Yeni Zelanda vazgeçti: 2008 sonrası doğanlara "ömür boyu sigara alma yasağı" iptal edilecek

Yeni Zelanda Ekonomi haberleri Dünya haberleri Gündem haberleri
Yeni Zelanda vazgeçti: 2008 sonrası doğanlara "ömür boyu sigara alma yasağı" iptal edilecek

Yeni Zelanda Ekonomi Bakanı Willis, 2022'de meclisten geçen ve 2024'te uygulamaya konması planlanan "2008 sonrası doğanların ömür boyu sigara alması yasağını" iptal edeceklerini duyurdu. Yasanın, vergi kesintilerini fonlamak için iptal edileceğini belirtildi.

Yeni Zelanda, Aralık 2022'de ülkenin Meclisinden geçen ve 2024'te uygulamaya konulması planlanan, 2008 sonrası doğanların yasal olarak sigara satın almasını ömür boyu engelleyen yasayı iptal edeceğini duyurdu.

News.com.au sitesinin haberine göre, Yeni Zelanda Ekonomi Bakanı Nicola Willis, söz konusu sigara yasağının, vergi kesintilerini fonlamak için iptal edileceğini bildirdi.

Willis, Newshub Nation programında yaptığı açıklamada, söz konusu yasağın hükümete yaklaşık 610 milyon dolara (1 milyar Yeni Zelanda doları) mal olacağını belirterek, kararın iptal edilmesinin vergi kesintilerini fonlamak için önemli bir adım olduğunu belirtti.

Yasada, 2008 sonrası doğanlara yasal olarak sigara satışının ömür boyu yasaklanması, var olan sigara satıcılarının yüzde 90'ına satış yasağı getirilmesi ve sigaraların içindeki nikotin miktarının azaltılması öngörülüyordu.

Yeni Zelanda, Aralık 2022'de, 14 yaş ve altındakilerin yasal olarak hiçbir zaman sigara alamamasını içeren yasa tasarısını kabul etmişti.

Yeni Zelanda radyosuna konuşan Yeni Zelanda Başbakanı Christopher Luxon, tasarının geri çekilmesinin kara borsadaki sigara satışlarını önleyeceğini ve marketlerin saldırıya uğramasını engelleyeceğini öne sürdü.

AB-YENİ ZELANDA TİCARET ANLAŞMASI

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Birlik ile Yeni Zelanda arasında müzakereleri tamamlanan Serbest Ticaret Anlaşması'na (STA) onay verdi.

AB Konseyi, üye ülke ticaret bakanlarının Brüksel'de gerçekleştirdiği toplantıda, AB ile Yeni Zelanda arasındaki ticaret anlaşmasının tamamlanmasına onay verdiklerini açıkladı.

Açıklamada, alınan karar çerçevesinde AB'nin anlaşmanın yürürlüğe girmesi için gereken yasal süreci tamamladığı kaydedildi.

Anlaşmanın, ticareti ve yatırımı serbestleştireceği, daha yakın ekonomik ilişkileri teşvik edeceği ifade edilen açıklamada, bunun her iki taraftaki şirketler ve tüketiciler için önemli ekonomik fırsatlar doğuracağı belirtildi.

 

Kaynak: AA