Twitter banka batırmış! 5 bilim insanı kanıtlarıyla ortaya koydu!

Twitter ABD Bankalar Sosyal Medya
Twitter banka batırmış! 5 bilim insanı kanıtlarıyla ortaya koydu!

Beş finans profesörü, ABD ve Avrupa'da yaptıkları bir araştırmada, Twitter'ın iflas eden Silikon Vadisi Bankası'ndan (SVB) kaçışı hızlandırdığını ortaya koydu.

Colorado Boulder Üniversitesi'nden Anthony Cookson, James Madison Üniversitesi'nden Corbin Fox, Pompeu Fabra Üniversitesi'nden Javier Gil-Bazo, Paris Dauphine Üniversitesi'nden Juan Felipe Imbet ve Arizona State Üniversitesi'nden Christoph Schiller tarafından yayınlanan "Bir Bankadan Kaçış (Bank Run) Katalizörü olarak Sosyal Medya" adlı makalede, sosyal medyanın bankadan kaçış risk faktörlerini güçlendirdiği ve etkilerinin ABD bankacılık sektöründe geniş ölçüde hissedildiği belirtildi.

Makalede, Twitter verilerinin kullanıldığı ve sosyal medyanın bankadan kaçış sürecini hızlandırdığı vurgulandı.

Bankadan kaçış süreci boyunca bankanın hisse kayıplarıyla ilgili Twitter paylaşımlarının yoğunluğunun bulunduğu belirtilen makalede, bu durumun bankadan kaçış risk faktörüne sahip bankalar için daha güçlü olduğu kaydedildi.

Ayrıca, makalede, kaçış döneminde olumsuz duygu içeren paylaşımların anında borsa kayıplarına dönüştüğü ifade edildi. SVB, 8 Mart'ta 21 milyar dolarlık tahvil pozisyonunu 1,8 milyar dolar zararla kapatmasının ardından 2 milyar doların üzerinde sermaye artırımına gitme kararı almıştı.

Bankanın hisse fiyatı, likidite sorunlarının duyulmasının ardından yüzde 60'tan fazla değer kaybetti. SVB'den bir gün içinde 42 milyar dolarlık mevduatın çekildiği bildirilmişti ve banka, ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) tarafından kayyum atandı. SVB'nin iflası, 2008 küresel finansal krizinden bu yana en büyük banka iflaslarından biri olmuştu.

Kaynak: AA

Silikon Vadisi Bankası twitter ABD ekonomi haberleri sosyal medya