5 SORU 5 CEVAP | Alt coin'lerde durum ne?

5 SORU 5 CEVAP | Alt coin'lerde durum ne?

Bitcoin önce rekor kırdı ardından sert bir düşüş yaşadı. Milyonlarca yatırımcı meraklı gözlerle takip etti. Peki bu süreçte alt coin'lere ne oldu? Alt coin piyasalarında nasıl bir hareket var? İşte uzmanların yanıtları...

Bitcoin 2021 yılında yatırımcısını sevindirdi ve 60 in dolarları gördü. Ancak bu çıkışın bir de ani bir düşüşü oldu. Bitcoin sert bir düşüşle 30 bin dolarlara kadar geriledi.

Bu düşüşte özellikle Çin'de finans ve ödeme hizmetleri veren kuruluşların kripto paraları yasaklaması etkili oldu. Aynı zamanda Elon Musk'ın da atmış olduğu olumsuz tweetler düşüşü hızlandırdı.

Ancak yatırımcıların sevdiği bir de alt coin'ler var. Bitcoin'e bağlı olarak mı değer kaybedip kazanıyorlar yoksa kendi içlerinde ayrı dinamikleri mi var? İstanbul Teknik Üniversitesi Blockchain Kurucu Başkanı Doruk İşmen ve Blokzincir Araştırmacısı ve Hukukçu Celil Öztürk haberglobal.com.tr okurları için yanıtlıyor.

1- Alt coin’ler ne zaman düşer ne zaman yükselir?

Celil Öztürk: Bitcoin artarken yatırımcılar alt coin yatırımlarından çıkıp Bitcoin’e geçiş yapıyorlar. Bu nedenle Bitcoin yükselirken alt coin’leri eziyor. Bitcoin sert bir şekilde düşerken, alt coin’lerin Bitcoin’e göre daha sert bir düşüş gerçekleştirdiğini görüyoruz. Yatırımcılar böyle durumlarda ani bir toparlanma olmadığında düşüşün daha da derinleşmesi korkusuyla kripto piyasasından çekilebiliyorlar. Bitcoin belirli bir aralıkta olduğunda alt coin’ler direnç gösterebiliyorlar. Hatta alt coin’ler bu süreçte yükselişlerine dahi devam edebiliyorlar. 

5 SORU 5 CEVAP | Alt coin'lerde durum ne? - Resim : 1

Doruk İşmen:  Bitcoin yüzde 10 düşerse alt coin’ler daha fazla düşüyor. Çünkü yatırımcılar kendilerini korumak için alt coin’lerden dolara endeksli coin’lere ya da Bitcoin’e geçiş yapıyorlar. Bitcoin 2021 yılının en yüksek seviyesinden şu ana kadar yüzde 50 civarında bir düşüş gerçekleştirdi. Etherium’un düşüşü yüzde 57’leri buldu. Ancak buradan sonra adeta bir uçurum başlıyor. Yüzde 91 düşen coin’ler var. 

2- Alt coin’ler nasıl yükselir?

Celil Öztürk: Bitcoin yükseliş trendine girip belirli bir noktada tutunduğunda yani fiyatı sabitleştiğinde alt coin’ler değerlenmeye başlıyor. Yatırımcılar daha yüksek gelir beklentisiyle alt coin’lere yöneliyorlar. Bitcoin’in artıyor olması daha fazla yatırımcıyı kripto para piyasasına çekiyor. Bu da kripto piyasasına daha fazla giriş olduğu anlamına geliyor. Alt coin’lerin piyasa hacmi düşük olduğu için daha düşük yatırımlarla coin’lerin fiyatlarında daha sert yükselişler olabiliyor. 

3- Türk yatırımcılar hangi alt coin’leri tercih ediyorlar?

Celil Öztürk: Bu konuda metodolojisi çok iyi olan bir çalışma yok. Böyle bir veri olmadan bu konuda bir çıkarım yapmak çok güç. Ancak geçtiğimiz yıllarda yoğunlukla Ripple’a yatırım yaptıklarını gördük. Ayrıca son zamanlarda Türk yatırımcıların kripto para yatırımlarında ciddi bir çeşitlenme gördük. 

Doruk İşmen: Türkiye’de araştırmadan yatırım yapan çok. Holo Chain, Tron, Bittorent, Ripple Türk yatırımcısının en sevdiği popüler coin’ler. Bunların teknolojik anlamda getirdikleri çok bir fayda yok. Kötü değiller ama Bitcoin ya da Etherium gibi değiller. Teknolojik olarak bir yenilik getirmeden popüler olmalarını pazarlama başarısı olarak düşünebiliriz.

4- Alt coin’lerde ani yükselişler normal mi?

Celil Öztürk: Kripto para piyasasında ‘hit’ coin diye bir tabir vardır. Temeli zayıf olan coin’lerin pazarlama ile ‘pump’ dediğimiz ani alımlarla değerinin şişirildiğini görüyoruz. Kripto para topluluğunda bunu bazı kişilerin organize bir şekilde yaptığını biliyoruz. Dolayısıyla bu tarz yükselişler fazlasıyla manüpülatif. Bu coin’lerin temeli sağlam değilse Bitcoin düşüşlerine yüzde 80-90 düşüşle tepki veriyorlar.

Doruk İşmen: Ani yükselişler normal değil. Dogecoin, Shiba ve Akita gibi köpek coin’leri çıktı. Reddit ve Tiktok kullanıcıları ilgilendi. Büyük kazanç sağlayacaklarını söylediler. Aslında bu projelerin teknolojik anlamda getirdikleri bir yenilik yok. Dolayısıyla sağlam temelli değiller. Yeni yatırımcılar anlamsız bir şekilde yükselmesine sebep oluyorlar. 

5- Ani düşüş sonrası kripto para piyasasını ne bekliyor?

Doruk İşmen: 2017 yılında Bitcoin’de en yüksek seviye 20 bin dolardı. O zaman almış olan biri hala kârda. Geleceğin finansının kripto paralar üzerine olacağını düşünüyorum. Ani düşüşler olabilir belki daha fazla da olacak. Ancak ne kadar çok kullanılırsa o kadar değer kazanacak. Uzun vadede kripto paralar büyük gelecek vaadediyor.

Kaynak: Web Özel