ABD'nin Suriye'den çıkış planı! Haşimi ve Dürziler SDG'ye katılacak

PKK/YPG suriye ABD Türkiye PKK Gündem haberleri Yaşam Haberleri TSK Dünya haberleri Sınır Ötesi Operasyon YPG MİT
ABD'nin Suriye'den çıkış planı! Haşimi ve Dürziler SDG'ye katılacak

ABD'nin, Suriye'nin kuzeyinden çekileceği iddiaları dikkatleri bölgede topladı. ABD'nin muhtemel çekilme planına göre Ürdün'deki Haşimi ve Dürziler kilit rol oynayacak. ABD planına göre Ürdün'de 5 bin kişilik Dürzi gücü ile 5 bin kişilik Haşimi gücü eğitilerek, Suriye'nin kuzeyine monte edilecek.

Suriye'nin kuzeyinde terör örgütü PYD/YPG'ye destek veren ABD'nin bu bölgeden çekilmeyi planladığı iddia edildi. Al Monitör'de yer alan iddiaya göre ABD; SDG ile Şam yönetimi arasında bir ittifak oluşmasını sağladıktan sonra Suriye'nin kuzeyinden 900 askerini çekecek. İddiaya göre geçen 18 Ocak'ta ABD Savunma Bakanlığı'nın talebi üzerine Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi tarafından bir toplantı organize edildi. Dışişleri Bakanlığı ve CIA yetkililerinin katıldığı toplantıda herhangi bir karar alınmadı ancak çekilmenin nasıl olabileceğine yönelik detaylar üzerinde konuşuldu. Buna göre, SDG (YPG) ve Şam yönetiminin DEAŞ'a karşı ortak bir yapı oluşturabileceği değerlendirildi. Henüz bir karar olmasa da ABD'de yaklaşan seçimde Trump'ın kazanmasının çekilmeyi mümkün kılacağı belirtilirken benzer bir iddia ABD'de yayımlanan Foreign Policy dergisinde yer aldı. 

ABD'nin Suriye'den çıkış planı! Haşimi ve Dürziler SDG'ye katılacak - Resim : 1
ABD, Suriye'nin kuzeyinde terör örgütü YPG'ye silah ve mühimmat desteği veriyor. 

KAYNAKLAR DOĞRULUYOR

Foreign Policy'de yazan Charles Lister, “Savunma ve Dışişleri bakanlıklarından 4 kaynak bana Beyaz Saray'ın artık gereksiz olarak algıladığı bir misyonu sürdürmeye yatırım yapmadığını söyledi. Geri çekilmenin nasıl ve ne zaman gerçekleşebileceğini belirlemek için şu anda tartışmalar sürüyor” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Politico yazarı Alex Ward da sosyal medyada, “Üst düzey bir yetkili bana 'Biden yönetimi güçlerini Suriye'den çekmeyi düşünmüyor' dedi” şeklinde bir paylaşım yaptı. Ancak hem Al Monitor hem de Foreign Policy'de yer alan Beyaz Saray toplantısına yönelik yalanlama gelmedi. ABD'li araştırmacı Aaron Zelin de söz konusu toplantıda ABD'nin Suriye'den çekilmeyi masaya yatırdığını doğruladı.

HAŞİMİ VE DÜRZİ ORDUSU!

ABD'nin bundan sonraki olası Suriye politikasını sorduğumuz Emekli Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı İsmail Hakkı Pekin, Suriye'den çekilme tartışmalarının Türkiye'nin İsveç'e NATO vizesi ve İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin Ankara ziyaretiyle birlikte ele alınması gerektiğini söylerken, “Amerikalıların bölgede 900 askeri var. Çekilme niyetindeler ama öncesinde Suriye'yi kendi istedikleri gibi düzene sokmak istiyorlar. ABD'nin hazırlıkları var. Suriye-Ürdün sınırındaki Deraa'dan Haşimi Araplarla Dürzileri eğitiyorlar. Ürdün'de 5 bin kişilik Dürzi gücü ile 5 bin kişilik Haşimi gücü ABD'den askeri eğitim alıyor” dedi.

ABD'nin Suriye'den çıkış planı! Haşimi ve Dürziler SDG'ye katılacak - Resim : 2
TSK Suriye-Türkiye sınırında 30 kilometre derinlikte güvenliği sağlamak istiyor.

SDG'YE EKLEMLENEBİLİR

Pekin, değerlendirmelerini şöyle sürdürdü: “Bu grupları bu maksatla kullanmış olabilirler. Olay sadece YPG'nin Şam kontrolüne girmesi değil. Dürziler ve Arap Haşimiler eğitildikten sonra SDG'ye girecek. SDG sadece Kürtlerden değil Arap ve Dürzilerden oluşan bir yapı olacak. Şam yönetimine bağlı bir askeri birim olarak yer alabilir.”

TÜRKİYE GÜVENLİĞİ SAĞLAR

YPG'nin plandan rahatsız olduğunu belirten Pekin, “Bu plan gerçekleşir mi? Zor görüyorum. Ama ABD'nin bu konuya bir çözüm aradığı anlaşılıyor. Türkiye'nin bölgeye harekat yapması  gerekebilir. Çünkü boşluk oluşacak ve bu boşluğun doldurulması gerekiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dediği gibi; Türkiye güvenlik hattı kurabilir” diye konuştu.

İSRAİL ÇEKİLMEYE ENGEL

Emekli diplomat Uluç Özülker de son dönemde bölgedeki hareketliliğe ve Reisi'nin ziyaretine dikkati çekerek şunları söyledi: Bu haberler ABD'nin buradan yine çıkması düşüncesini beraberinde getiriyor. Şahsen, İsrail'le savaşın bu noktaya gelmiş olduğu bir ortamda ABD'nin çıkacağını düşünmüyorum. ABD'nin Suriye ile SDG pazarlığı yapabileceğini de düşünmüyorum. Esad Ruslara dayanarak ayakta duruyor. Esad ABD ile yakınlaşırsa Rusya desteğini kaybeder.”

ertan.altan@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel