AB Bakan Fidan'ı davet etti! 5 yıl sonra bir ilk

Gündem haberleri Dünya haberleri Ekonomi haberleri Hakan Fidan Türkiye Avrupa Birliği

Türkiye, 5 yıl aradan sonra AB’nin tarihi toplantısına davet edildi. Peki, bu davetin amacı ne?

Türkiye, "Gymnich Toplantıları" olarak adlandırılan, AB Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı’na davet edildi. 29 Ağustos'ta Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenecek toplantıya Dışişleri Bakanı Hakan Fidan katılacak. AB Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı’na Türkiye, en sonra 2018 tarihinde katılmıştı. Peki, aradan geçen 5 yıl boyunca davet edilmeyen Türkiye neden şimdi davet edildi?

Konuyla ilgili konuşan uzmanlar, Türkiye’nin özellikle Rusya-Ukrayna Savaşı, devam eden Filistin meselesi ile ilgili Türkiye’nin konumu ve tutumuna dikkat çekerek, Türkiye’nin dünyada olan tüm gelişmelerin merkezinde bir ülke konumunda olmasının davet edilmesinde en önemli etken olduğu görüşünde.

Öte yandan, Türkiye’nin Gymnich toplantılarına davet edilmiş olması AB’nin Türkiye’ye yönelik tavrını da anlamak adına önem teşkil ediyor. Bu toplantı AB açısından Türkiye olmadan hem güvenlik hem de dış politika eksenin yarım kalacağının anlaşılması açısından da kritik.

Peki, Gymnich toplantılarının amacı ne?

Türkiye'nin 5 yıl aradan sonra davet edildiği Gymnich toplantıları, AB dışişleri bakanlarının güncel uluslararası konularda serbestçe görüş alışverişinde bulunmaları için gayriresmi ortam sağlanmasını amaçlıyor.

Toplantılar, AB'nin dış politika ve güvenlik stratejilerinin koordinasyonunu sağlayarak, üye ülkeler arasında ortak görüş ve strateji geliştirilmesine yardımcı oluyor.

Bakalım bu toplantı, Gümrük Birliği'nin güncellenmesine ilişkin müzakereler, vize serbestisi süreci, ekonomi gibi yakın işbirliği gerektiren alanlarda yüksek düzeyli diyalogların yeniden işlevsel hale getirilmesinin önünü açacak mı?

[email protected]

Kaynak: Web Özel