TCMB'nin rezervleri artmaya devam ediyor

Ekonomi haberleri Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Merkez Bankası
TCMB'nin rezervleri artmaya devam ediyor

TCMB'nin net uluslararası rezervlerindeki artış geçen hafta hız keserken, brüt rezervlerdeki artış sürdü.

TCMB'nin net uluslararası rezervlerindeki artış geçen hafta hız keserken, brüt rezervlerdeki artış sürdü.

Yayımlanan haftalık verilere göre 14 Temmuz'da sona eren haftada net uluslararası rezervler 81 milyon dolar artışla 13.25 milyar dolar, toplam rezerv 2.65 milyar dolar artışla 113.06 milyar dolar oldu.

TCMB'nin tarihi dip seviyelere inen döviz rezervi, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından kur seviyesi belirleme amaçlı rezerv satışlarına son verilmesiyle yükselişe geçti.

TCMB geçen bir yılda devreye aldığı önlemlerle ihracatçı ve turizmcilerin satmak zorunda olduğu dövizleri rezervine kattığı için yılda 100 milyar dolara yakın rezerv biriktiriyor. Seçimler öncesi bu tutarın tamamı hatta bazen daha fazlası piyasaya satılıyor ve TL'nin değer kaybı engelleniyordu.

TCMB net rezervlerinin 2 Haziran'da -5.7 milyar dolara inerek 2002 yılında başlayan veri serisinin en düşük değerini almasından bu yana geçen altı haftada 18.9 milyar dolar toparlandı. Ancak artış hızı önceki haftalara kıyasla keskin azaldı.

TCMB'nin altın rezervinin değeri 14 Temmuz haftasında 1.1 milyar dolar artışla 41.68 milyar dolar olurken, brüt döviz rezervi 1.55 milyar dolar artışla 71.38 milyar dolar oldu. Böylece altın ve brüt döviz rezervinden oluşan toplam rezervler geçen hafta 2.65 milyar dolar artışla 113.06 milyar dolar oldu.

Brüt rezervlerde altı haftada kaydedilen artış 13.28 milyar dolar oldu.

 

 

 

 

Kaynak: Reuters

tmcb Merkez Bankası düzenleme rezerv