Diken üstünde bir insan: 10 yılı aşan kiracı...

ÖZEL HABERLER
Diken üstünde bir insan: 10 yılı aşan kiracı...
Aralık ayında yıllık enflasyon yüzde 36'yi aştı. Bu önümüzdeki dönemde kiralara gelecek zammın üzerinde büyük risk oluşturuyor.

İstanbul'da kiralık ev bulmak çok zor. Birkaç yıl önce kontrat yapanlar yine de kendini şanslı sayıyor. Oturdukları evde 10 yılı devirenler ise diken üstünde. Her an ev sahibi 'çıkın' diyebilir...

İstanbul'da kiralık oturacak ev bulmak dünyanın en zor işlerinden biri. Birkaç yıl öncesinde evini tutan vatandaşlar nispeten ucuza oturduğu için kendini şanslı sayıyor. Borçlar Kanunu madde 347'ye göre; oturduğu evde 10 yılı aşan bir kiracıya ev sahibi üç ay öncesinden haber vermek kaydıyla 'çık' diyebilir. Şu an bu durumdaki vatandaşlar diken üstünde ev sahibinin yapacağı zamma ise razı olacaklar gibi gözüküyor. TÜİK verilerine göre 2017 yılı Aralık ayında Türkiye'de ortalama bir ev kirası 814 TL iken 2021 yılında bu rakam 1282 TL'ye çıktı.

Diken üstünde bir insan: 10 yılı aşan kiracı... - Resim : 1

'YAN DAİREDEKİLERE YÜKSEK FİYATA...'

Zeytinburnu'nda 13 yıldır aynı dairede kiracı olan Mehmet Sait A., 2009 yılında buraya taşındığında bu kadar uzun süre kalacağını hiç hesap etmemiş. Esenyurt'ta daire alan ancak Zeytinburnu'nda yaşayan Mehmet Sait A., "Tam 13 yıl geçti. 10 yıl süre geçtiğinde ev sahibi evden çıkarabiliyor. Ama bizim ev sahibimiz öyle biri değil. Eski kiracısı olduğumuz için bu sene zam bile yapmadı. 3+1 dairede bin 300 TL'ye kalıyoruz" diyor.

Bu evden çıkarılmaları söz konusu olursa aynı fiyata daire bulamayacaklarını aktaran Mehmet Sait A., "Yan dairemize taşınanlara aynı daire 2 bin TL'ye kiralandı. Ev sahibi çıkın demez, ama böyle bir hakkı var, çıksak bir daha buralarda ev falan bulamam" şeklinde konuştu.

'MEMLEKETE DÖNERİM'

67 yaşındaki Zarife Bilgiç ise 12 yıldır Güngören'de aynı dairede kalıyor. Evin kirası biraz uygun olduğu için ev sahibinin yüzde 70 zamma hazırlandığını ifade eden Bilgiç, “Evli oğlumla birlikte kalıyoruz. Eskiden yılda en fazla 150-200 TL zam yapılırdı. Şimdi en az 1000 TL. Ev sahibi bu ay geldi 3 bin TL’nin üzerine kirayı çıkaracağını söyledi. Nasıl ödeyebilirim ki o kadar parayı. En olmadı memlekete taşınırım belki. Zamanında ev almadığıma çok üzülüyorum. Memlekette ev aldım keşke onun yerine burada alsaydım" dedi.

ESENYURT'TA DA KİRALAR AYNI

Şişli'de yaşayan Murat Y. 9 yıla yakındır aynı binada oturuyor. Bu sene kiralık ev fiyatlarının oldukça yükseldiğini aktaran Murat Y., ev sahibinin yıllardır yasaya uygun zam yaptığını söylüyor. 10 yılı dolduktan sonra evden çıkarılma ihtimalinin kendisini korkuttuğunu ifade eden Murat Y., “Buradan çıksam hayatta aynı fiyatlarda ev bulamam. 10 yılın sonunda evden çıkarılsam nereye gideceğim. Her yerde kiralar uçtu. Esenyurt’tan kiralık daire bakıyorum fiyatlar neredeyse buraya yaklaşmış” diyor.

'HER TÜRLÜ ZAMMI KABUL EDERİM'

Zeytinburnu’nda oturan Abdullah T. de şu an oturduğu evde, eskiden ailesiyle kaldığını ancak evlendikten sonra ailesinin hemen alt katlarına taşındığını ifade etti. Ev sahibinin çıkarması durumunda bulunduğu ilçede fiyatlardan dolayı ev bulamayacağını dile getiren Abdullah T., “2+1 daireye eski kiracısı olduğum için 1000 TL veriyorum. Bu semtte en düşük daire kirası 2 bin TL. 10 yılı çoktan geçti kiracılığım. Her sene, istediği zammı yapsın ama ev aramak zorunda kalmayayım" ifadelerini kullandı.

KİRACI DİRENİRSE?

Avukat Sinan Keskin evde oturanların 10 yılın sonunda evi tahliye etmeye yanaşmaması durumunda ev sahibinin sulh hukuk mahkemesine açacağı bir dava ile tahliye kararı aldırabileceğini söyledi. 

MAHKEME EV SAHİBİNDEN YANA

İstanbul Umum Emlak Komisyoncuları Esnaf Odası Başkanı Nizameddin Aşa da 10 yılın sonunda mal sahibinin hiçbir sebep göstermeksizin tahliye davası açabildiğini aktararak, "Genelde de mahkeme sonuçları tahliye olarak gerçekleşiyor" diyor. 

Kaynak: Web Özel

özel haberler