ABD Kongresi'nde İsrail'e destek çatışması

Gazze Hamas ABD İsrail Cumhuriyetçiler Alexandria Ocasio Cortez Dünya haberleri
ABD Kongresi'nde İsrail'e destek çatışması

ABD Başkanı İsrail'e tam destek verirken Amerikan Kongresi'nde ise çatlaklar oluşmaya başladı. Bazı Kongre üyeleri kürsüden açıkça İsrail'i eleştirirken kulislerde ise ABD'nin desteği dolayısıyla Arap dünyasıyla bağının bütünüyle kopmasından endişe edenler de bulunuyor.

ABD Kongresi'nde Cumhuriyetçi ve Demokrat Partili bazı isimler arasında İsrail-Hamas Savaşı'na ilişkin çatlaklar oluşmaya başladı. ABD'nin Arap dünyasıyla arasının tamir edilemez derecede kırılma olasılığını düşünen parlamenterlerin içinde kürsüden açıkça İsrail'e meydan okuyan isimler de var. Cumhuriyetçi Parti'nin merkez kanadı ise ABD'nin bölgede İsrail'e koşulsuz destek geleneğini değiştirmesi gerektiğini ileri sürüyorlar.

ÇOCUKLARIN ÖLÜMLERİNİ ELEŞTİRİYORLAR

ABD Kongresi'ndeki Cumhuriyetçilerin sağcı kanadı hükümetin İsrail'e koşulsuz desteğinin arkasında dururken partinin büyük kesimini oluşturan merkez kanadı ise kulislerde çekincelerini dile getiriyorlar. Kongre'den haberler veren The Hill yayın organının kulislerden topladığı bilgilere göre bazı Cumhuriyetçi ve Demokrat Partili parlamenterler İsrail'in saldırılarında sivil, özellikle de sayısı 1500'ü geçen çocuk kayıplarına ilişkin eleştirilerini dile getiriyorlar.

ABD Kongresi'nde İsrail'e destek çatışması - Resim : 1
Cumhuriyetçi Parti'ye yakın The National Interest'de "İsrail'e kontrolsüz desteğin" sonlandırılması gerektiği vurgulandı.

“İSRAİL'E KONTROLSÜZ DESTEK VERİLMEMELİ”

Cumhuriyetçi Parti'ye yakın The National Interest'de yayınlanan “Orta Doğu'da gidişatı değiştirme zamanı” başlıklı manşet yazısında da “ABD'nin daha önce denenmiş ancak başarısız olmuş Orta Doğu politikalarını kökten değiştirmesi” gerektiğine vurgu yapıldı. Yazıda şu ifadelerle ABD hükümeti de uyarıldı:

“İsrail ile Suudi Arabistan'ın yakınlaşması yalnızca İran'a karşıydı. ABD'nin bölgedeki askeri varlığı ise Hamas'ın saldırısını engellemedi. ABD artık olan bitene uyanmalı! ABD'nin desteği mevcut halde zaten istikrarsız olan bir bölgenin bu durumdan kurtulamamasına da sebep oluyor. Dolayısıyla İsrail'e böylesine kontrolsüz destek vermek süreci devam ettirmekten başka bir anlam taşımıyor.”

İSRAİL HALKI SAVAŞA 'HAYIR' DİYEBİLİR

Kongre üyeleri İsrail'in askeri kayıplarının artması durumunda daha önce yaşandığı gibi ülke kamuoyunun işgale ve savaşa 'hayır' demeye başlayacağını da düşünüyorlar. İsrail gazetesi Maariv'in anketine göre hali hazırda halkın yüzde 21'i Gazze'ye müdahaleye karşı ve kayıpların artması durumunda bu rakamın hızla yükselmesine de kesin gözüyle bakılıyor. Kongre kulislerindeki bilgilere göre böylesine bir durumda ABD'nin desteği de azalabilir. Kongre üyeleri ayrıca İsrail'in daha önce Hamas'la gerçekleştirdiği 3 savaşta da sonuç alınamadığını düşünüyorlar.

ARAP DÜNYASIYLA İLİŞKİLER KOPABİLİR

Kongre'nin asker kökenli üyeleri ise İsrail'in bir yanan Gazze'de Hamas'a karşı diğer yandan da Lübnan'da Hizbullah'a karşı iki cepheli bir mücadeleden yıpranmadan çıkamayacağı görüşündeler. Kongre'nin diplomat kökenli isimleri ise İsrail'in ve verdiği açık destek dolayısıyla ABD'nin Arap dünyasıyla ilişkilerinin tamir edilemez derecede kırılmasından endişe ediyorlar.

ABD Kongresi'nde İsrail'e destek çatışması - Resim : 2
Kongre üyesi üç siyasetçi (soldan sağa) Rashida Tlaib, Ilhan Omar ve Alexandria Ocasio-Cortez (kürsüde) ABD'nin İsrail'e desteğini eleştiren isimler arasındalar.

KÜRSÜDEN MEYDAN OKUYANLAR DA VAR

ABD Kongresi'nde İsrail eleştirilerini kulislerden değil konuşma kürsüsünden açıkça dile getirenler de bulunuyor. Kongre üyesi Pramila Jayapal, İsrail'e “ırkçı devlet” suçlamasını yöneltirken, Kongre üyeleri Rashida Tlaib ve Ilhan Omar ise açıkça “Filistin'e destek” ve “Ateşkes Çağrısı” kampanyaları başlatmış durumdalar. Kongre'nin en köklü isimlerinden Bernie Sanders kürsüden İsrail'in Filistin'e müdahalesini ve bölgeye insani yardım ulaştırılmasına engel olmasını açıkça eleştiren konuşmalar yaparken bir başka isim Alexandria Ocasio-Cortez ise İsrail'i Gazze'de savaş suçları işlediği için kınayan demeçler vermekte.

Gerek Sanders gerekse de Ocasio-Cortez “Ateşkes Çağrısı” kampanyasına da destek veren isimler arasında yer almaktalar. Şu ana kadar ABD'nin İsrail'e desteğini açıkça eleştiren diğer Kongre üyeleri ise Jamaal Bowman, Cori Bush, Andre Carson, Summer Lee ve Delia Ramirez olarak sıralanmakta.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel

İsrail ABD ABD Kongresi gazze filistin İsrail Hamas savaşı Cumhuriyetçi Parti demokrat parti