400 örgüt faaliyette, 'Pontus' ağları!

yunanistan Trabzon Sümela Manastırı
400 örgüt faaliyette, 'Pontus' ağları!

Sümela Manastırı'nda düzenlenen "Meryem Ana'nın Göğe Kabulü" ayini sonrası gözler Türkiye karşıtı Pontus Örgütlerine çevrildi. Yurtdışında, Türkiye karşıtı oluşumların başında Dünya Helenler Konseyi gelirken, 400 Pontus örgütü ise Türkiye aleyhine lobicilik faaliyetleri yürütüyor.

Sümela Manastırı'nda düzenlenen ve tartışmalara neden olan "Meyem Ana'nın Göğe Kabulü" ayini sonrası sözde Pontus soykırımı ve iddiaları yeniden gündeme geldi. Ayin öncesi hem Pontus dernekleri, hem de Yunan basını tarafından yapılan; "Pontus Dağları'nın yükseklerinde yer alan 1600 yıllık Sümela Manastırı'nda Meryem Ana'nın göğe kabulü bayramı kutlanacak" şeklinde ifadeler tepkilere neden olurken, sözde Pontus tezlerinin ise yalan olduğu gündeme getirildi.

HELEN KONSEYİ BAŞI ÇEKİYOR 

Yurtdışında Türkiye karşıtı oluşumların başında Dünya Helenler Konseyi geliyor. 1995 yılından bu yana aktif olarak çalışmalar yürüten konsey, Yunanistan dışındaki tüm Yunan örgütlerini bir çatı altında toplamayı amaçlıyor. ABD’de lobi faaliyetlerinde son derece etkin ve güçlü olan ayrıca Türkiye karşıtı girişimlerde bulunan cemiyetler ise 'American Hellenic Educational Progressive Association' (AHEPA) ve 'American Hellenic Institute (AHI) adlı kuruluşlar" olarak öne çıkyıor.

400 örgüt faaliyette, 'Pontus' ağları! - Resim : 1
Helen ve Pontus örgütleri ABD ve Kanada'da etkin olarak Türkiye karşıtı faaliyetler yürütüyor.

400 ÖRGÜT-DERNEK VAR 

Yurtiçi ve yurtdışında sayıları 400’ü bulan Pontus örgüt ve derneği bulunuyor. En etkin olan örgüt ve kuruluşların başında ise, Avustralya Pontuslular Dernekleri Federasyonu, Ukrayna Pontuslular Dernekleri Federasyonu, Rusya Pontuslular Dernekleri Federasyonu, Kıbrıs Pontuslular Birliği, Almanya Pontuslular Dernekleri Federasyonu, Gürcistan Pontuslular Dernekleri Federasyonu, Kazakistan Helen Cemaatleri Federasyonu, Ermenistan Pontuslular Birliği geliyor. Pontus soykırımı iddialarının gündeme getirilmeye çalışıldığı bir başka yer de, International Association of Genocide Scholars (IAGS) isimli bir sivil inisiyatif kurumu. Bağımsız bir yapıya sahip olan IAGS, 2007 senesinde yayımladığı bir kararla, Pontus Rum soykırımı iddialarını kabul ettiğini duyurdu. 

PKK İLE DİRSEK TEMASINDALAR 

Yurtdışındaki Türkiye karşıtı toplantılarda dikkat çeken isimlerden biri de hakkında çeşitli suçlardan yakalama kararı olan firari Tamer Çilingir. Türkiye karşıtı her toplantıda adı yer alan Çilingir'e,  Avrupa'daki Türkiye karşıtı gruplar da destek veriyor. Öte yandan Yunanistan, Almanya, İsviçre, Kanada, Amerika ve Avustralya'da etkin olarak lobi faaliyetleri yürüten Pontusçu örgütlere ise PKK başta olmak üzere, Devrimci Cephe, Avrupa Süryani Enstitüsü, İsviçre Göçmen İşçiler Federasyonu, Kürdistan Komünist Partisi, Partizan, İDHF, Devrimci Karadeniz Gençliği ve Soykırım Karşıtları Derneği (SKD) tarafından destek veriliyor.

400 örgüt faaliyette, 'Pontus' ağları! - Resim : 2
Pontus çeteleri, 1919 ile 1921 arası binlerce Müslüman Türk'ü katletti. 

ARŞİV BELGESİ YOK 

Öte yandan 'haberglobal.com.tr'nin sorularını cevaplayan Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü'nden Doç.Dr.Ali Güler ise Karadeniz Bölgesi'nde 350 bin Ortodoks Rum'un katledildiği yönünde arşiv belgesinin olmadığına dikkat çekerken, Yunan Parlamentosu'nun, Şubat 1994 tarihinde aldığı kararın siyasi olduğunu söylüyor: "19 Mayıs’ın 'Pontus Rumlarının Türklerce Katlini Anma Günü' olarak kabul edilmesi 7 Mart 1994’de Yunanistan Cumhurbaşkanı tarafından onaylandı ve 8 Mart 1994’te Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Kıbrıs Rum Yönetimi Temsilciler Meclisi de aynı yönde bir karar aldı. Diğer taraftan Yunanistan, kurduğu ve sayıları bugün için 176’yı bulan Pontus Dernekleri' vasıtasıyla 'Pontus Helenizmi Kongreleri' düzenliyor. Turizm mevsimlerinde başta Trabzon ve yöresi olmak üzere Doğu Karadeniz bölgesine 'Unutulmayan Kaybolan Vatanlara Gezi' adı altında periyodik geziler düzenleyerek Pontus-Helen ideallerini canlı tutmaya çalışıyorlar."

 KATLEDİLEN TÜRKLER 

Pontus tezlerine yönelik araştırmalar yürüten Karadeniz Teknik Üniversitesi Tarih Bölümü'nden Prof.Dr.Hikmet Öksüz de Yunanistan ve Pontus örgütlerinin ortaya attığı rakamların çelişkili" olduğuna dikkat çekerek, "Bunun asıl sebebi Yunan ordusunun Batı Anadolu ve Trakya’daki savaş suçlarını kapatmak. 350 bin kişinin öldürüldüğünü iddia ediyorlar ama tezleri uyumsuz hatalı. Osmanlı İmparatorluğu’nda yaşadığı iddia edilen nüfus bilgileri hayali. Yunanistan’ın sürgüne yolladığı Türk sayısı, İngiliz rakamlarına göre 15 şubat 1922 tarihinde 410 bin kişi. Haziran 1921’de Gemlik yarım adasında öldürülen Türk sayısı 20 bin civarında. Bunları  konuşan yok" diyor.

mert.inan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel

Pontus Yunanistan türkiye sözde soykırım Trabzon Sümela Manastırı