Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'tan 'yeni anayasa' açıklaması

Adalet Bakanlığı Yılmaz Tunç Yargıtay
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'tan 'yeni anayasa' açıklaması
Fotoğraf: AA

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Son tartışmaları da dikkate aldığımızda, yüksek mahkemelerde görüş ayrılıklarının da ortaya çıktığını düşündüğümüzde yeni anayasaya ihtiyacımız olduğu açık. Bu konuda herkes hemfikir" dedi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yeni anayasa çalışmalarına ilişkin konuştu.

Bakan Tunç, Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi’nin Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasının yeni anayasa ihtiyacını ortaya koyduğunu söyledi.

Bakan Tunç, “Son tartışmaları da dikkate aldığımızda, yüksek mahkemelerde görüş ayrılıklarının da ortaya çıktığını düşündüğümüzde yeni anayasaya ihtiyacımız olduğu açık. Bu konuda herkes hemfikir.” diye konuştu. Tunç, şunları ifade etti:

"Hangi düşünceden olursa olsun yeni bir anayasaya ihtiyacımız olduğunu herkes ifade ediyor. Türkiye Yüzyılı'nın inşası düşünüldüğünde TBMM'nin grubu bulanan partiler ve Meclis dışındaki partilerimiz, sivil toplum kuruluşları, barolar, üniversiteler ve geniş toplum kesimlerinin görüşleri alınarak parlamentoda uzlaşmayla yeni bir anayasayı yazmak mecburiyetimiz var. Bu bizim milletimize olan borcumuz." 

Bakan Tunç, dün yaptığı açıklamada, AYM ve Yardıtay arasındaki görüş farklılığının TBMM'de çözüleceğini belirtmişti. Tunç, şunları ifade etmişti: 

"Seçimden önce soruşturmasına başlanan terör suçu, dokunulmazlık kapsamında mı, değil mi? Tartışma konusu bu. Yargıtay kapsam dışı diyor. AYM ise şunu söylüyor: 'Anayasa’nın 14'üncü maddesine atıf yapılan bu suçlar belirli değil. Devletin güvenliğine ilişkin suçların tek tek sayılması gerekir'. Yargıtay da diyor ki 'Bu suçlar belirlidir, zaten kanunla düzenlenmiştir. Türk Ceza Kanunu'nun devletin güvenliğine ilişkin suçlar tek tek yazılmıştır ve bu kapsamda dokunulmazlık kapsamı dışındadır.’ 

Bireysel başvurularla ilgili Anayasa Mahkemesinin önüne gelen 130 bin dosya var. Bakacak olan Anayasa Mahkemesi üyesi sayısı, 15. Burada bir reform ihtiyacımız yok mu?

Siyasi partilerimizin ortadaki sorunu giderecek çalışmayı yapacaklarına inanıyorum. TBMM, bu anlamda önümüzdeki süreç içerisinde bu konuları elbette ki gündemine alacaktır. Ve tabii ki şunu da söylemek lazım; Türkiye'nin yeni bir Anayasa'ya ihtiyacı olduğunu herkes ifade ediyor. Ama önümüzdeki bu sıcak sorunu da ortadan kaldırabilecek, iki yüksek mahkememiz arasındaki görüş farkını ortadan giderebilecek, kanunlardaki yanlış yorumlara sevk edecek belirsizlikleri ortadan giderebilecek olan da TBMM'dir. Hep beraber, bu sorunun üstesinden hukuk zemini içerisinde geleceğiz. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın."