmenlerin gözü yollarda.

Onlar iş beklerken konuştuğumuz bir Afgan göçmen, Türkiye’ye para kazanıp ailesine göndermek için 1 yıl önce kaçak olarak Van üzerinden geldiğini belirtiyor.

Köyünün Taliban tarafından ele geçirildiğini söyleyen Muhammed, “Afganistan’da savaş var. Amerika hem Taliban’a hem de devlete destek veriyor. O yüzden bu savaş bitmiyor. Kardeş kardeşi öldürüyor diyor” diyor.

Afgan göçmenler: Sabahın ilk ışıkları ile işçi pazarında beklemek... - Resim : 2

Üsküdar Küçüksu'da iş bekleyen Afgan göçmenler... 

‘YENİ GÖÇLER BİZİM İÇİN SORUN DEĞİL’

“Kimliğimiz, hiçbir şeyimiz yok. Kaçak yaşıyoruz“ diyen Malik Ahmet, "Savaş olduğu için Afganistan’da hiçbir şey yok. Arkadaşlarımız da bu savaştan kaçtı buraya geliyor şimdi. Çalışmak için pazara geleceklerdir. Yapacak bir şey yok kısmetimizde ne varsa onu kazanıp yeriz. Onların gelmesi bizim için sorun değil” ifadelerini kullandı. Görüştüğümüz Afgan göçmenlerin Özbekistan sınırına yakın bölgelerinden gelenlerinin Türkçeleri anlaşılabilecek düzeyde.

Bu sırada yol kenarına yanaşan aracın başına göçmenler hemen toplanıyor. Sıkı bir pazarlığın ardından inşaat işi için seçilen dört göçmen araca binerek pazardan uzaklaşıyor.

"MECBURİYETTEN ÇIKTILAR YOLA"

Üsküdar’dan sonraki durağımız Kağıthane Hürriyet Mahallesi Taşocağı Caddesi üzerinde bulunan işçi pazarı. Burada da eskiye oranla daha az göçmenin beklediğini gördük. 

Yanlarına doğru gittiğimizde hemen işçi lazım olup olmadığını sordular. Pazarda göçmenler, Afgan ve Özbek olmak üzere ayrı ayrı gruplar halinde beklemekteydi.

Son günlerde yaşanan göç dalgasını sorduğumuz buradaki Afgan göçmenler ise, "Onlar da bizim gibi mecburiyetten çıkmışlar yola. Allah ne verdiyse bölüşürüz, herkes kısmetinde ne varsa onu alır" diyor. 

Afgan göçmenler: Sabahın ilk ışıkları ile işçi pazarında beklemek... - Resim : 3

Kağıthane Hürriyet Mahallesi'ndeki işçi pazarı

"KİM İSTER KAÇAK YAŞAMAYI"

Üniversite mezunu olan Canal Muhammed, Afganistan’da ablasıyla birlikte bir devlet kurumunda muhasebeci olarak çalıştığını söyleyerek başından geçenleri şöyle anlatıyor: "Türkiye'ye kaçak geldim. Taliban yaşadığımız bölgeyi ele geçirince bize burada çalışmayacaksınız yoksa cezasını çekersiniz diyerek tehdit ettiler."

Canlarını kurtarmak için işten çıkmak zorunda kaldıklarını anlatan Canal Muhammed, ablasının evden çıkmadığını, kendisinin ise kaçarak Türkiye'ye para kazanmaya geldiğini söylüyor.

Bir başka Afganistanlı göçmen Najip, Afganistan'dan kaçarak Türkiye'ye gelen yeni sığınmacılarla ilgili, "Ne yapsınlar savaş var. Mecburen kaçıyorlar. Yoksa kim ister ailesinden, memleketinden kaçıp buralarda kaçak yaşamayı" diyor.

"SORUN VAR MI?"

Kağıthane'nin ardından son durağımız Aksaray Namık Kemal Caddesi üzerindeki amele pazarı. Önceden burada günde 250-300 kişinin beklediğini söyleyen bir esnafın son günlerde çok az kişinin geldiğini söylemesi dikkatimizi çekti.

Burada da yol kenarına yanaşan arabaların içindekilere göçmenler ‘İşçi lazım mı?’ diye soruyor. Neden az kişi olduğunu sorduğumuz göçmenler bazı arkadaşlarının haberlerden dolayı korktuklarını, hatta kendilerine gelmeden önce, 'Bir sorun var mı?' diye soran arkadaşlarının olduğunu söylüyor. 

Afgan göçmenler: Sabahın ilk ışıkları ile işçi pazarında beklemek... - Resim : 4

Aksaray'da göçmenler iş bulmak için işçi pazarlarında beklerken...

Aksaray’da işçi pazarının kurulduğu Namık Kemal Caddesi esnaflarından Nuri Aydın, "Eskiden sabahları çok kalabalık oluyorlardı. Şimdi pek kalabalık değil. İstanbul'a gelen göçmenlerin yoğun olarak geldikleri bölge burası. Son gelenlerle birlikte buradaki göçmen nüfusu artar" diye konuştu. 

Her sabah erkenden burada iş bulabilmek için beklediğini söyleyen Afgan göçmen Selman Abdullah, “Sosyal medyadan bir sürü arkadaşımızın sınırı geçerek buraya gelmeye çalıştıklarını görüyoruz” derken, bir başka Afgan göçmen olan Ramin, “Hepsi ya savaştan kaçıyor ya da çalışıp ailelerine para göndermek için geliyor. Afganistan'da savaştan dolayı iş yok" diyor.

 

Kaynak: Web Özel

Afganistan nerede? afgan göçmen pazar üsküdar Aksaray kağıthane Van Afganistan