ABD'de Kongre basılırken Elazığlıların ödü koptu: "Endişeliyiz, vişneçürüğü mermerimize bir şey olur diye..."

Elazığ ABD
ABD'de Kongre basılırken Elazığlıların ödü koptu: "Endişeliyiz, vişneçürüğü mermerimize bir şey olur diye..."

ABD'de Kongre'nin basıldığı tarihi gecede, Elazığlılar da en az Amerikalılar kadar dehşete düştü. Ancak onların endişesi demokrasi değil, kongreyi süsleyen mermerlerdi. Zira, ABD kongresi Elazığ'ın ünlü vişneçürüğü mermerleriyle kaplıydı. 

ABD kongresinde gece baskınıyla yaşananlar, demokrasiye gönülden inananları dehşete düşürürken, dünyanın her yerinden “Endişeliyiz” mesajları yayınlandı. Ülkeler, liderlikler düzeyinde baskını kınadıklarını açıklarken, Elazığ’dan gelen bir ses dikkat çekti. Elazığ’ın AK Partili Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları da ABD’de yaşananlardan duyduğu endişeyi dile getirirken, Twitter hesabından kongre salonunu basan saldırganların fotoğrafını paylaştı ve “Endişeliyiz, vişne çürüğü mermerimize bir şey olur diye...” sözleriyle not düştü.

Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın haberine göre, Başkanın endişesini anlamak uzun sürmedi. ABD Kongre Salonu’nda başkanlık kürsünün arkasında sadece Elazığ Alacakaya ilçesinde çıkan vişne rengi damarlı mermerler dikkat çekti.

Böylece Belediye Başkanı'nın da baskına katılanların her yeri kırıp-dökerken, mermerlere de zarar verebileceği endişesini kastedildiğini anlaşıldı. Başkanın biraz da espriyle yaptığı bu paylaşım, Elazığ’da bayağı yankı buldu. “Elazığ mermeri değil o, Alacakaya mermeri” diye düzeltenlerden tutun da “Başkan mermer yerine önce Elazığspor’u kurtar. Biz de Elazığspor için endişeliyiz” diyenleri mi ararsınız.

60 ÜLKEYE İHRAÇ EDİLİYOR

Hada önce yapılan haberlede Elazığ’ın Alacakaya ilçesinden çıkan ve 60 ülkeye ihraç edilen vişneçürüğü mermerinin, ABD’de hem Beyaz Saray hem de parlamentoda kullanıldığına ilişkin bilgiler yer alıyor. Bu ton ve renkteki mermerin başka hiçbir yerde üretilmediğine ilişkin açıklamalar de arşivleri süslüyor. Hatta, Türkiye’nin mermer rezervinin yüzde 7’sini elinde bulunduran Elazığ’ın dünyada vişneçürüğü mermeri ile tanındığı belirtiliyor.

Dünyada nadir bulunan, Türkiye’de de sadece Elazığ’da çıkarılan vişneçürüğü mermeri, 60 ülkede seçkin mekânları süslüyor. Beyaz Saray, Burç Halife, Victoria’s Secret’in dünya çapındaki mağazaları, Dolce & Gabbana modaevlerinin Güney Afrika’daki mağazaları gibi birçok prestijli mekânda vişneçürüğü mermeri kullanılmış. Alacakaya Mermer ve Maden A.Ş. Hammadde Üretim Müdürü Abidin Gümüş, AA’ya bu özel Elazığ mermeriyle ilgili şu bilgileri veriyor:

İTALYA’DA REZERV TÜKENİNCE...

“1984’ten beri üretimi yapılan vişne mermeri dünyaya sadece Elazığ’dan ihraç ediliyor. Elazığ mermeri çıkarıldığı ilk yıllarda İtalyan bir firma aracılığıyla Beyaz Saray, ardından da Kabe’ye yakın Safa ve Merve tepeleri arasındaki mekanlarda kullanılmasıyla dünya çapında prestij kazandı. Bu mermer, albenisi ile dünyanın seçkin mekânları için tercih edilen özellikli ürünler arasında. Yıllar önce İtalya’da Rosso Levanto adıyla üretilen ve vişne mermeriyle az da olsa benzerlik gösteren mermerin rezervinin tükenmesiyle vişneçürüğü mermeri dünyada tek olma özelliğini kazandı.” Mermerin 4 kıtadan aralarında Suudi Arabistan, ABD, İtalya, İspanya, Fransa, Rusya ve Almanya’nın olduğu 60 ülkeye ihraç edildiğini anlatan Gümüş, Çin’in en büyük ithalatçı konumunda olduğu ve yıllık üretimlerinin yüzde 80’ini Çin’e ihraç ettikleri bilgisini de verdi.

Vişneçürüğü mermerinin yıllık blok üretim kapasitesi 20.000 metretküp civarında. Potansiyel rezervin ise 1 milyon metreküp olduğu düşünülüyor. En büyük ithalatçısı ise Çin.

ABD