ABD, Rusya'yı suçluyor, Karadeniz'in korsanı oldular!

Rusya Ukrayna Rusya Ukrayna Savaşı Türkiye Dünya haberleri
ABD, Rusya'yı suçluyor, Karadeniz'in korsanı oldular!

Rusya, Tahıl Koridoru Anlaşmasının uzatılması için şart ileri sürdü. Anlaşmanın akıbeti belirsizliğini korurken bu kez ABD'den Rusya'ya bir başka suçlama geldi. Amerikan basınının istihbarat kaynaklarına dayandırdığı habere göre Rusya Karadeniz'de 'yeni dönem korsanlık' faaliyetlerinde bulunuyor.

Türkiye ve Birleşmiş Milletler'in (BM) arabuluculuğunda imzalanan ve uzatılmaması halinde 17 Temmuz'da sona erecek olan Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması hakkında Rusya geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaptı. Açıklamada anlaşmanın uzatılmasının “çok mümkün olmadığı” ifadesine yer verildi. Diğer yandan Avrupa Birliği Komisyonu anlaşmanın uzatılması için çağrı yaptı. Tahıl koridoru belirsizliği sürerken bu kez de ABD basınında Rusya'nın anlaşmayı engelleyecek şekilde “Karadeniz'de yeni dönem korsanlık faaliyetleri yürüttüğü” iddiası ortaya atıldı. 

AMBARGO ŞARTI ANLAŞMAYI TEHLİKEYE SOKTU

ABD Kongresine yakınlığıyla bilinen ve Kongre'den kulis haberleri veren yayın organı The Hill'de Tahıl Koridoru Anlaşması hakkında önemli bir analize yer verildi. Yayın organında Rusya'nın Karadeniz'de adı konulmamış büyük ölçekli 'yeni döneme özgü bir korsanlık' faaliyetine başladığı iddiası gündeme getirildi. Analizde 2022 yılında imzalanan Tahıl Koridoru Anlaşması ile Ukrayna'dan giden tahılın Rusya-Ukrayna Savaşı'ndan etkilenmeden dünya pazarlarına ulaştırılmasının önemine değinildi. Yazıda anlaşmanın uzatılması için Rusya'nın, Batılı ülkelerde kendisine karşı uygulanan ambargonun azaltılması şartını ortaya koymasının tahıl koridorunun geleceğini tehlikeye soktuğuna vurgu yapıldı. Analizde Türkiye'nin anlaşmanın uzatılması için sürdürdüğü çabaların tüm dünyada takdirle karşılandığı ifadesine de yer verildi.

 ANA TAHIL LİMANINDAN GEMİ ÇIKIŞINA İZİN VERİLMİYOR

Analizde Ukrayna'nın tahıl stokunun Karadeniz'deki üç limanından ancak kısıtlı ölçüde dünyaya ulaştırılabildiği ve Rusya'nın Karadeniz'deki kontrolünün diğer limanlardan tahıl çıkışını engellediği iddiası ilk kez dile getirildi. Yazıda Ukrayna'nın tahıl gemilerinin Karadeniz'e girdiği anda Rus yetkililerin inceleme ve araştırmasına maruz kaldığı, Rus yetkililerin de ya gözlem noktalarını terk ederek ya da çok sayıda bürokratik belge talep ederek ticareti bilerek baltaladığı istihbaratına ulaşıldığı ifade edildi. Bölgeden gelen istihbarata göre Rus yetkililer özellikle anlaşma doğrultusunda Ukrayna'nın ana tahıl limanı olan Pivdennyi'deki gemilerin Karadeniz'e geçişlerine izin vermiyor.

ULUSLARARASI ANLAŞMALARI YOK SAYIYORLAR

Ukrayna tahılının dünya pazarına tam hacmiyle ulaşamaması dolayısıyla Doğu Avrupa ülkelerinde tarım sektörünün sarsılmaya başladığı uyarısında bulunulan analiz yazısında Ukrayna'nın tahıl limanlarının yarısının da Rusya'nın kontrolünde olduğu ifade edildi. Yalnızca bu kriz dolayısıyla Ukrayna'nın ihracatının üçte bir oranında gerilediği ve ulusal gelirinin yüzde 30 düştüğüne değinilen analizde Rusya'nın kendi filolarını bu boşlukta nasıl değerlendirmeye başladığı ise şu şekilde dile getirildi:

Ukrayna gemilerinin azalmasıyla birlikte Rusya'nın kargo gemileri mevcut rotaları ele geçirdiler ve Rus savaş ekonomisine katkı sağlayacak şekilde Karadeniz'deki deniz ticaretini ele almaya başladılar. Rusya bir yılda yüzde 36'lık bir sıçramayla 45 milyon ton tahıl ihraç etti.” 

ABD, Rusya'yı suçluyor, Karadeniz'in korsanı oldular! - Resim : 2
Tahıl Koridoru Anlaşması'nın uzatılmaması halinde küresel piyasaların sarsılacağı tahmin ediliyor. Fotoğraf: Reuters. 

Yayın organı savaşta da olsa bağımsız bir ülke olan Ukrayna'ya karşı Rusya'nın aktif bir şekilde limanları ablukaya alarak ve denizcilik ticaretini ele geçirerek küresel ekonomiye zarar vermesini 'modern zamanın korsanlığı' olarak nitelendirdi. Rusya'nın çok sayıda uluslararası anlaşmayı açıkça ihlal ederek Karadeniz ticaretinde hegemon güç olmaya çalıştığına vurgu yapılan analizde Karadeniz'de başta Gürcistan olmak üzere komşu ülkelerin de kendilerini tehdit altında hissettikleri iddiasına yer verildi.

KARADENİZ'İN KORSANLARI HALİNE GELDİLER

Konu hakkında görüşüne yer verilen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın ABD eski Temsilcisi James S. Gilmore III ise Rusya'nın Birleşmiş Milletler Antlaşması ve Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Konvansiyonu'nu açıkça ihlal ettiğini iddia etti. Gilmore savaş halinde bile denizlerde serbest ticaretin uluslararası hukukun güvencesi altına olduğunu vurgulayarak Rusya için “Karadeniz'in korsanları haline geldiler” ifadesini kullandı.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel

Rusya Karadeniz korsan tahıl koridoru anlaşması ukrayna türkiye ABD