Türkiye'nin kararı sonrası İsrail zor durumda
Türkiye, 2 Mayıs'ta İsrail ile ticari ilişkilerin tamamen durdurulduğunu duyurdu. Geçtiğimiz ay 54 çeşit ürünün ihracatına getirilen kısıtlama şimdi tüm ürünler için geçerli hale geldi.
Türkiye, bu kararıyla İsrail'in Gazze Şeridi'ne yardım girmesini engellemekten vazgeçmesini bekliyor.
TÜİK verilerine göre geçen yıl iki ülkenin yıllık ticaret hacmi 6.8 milyar dolar olmuştu. İsrail, Türkiye'den mal tedariki için 5,2 milyar dolar ödemişti. İsrail açısından Türkiye, işlem hacmi açısından yedinci, yurt dışından mal tedariği açısından ise 5. ticaret ortağı konumundaydı.
İsrail, Türkiye'den yılda ortalama 7 milyar dolara kadar alım yapıyordu, Türkiye'ye ise 3 milyar dolara kadar mal ihraç ediyordu.
Türkiye'den yapılan toplam ürün ihracatında İsrail'den yapılan tedarikin payı sadece yüzde 2,8 gibi küçük bir seviyede. Türkiye, ticari ilişkileri kesmesinin ardından bu malları başka bir ülkeye satabilir. Ancak İsrail'in Türkiye'den aldığı mallar için yeni bir pazar bulması daha zor olacak. İki ülke arasındaki ihracatta özellikle pırlanta satışı önemli bir yer tutuyordu. Rus elmaslarının ambargo altında olması nedeniyle İsrail alımlarını Türkiye'ye kaydırmıştı.
Türkiye'nin ardından başka ülkeler de İsrail ile ticareti durdurma kararı alabilir. Ayrıca İsrail'in Türk limanları aracılığıyla başka ülkelerden mal tedariki de zorlaştı.
Ürdün, Bahreyn, Kolombiya, Honduras, Şili, Belize, Güney Afrika ve Çad gibi ülkeler İsrail'den büyükelçilerini geri çağırmış veya diplomatik ilişkilerin seviyesini düşürmüştü. Husi isyancılarının Kızıldeniz'deki faaliyetleri de bu bölgedeki lojistiği aksatmıştı.