UEA Başkanı Fatih Birol'dan korkutan açıklama: Krizde en kötüsünü henüz görmedik

Ekonomi haberleri Rusya Ukrayna Avrupa
UEA Başkanı Fatih Birol'dan korkutan açıklama: Krizde en kötüsünü henüz görmedik

Dünyanın hiç bu kadar büyük bir enerji krizine tanık olmadığının altını çizen Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Başkanı Fatih Birol, "Kriz açısından henüz en kötüsünü görmemiş olabileceğimize inanıyorum” dedi.

Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Başkanı Fatih Birol, Sidney'de düzenlenen küresel bir enerji forumunda konuştu,  küresel enerji krizinin henüz zirveye ulaşmadığını söyledi.

Birol, petrol, doğal gaz, kömür ve elektrik fiyatlarının yükseldiğine dikkati çekerek, "Neden? Çok basit. Ukrayna'yı işgal eden Rusya, dünyanın bir numaralı petrol ve doğal gaz ihracatçısı. Sonuç olarak tüm enerji sisteminin bir krizden geçtiğini görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Küresel bir enerji krizi yaşandığını belirten Birol, "Dünya, derinliği ve karmaşıklığı açısından bu kadar büyük bir enerji krizine hiç tanık olmamıştı. Kriz açısından henüz en kötüsünü görmemiş olabileceğimize inanıyorum. Avrupa'da bu kış çok, çok zor olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Küresel enerjideki mevcut durumu, iki petrol arz şokunun vurduğu ve küresel bir durgunluğun tetiklendiği 1970'lerle karşılaştıran UEA Başkanı, bu krizlerin yakıt verimliliğinde ve nükleer enerji üretiminin gelişmesinde önemli yeniliklere ön ayak olduğunu da vurguladı.

Birol, “Dünya yine güncel gelişmelere böyle bir tepki gösterebilir: Küresel olarak enerji politikalarında bir sıçrama görebiliriz ve bazı iyi sonuçlar yaşanabilir” dedi.

 

Kaynak: Haber Global TV

uluslararası enerji ajansı korkutan açıklama enerji krizi