AB'den Pasifik hamlesi: Yeni Zelanda ile ticaret anlaşması onaylandı

AB Yeni Zelanda Tarım Dünya haberleri Gündem haberleri
AB'den Pasifik hamlesi: Yeni Zelanda ile ticaret anlaşması onaylandı

Avrupa Parlamentosu, AB ile Yeni Zelanda arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması'na onay verdi. Ticareti yüzde 30 artırması beklenen anlaşma uyarınca gümrük vergilerinin çoğu kaldırılacak. 2024 ortalarında yürürlüğe girmesi öngörülüyor.

Avrupa Birliği (AB) ile Yeni Zelanda arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması (STA), Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından onayladı.

Strazburg'da düzenlenen AP Genel Kurul oturumunda, AB-Yeni Zelanda ticaret anlaşması görüşüldü.

AP milletvekilleri, ticaret anlaşmasını 524 "Evet", 85 "Hayır" oyla kabul etti.

AB-Yeni Zelanda ticaret anlaşması müzakereleri geçen yıl tamamlanmıştı. Anlaşmanın yürürlüğe girmesi için üye ülkelerin ve AP'nin onayı bekleniyordu.

Anlaşmayla karşılıklı ticaret ve yatırımların serbestleşmesi ve ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi hedefleniyor.

Gümrük vergilerini büyük ölçüde kaldıracak anlaşmanın karşılıklı ticareti yüzde 30 artırması bekleniyor.

AB ile Yeni Zelanda arasında karşılıklı ticaret geçen yıl yaklaşık 9 milyar avro seviyesinde gerçekleşmişti.

AB ülkelerinin anlaşmaya, gelecek hafta resmi onay vermesi öngörülüyor. Anlaşmanın, Yeni Zelanda tarafından onaylanmasının ardından 2024 ortalarında yürürlüğe girmesi bekleniyor.

 

TARIM İLACI AZALTMA TEKLİFİ REDDEDİLDİ

Avrupa Birliği (AB) sınırları içinde kimyasal zirai ilaç kullanımının ciddi şekilde azaltılmasını öngören yasa teklifi Avrupa Parlamentosu'nda (AP) kabul görmedi.

Fransa'nın Strazburg kentindeki AP Genel Kurul oturumunda yapılan oylamada, yasa teklifi 207'ye karşılık 299 milletvekilinin oyuyla reddedildi. 121 milletvekili çekimser kaldı.

AB Komisyonu'nun Yeşil Mutabakat kapsamında hazırladığı teklif, AB ülkelerinde kimyasal tarım ilacı kullanımının yarı yarıya azaltılmasını amaçlıyordu.

AP'deki Yeşiller Grubu'nun Avusturyalı milletvekili Sarah Wiener, öncülük ettiği teklifin reddedilmesini eleştirerek, "Bugün toplum ve çevre için aynı zamanda tarım endüstrisinin buyruklarından kurtulabilecek çiftçiler için kara bir gün." dedi.

Tarım ilaçlarının kanser ve Parkinson gibi hastalık risklerini artırdığı, arı gibi polen yayan böceklerin sayısını azalttığı gerekçesiyle hazırlanan yasa teklifi, tarımsal üretimi düşüreceği görüşü temelinde eleştiriliyordu.

Tarım şirketleri ve çiftlik sahipleri ile AP'deki özellikle sağ görüşlü siyasi gruplar, tarımsal üretimin düşmesinin gıda güvenliği sorunu ortaya çıkaracağı ve AB çiftçisinin rekabet gücünün düşeceği gerekçesiyle teklife karşı çıkıyordu.

Reddedilen yasa teklifinin değiştirilerek yeniden parlamentoya gelme ihtimali bulunuyor.

 

Kaynak: AA